20 липня 2020 11:13

Руслан Костышин - лучший тренер 32-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки заключного туру української Favbet Ліги сезону 2019/20


Аж до заключного туру протрималася медальна інтрига, і боротьба за путівку в Лігу чемпіонів, а також остаточне розподілення срібних і бронзових нагород, тримали нас в напрузі до останніх миттєвостей заключного ігрового дня найвищого вітчизняного дивізіону. Чималу роль відіграв у розв’язці головних питань сезону найкращий з-поміж новачків елітної ліги – «Колос» із Київської області.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер ковалівського «Колоса» Руслан Костишин. Його підопічні завдали поразки «Динамо» (2:0) в матчі медальної ваги.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

«Колос» представляє столичний регіон, дебютує в Favbet Лізі поточного сезону, є першим сільським клубом за всю історію нашого елітного дивізіону. У його складі – низка вихованців «Динамо», для яких кожна зустріч з рідним клубом є очікуваною та принциповою. До цього чемпіонату «Колос» лише в товариських, контрольних, матчах зустрічався з «Динамо» й аж до заключного туру не відбирав у нього очок. А мотивацію столичного клубу, для якого на кону стояла путівка в кваліфікацію Ліги чемпіонів, не потребує додаткового пояснення.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У «Колоса» цей матч за особливими обставинами пропускав орендований у «Динамо» Смирний, також із різних причин не змогли взяти участь у грі воротар Яшков, захисник Петров, півзахисник Ільїн. У «Динамо» втрати були суттєвими з точки зору команди – все ще відсторонений форвард Бесєдін, травмовані захисники Миколенко та Бурда, а також нападник Вербич, не зміг взяти участі в зустрічі центрхав Сидорчук.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з матчем, програним «Шахтареві» в минулому турі (0:2), ковалівці провели відразу п’ять змін у стартовому складі (є підстави вважати, що це була планова ротація – принаймні, на кількох точках). Молодого воротаря Кучеренка замінив досвідченіший Волинець. Оновлено фланги захисту – Зозуля та Чорноморець замість Єфремова та Ємця. У центрі захисту відбулася рокіровка Парамонов – Гавриш. Місце Смирного планово посів ще один динамівський кадр – Богданов. Нарешті, в атаці Бондаренка замінив Лисенко.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Базова для «Колоса» схема – компактна 4-1-4-1, яка за потреби може трансформуватися за рахунок перерозподілу ролей у середині поля та виходу додаткового гравця в відтяжку до форварда. У цій грі ковалівці досить майстерно керували грою, то додатково насичуючи середину з виходом Оріховського, то додаючи швидкості та акцентованості своїй грі з появою Вільхальмссона та Бондаренка. Навіть у меншості команда не зруйнувала свої тактичні побудови, тому не просто зберегла переможний результат, а й уникла пропуску м’ячів при серйозній атакувальній націленості суперника.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Будемо відвертими – вимагати рівності проходження турнірної дистанції від дебютанта ліги було б наївно, навпаки, треба відзначити, що «Колос» став найкращим новачком Favbet Ліги в сезоні 2019/20, сенсаційно ввійшовши в чемпіонський раунд і в шістці лідерів видавши кілька яскравих матчів. Тому просто відзначимо: «Колос» прекрасно провів дебютний сезон і ударно його завершив. Команді є над чим працювати (говоримо й про надійність редуту, й про реалізацію, й про награвання оптимального складу), але все це – справа майбутнього, а зараз можна констатувати, що ковалівці адаптувалися на новому для себе рівні.

Лауреат 32-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:

Руслан Костишин («Колос» Ковалівка)

Середній бал – 4,6