16 жовтня 2020 09:20

Александр КАРАВАЕВ: "После Франции Бущан был угрюмый, не хотел ни с кем разговаривать"

Захисник збірної України Олександр Караваєв під час засідання Експерт-клубу Parimatch розповів про жовтневі матчі синьо-жовтих проти Франції, Німеччини та Іспанії.


— Олександре, як себе почував після матчу з Францією Георгій Бущан? Ви його підтримали?


— Ми бачили після поєдинку, який він був понурий, не хотів ні з ким розмовляти. Кожен гравець команди до нього підійшов, його всі підтримували. І не тільки після матчу, а й напередодні гри з Німеччиною. Кожен тренер індивідуально до нього підходив. Йому говорили: «Ти не один. Винна вся команда, просто ти — на останньому рубежі». Винні навіть ті, хто сиділи на трибунах. Ми — єдине ціле, коли перемагаємо, і після поразок теж.


— Як команда пережила поразку в Сен-Дені?


— Як сказав Шевченко у день гри з Іспанією, потрібно мати дуже сильну психологію, щоб у такому маленькому проміжку часу зібратися на такий важливий поєдинок.

Після Франції ми розібрали помилки. Яка б не була гра, рахунок неприйнятний. На гру проти Німеччини Шевченко налаштовував нас ще у Франції. Усе залежить від нашої уваги, щоб ми правильно зрозуміли все, що нам тренерський штаб запропонує.


Після матчу Шевченко сказав, що ми почули його вимоги й гравці команди — молодці. Так, багато може не виходило з такими суперниками. Незвично бачити футбол, в який ми грали. Зазвичай раніше ми контролювали хід поєдинку, створювали багато моментів, але бувають такі ігри, коли суперник нас перевершує, і необхідно зіграти інакше. Проти Німеччини та Іспанії зіграли дисципліновано, зробили тактичні перебудови і в потрібний момент покарали суперника.


— Чи можна припустити, що іспанці недооцінили Україну після перемоги над нею у себе вдома?


— Може вони думали, що приїдуть до Києва й легко візьмуть три очки, як в Мадриді. Але нас це не цікавило. Ми звертали увагу на свою гру.

Нам треба було зробити висновки після гри в Іспанії, діяти по-іншому. Андрій Ярмоленко правильно підмітив, він говорив, що якщо ми зіграємо в Києві так само, як в Іспанії, то шансів буде небагато. Потрібна була підстраховка один одного.


У нас не було часу переживати поразки від Франції та Німеччини. Ці ігри проходили в короткий проміжок часу, тому не було часу сумувати. Ми відразу переключилися на Іспанію.


— Матчі з Іспанією та Німеччиною проходили з глядачами. Скучили за вболівальниками?


— Так, звісно. Ми відчуваємо їхню підтримку завжди. Вони надають упевненості й дають сили, коли їх наприкінці гри не вистачає. Так було й цього разу.


— Як ви відреагували, коли побачили, що іспанська газета Marca зробила помилки в прізвищах гравців збірної?


— Я цього навіть до гри не знав, повністю зосереджувався на матчі. Це більше смішить. Завжди відчувалося, що європейські ЗМІ так ставляться до українських футболістів — то прізвище неправильно напишуть, то ще щось. На це навіть не звертаєш уваги. Але я впевнений, що після матчу з Іспанією вони наші прізвища добре запам'ятають.