5 жовтня 2020 10:52

Климовский - лучший тренер 5-го тура Премьер-лиги

П’ять із семи матчів звітного туру не визначили переможця. Попри напруженість боротьби, а також хорошу результативність (18 голів – 5,7 пересічно за гру), більшості команд не вистачило певних якостей для перемоги. А от «Олімпік» зумів переграти олександрійців, проявивши у грі проти сильного опонента і хорошу реалізацію, і яскраву атакувальну спрямованість, і вміння згуртуватися.


Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер донецького «Олімпіка» Ігор Климовський. Його підопічні завдали поразки ФК «Олександрія» (3:2), розділяючи 4-6 місця.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Зважаючи на очні протистояння фаворитів сезону, «Олімпік» мав шанси поліпшити своє турнірне положення в випадку перемоги над олександрійцями. От тільки ФК «Олександрія» – складний суперник для донеччан, уже два роки (від квітня 2018-го) «Олімпік» не міг їх обіграти, програвши половину з шести матчів при трьох нічиїх у очних протистояннях.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Кадрова ситуація у «Олександрії» була значно складнішою: по-перше, не змогли взяти участь у матчі з різних причин такі важливі гравці, як Мірошниченко, Дубра, Ковалець, Гордієнко. По-друге, наставник гостей Шаран повідомив про певне вірусне захворювання, яке не дало підійти в оптимальних кондиціях відразу кільком гравцям і змусило замінити ще в першому таймі Лучкевича. По-третє, не забуваймо, що весь другий тайм суперник грав у більшості через вилучення Банади.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Бойову основу «Олімпіка» сформовано, тож ротація, зазвичай, виходить точковою. Порівняно з програним матчем проти «Шахтаря», тренерський штаб провів лише одну заміну – Цимбалюка в середині поля замінив Завійський, і вихід інсайда замість більш зосередженого на відборі півзахисника засвідчив перехід на більш атакувальну гру.

4. Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Проти «Олександрії» донецький клуб задіяв звичну для себе схему 4-1-4-1, в якій особливу роль хвилеріза – урівноважувача тактичних побудов відігравав Бабенко, а інсайди Політило та Завійський активно підтримували вінгерів і форварда, створюючи кількісну перевагу під час атак на фінальну третину поля. «Олімпік» ефективно задіював фланги, чергував темпоритми гри, от тільки в другій половині при кількісній більшості фрагментами втрачав керованість.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Зважаючи на наявність у календарі команди матчів проти грандів, їй важко утримувати абсолютну стабільність виступів. Але є цікава обставина: після показового розгрому від команди Луческу, «Олімпік» не втрачав очок у домашніх іграх, забиваючи стабільно по три м’ячі. Безперечно, враховуємо й той факт, що донеччани не зіграли свій кубковий матч через коронавірусний спалах у суперників, тож мала більше часу на підготовку до туру, ніж олександрійці.

Лауреат 5-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:
Ігор Климовський («Олімпік» Донецьк)
Середній бал – 4,4