11 вересня 2020 15:15

В УАФ заявили о разрешение от МОЗ проводить международные матчи со зрителями

У відповідь на запит УАФ міністр охорони здоров’я України Максим Степанов підтвердив можливість проведення міжнародних клубних матчів та поєдинків національних збірних з уболівальниками в «зеленій» та «жовтій» зонах.


У відповіді міністра, зокрема, йдеться: «Міністерство охорони здоров'я України розглянуло листи Української асоціації футболу від 18.08.2020 №1000 щодо проведення футбольних матчів та повідомляє. Постановою Кабінету Міністрів України від 22.05.2020 № 641 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2» передбачено можливість проведення масових, у тому числі спортивних заходів, з урахуванням встановленого рівня епідемічної небезпеки та встановлених протиепідемічних заходів.


При проведенні матчів у регіонах із «зеленим» або «жовтим» рівнем епідемічної небезпеки, повинно бути забезпечено дотримання вимог щодо перебування 1 особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території та фізичного дистанціювання між глядачами.


Матчі, які проводяться на території адміністративно-територіальних одиниць, де встановлено «помаранчевий» та «червоний» рівень епідемічної небезпеки, повинні відбуватися за участі не більш як 220 осіб та не більше однієї особи на 10 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід.


Додатково, протиепідемічні заходи встановлено постановою Головного державного санітарного лікаря України від 03.09.2020 року № 51 «Про внесення змін до протиепідемічних заходів під час проведення футбольних матчів серед професіональних футбольних клубів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19». Зокрема, рекомендується організувати продаж квитків та розподіл глядачів по секторам трибуни таким чином, щоб не виникало скупчення, забезпечити допуск глядачів на сектори не більш ніж 25 відсотків вболівальників від числа вболівальників, яких здатен вмістити сектор таким чином, щоб забезпечити наявність вільних місць спереду, позаду, збоку, по-діагоналі.


Враховуючи вищевикладене та виходячи із аналізу епідемічної ситуації в Україні, досвіду європейських країн, які допускають глядачів до перегляду футбольних матчів, Міністерство охорони здоров'я України вважає за можливе часткове залучення глядачів на футбольні матчі між професіональними футбольними клубами (в тому числі на міжнародні матчі) та національними збірними командами із дотриманням встановлених протиепідемічних заходів та обмежень».