17 листопада 2020 14:28

Сергей Ковалец - лучший тренер 13-го тура первой лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2020/21.


Відразу кілька «лобових зіткнень» підніс нам цей тур у Першій лізі. Одне з них відбувалося в Одесі, де лідер приймав іншу команду з першої п’ятірки – харків’ян, які ще не так давно були за крок від лідерства й ніколи до цього не поступалися «Чорноморцю». Із великою кількістю кадрових проблем, ранньою вимушеною заміною через травму та вилученням на початку другого тайму, одесити зуміли обіграти одного з головних конкурентів.


Тож сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер одеського «Чорноморця» Сергій Ковалець. Його підопічні здобули домашню перемогу над «Металістом 1925» (2:0) в меншості, утримавши своє лідерство.


1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)


«Чорноморець» не мав відриву, тому тур за туром вимушений був захищати перше місце від претензій численних переслідувачів. 13-й тур був особливим, тому що відбувалося кілька очних зустрічей фаворитів сезону, і в випадку перемоги лідер міг наростити перевагу. Для цього треба було обігрувати непростого суперника, в якого раніше одесити не здобували перемог.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


Суворо кажучи, харків’яни також приїхали не в оптимальному складі (захисники Братков і Ченбай, центрхав Кравченко, плеймейкер Ямполь, форвард Дерек), але навіть при широкому складі «Чорноморця» в цьому матчі одеський колектив зіткнувся з величезними проблемами. Ще перед грою в лазареті опинилися воротар Варакута, захисники Мельничук, Поспєлов, Прийма і Слінкін, півзахисник Клименко. На початку гри травмувався Зубейко, який щойно відновився. А за рахунку 0:0 вже в другому таймі було вилучено ще одного оборонця – Микицея. За таких обставин виграти, та ще й без пропуску м’ячів, – це величезне досягнення.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)


Порівняно з матчем проти «Кристалу», який одеський клуб виграв на виїзді з рахунком 4:0, «Чорноморець» вимушено провів дві заміни. Замість Мельничука вийшов інший фланговий захисник – Путря (при цьому він починав праворуч, а місце лівого латераля закривав не за основною кваліфікацією Зубейко). Після травми Зубейка замінив молодий Долгов.


4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)


«Чорноморець» успішно впровадив за часів Ковальця й продовжує використовувати схему з трьома центральними захисниками. Залежно від фази гри, вона варіюється від 5-4-1 до 5-2-3, а на центральних півзахисників лягає великий обсяг робіт. У меншості без одного з центрбеків вони, як бачимо, витримали темп і навантаження, запропоновані суперниками. При цьому тренерський штаб проводив заміни по позиціях, які, до речі, спрацювали (гольовий пас записав на свій рахунок джокер Кожушко).


5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)


«Чорноморець» виступає не настільки рівно, як лідери попередніх років, яким часто вдавалося вигравати турнір достроково. Але при цьому, після домашньої поразки від «Агробізнесу», одесити виграли два матчі поспіль без пропуску м’ячів – хоча мали суперників різної сили та рівня. Цікава обставина: пробивши зовсім небагато пенальті, «Чорноморець» лідирує за кількістю голів зі стандартів (одна з базових характеристик керованості команди), Ковалець із восьми результативними замінами лідирує серед усіх команд у всіх лігах із суттєвим відривом (свідчення не лише тренерського чуття, а й глибини та якості складу).


Лауреат 13-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:
Сергій Ковалець («Чорноморець» Одеса)
Середній бал – 4,8