17 жовтня 2020 14:50

Мирон МАРКЕВИЧ: "Ситуация позволила увидеть в сборной Бущана, Забарного"

Голова комітету збірних Мирон Маркевич з оптимізмом чекає на останні два матчі синьо-жовтих у Лізі націй.


Своєю думкою щодо виступів збірної України в жовтневих поєдинках поділився голова Комітету національних збірних команд Української асоціації футболу Мирон Маркевич.


— Мироне Богдановичу, збірна України в ослабленому складі змогла показати зуби авторитетам?


— Вона не тільки показала зуби, а й обіграла одну з найсильніших збірних світу — Іспанію. Гідно синьо-жовті виглядали і в матчі з Німеччиною. Адже треба враховувати й те, що команда Андрія Шевченка була не в оптимальному складі. Утім, ті футболісти, хто вийшов на поле, проявили себе з найкращого боку. Так, після товариського матчу з Францією всі в Україні були трохи засмучені, але наша збірна зуміла вибратися із ситуації.


— Чи можна сказати, що Андрій Шевченко пожертвував матчем із французами заради підготовки до протистоянь проти німців та іспанців у Лізі націй?


— Не думаю. Просто вийшов такий збіг обставин. На підготовку до гри з Францією було менше двох діб, а такого складу в Шевченка ще ніколи не було. І потрапили ми на класну команду...


— Матч із німцями можна занести в актив збірній України?


— Другий тайм. У синьо-жовтих почав виходити перехід в атаку. Відчувалося, що команда оживає.


— Проти іспанців наша збірна зіграла як в старі добрі часи...


— Гра від оборони себе повністю виправдала. По-іншому не можна було. У відкритому футболі ми поки поступаємося збірної Іспанії, і немає нічого поганого в тому, що при своїх уболівальниках довелося здебільшого оборонятися.


— Здалося, що в цій грі українцям не вистачало останнього пасу.


— Не було Степаненка, Маліновського, Зінченка. Це лице середини поля збірної. Це дуже серйозні втрати для нинішньої збірної України. Але вчасно цей пас на Циганкова віддав Ярмоленко. Це було шедеврально.


— Що стало головним чинником перемоги в цьому матчі підопічних Андрія Шевченка?


— Повна самовіддача, бездоганне виконання тренерської установки й фарт. Здебільшого так і здобуваються перемоги над такими командами, як Іспанія.


— Кращий гравець матчу — Бущан?


— Я б назвав усіх хлопців, хто виходив на поле. Циганков, окрім забитого м'яча, оживив дії українців в атаці, проте наш воротар упіймав справжній кураж.


— Які тепер перспективи збірної України у своїй групі Ліги націй?


— Будемо грати далі. Для молодих футболістів такі матчі — безцінний досвід. Треба налаштовуватися і на Німеччину, і на Швейцарію. Усе може статися, це футбол. Хоча стратегічне завдання, залишитися в дивізіоні А, збірна України, думаю, виконає.


— Якщо в листопаді всі будуть здорові, ми будемо сильнішими?


— Без сумніву. Важливо, що з'явилася заміна нашим провідним виконавцям і в обороні, і в півзахисті. Ситуація дозволила нам побачити на такому рівні Бущана, Забарного, Зубкова. У матчі з іспанцями в середині поля непогано виглядав Шапаренко. Хочу побажати Циганкову, щоб після всіх своїх травм він швидше набрав форму. Потенціал у Віктора дуже великий. Такий м'яч, який півзахисник забив іспанцям, простий футболіст не заб'є. Загалом, я з оптимізмом чекаю на два останні поєдинки збірної України в груповому раунді Ліги націй.