6 жовтня 2020 20:04

Андрей ШЕВЧЕНКО: "Жаль, что я не смог привезти во Францию лучшую команду"

Головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко провів прес-конференцію напередодні товариського матчу з командою Франції.


— Як ви можете оцінити ситуацію, в якій опинилася збірна України через відомі проблеми з позитивним тестами на коронавірус?


— Так, ми зараз перебуваємо в дуже важкій ситуації. Ще до початку збору низка провідних гравців отримала травми. В останній момент ми дізналися про позитивні тести на COVID-19 двох гравців «Шахтаря», і всі футболісти цієї команди пішли на карантин. До речі, як ми дізналися сьогодні, у решти гірників негативні тести. Довелося довикликати гравців, у тому числі деяких з молодіжної збірної. Ми запросили Паньківа у зв’язку з відсутністю Пятова, але вже у Франції два голкіпери також здали позитивні тести — той-таки Паньків та Лунін.


Ситуація дуже складна. Є регламент, і ми його виконуємо. Ми повністю довіряємо позиції французької влади, дотримуємося протоколів. Наскільки я знаю, завтра гра все-таки буде проходити.


Дуже шкода, що не вдалося привезти до Франції наш найкращий склад. Я дуже поважаю тренера місцевої збірної Дідьє Дешама, дуже хотілося привезти найсильніших гравців. Але ми постараємося зібрати всіх найкращих серед тих, хто є в наявності.


— Така ситуація дає шанс для інших футболістів заявити про себе?


— Звісно, це шанс для молодих гравців проявити себе, але водночас у цьому є ризик для нас. Повторюся, хотілося привезти найкращу команду, щоб показати рівень нашого футболу.


— Які цілі стоять зараз перед вашою збірною?


— Ті завдання, які були поставлені перед нами, ми виконуємо. Головне завдання, коли я приймав збірну, полягало в тому, щоби змінити якість гри, привести в команду нове покоління гравців, яке зможе грати в інший футбол. У нас були дуже позитивні три роки. Ми вдало виступили в попередній Лізі націй, подолали відбір до Євро-2020 з першого місця у групі. Вважаю, при цьому демонстрували гідний рівень гри. Також ми давали шанс молодим гравцям, багато з них зараз вже в нашому основному складі.


Для мене головний показник — думка вболівальників, які дякують нам за гру та результат. Але цей рівень треба підтримувати та мати певний кадровий запас. На жаль, саме зараз такого запасу в нас немає.


— Кого ви вважаєте головною зіркою збірної Франції?


— Кожного гравця цієї збірної можна назвати небезпечним. Це надзвичайно збалансована команда, яка має чудових гравців на всіх позиціях. Головною ж її зіркою я вважаю тренера Дідьє Дешама, я його дуже поважаю за ту роботу, яку він провів останніми роками.


— Чи можна очікувати на підсилення збірної після повернення до Києва?


— Виходячи із ситуації, що склалася, ми готуємо список гравців, які можуть нас підсилити. Вони будуть проходити тестування. Ми маємо розуміти ситуацію з тими, хто вже проходив тести, і потім вирішувати, чи зможуть вони приєднатися.


Плани не змінюються — вилітаємо до Києва наступного дня після гри.


— Зараз у збірній відсутній Тарас Степаненко. Хто може його замінити?


— У нас достатньо гравців, є можливість дати зіграти комусь із тих, хто раніше не мав такого шансу. Ми ще не вирішили, хто вийде на цій позиції. Розраховуємо, що той, хто буде грати, покаже такий же рівень, як у Тараса.