16 липня 2020 00:00

Франческо БАРАНКА: "Украина хочет быть на передовой в борьбе против договорных матчей"

Очільник Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка в інтерв’ю «Рейтингу Букмекерів» розповів про ексклюзивну угоду з Feedconsctuct щодо одноосібного права на збирання та поширення статистичних даних на турнірах під егідою федерації. Як очікують в УАФ, цей революційний крок дозволить унеможливити договірні матчі, а федерація ще й заробить на цьому. Як саме це працюватиме та з якими проблемами УАФ вже стикнулася – читайте нижче.

– Чому саме Feedconstruct?


– Тому що ця компанія зробила найкращу пропозицію і ми повністю довіряємо їй з точки зору доброчесності.

– Коли спливає термін дії договору?

– Контракт розраховано на один рік.


– Наскільки великий дохід це принесе УАФ?


– Я не люблю говорити про цифри, але можу сказати, що ця пропозиція є цілком задовільною для УАФ, особливо в порівнянні зі смішними надходженнями попередніх років.


– А як щодо товариських ігор та ризиків, які вони несуть?

– Товариські ігри не входять в умови контракту, і ми зробимо все, щоб їх не пропонував жоден провайдер і, відповідно, не можна було зробити на них ставку.


– Як ви плануєте боротися зі скаутами інших провайдерів? Що ви збираєтеся робити, якщо помітите, що якийсь інший постачальник також передає дані?


– Я не можу точно розкрити наші плани, бо це дасть перевагу скаутам інших компаній. Якщо ми знайдемо скаута іншої компанії, ми намагатимемося зробити так, щоб йому довічно заборонили відвідування будь-якого спортивного змагання в Україні.

Ми негайно повідомимо не тільки про них, а також про букмекерів, які купують незаконно отримані дані. Ми будемо співпрацювати з усіма регуляторами азартних ігор.


– Якого ефекту ви очікуєте після цього підписання? Як це підписання вплине на світовий ринок передачі даних для беттингу?


– Я очікую, що кількість фіксованих матчів знову зменшиться, і я очікую, що багато інших федерацій зрозуміють, що ситуацію можна змінити.


Я впевнений, що це стане початком для більш етичного та вигідного шляху для всіх видів спорту загалом. Занадто багато років спорт отримував лише проблеми від провайдерів, пора це змінити.


– Ми знаємо, що деякі букмекери допомагали вам розпізнати підозрілі матчі. Чи допомагав вам хтось з провайдерів подібним чином?


– Ми ніколи не отримували від них офіційної допомоги, але у нас є своя внутрішня система моніторингу, тому вона нам і не потрібна.


– Скільки підозрілих матчів в Україні привернули вашу увагу цього сезону?

– Не більше 20 матчів.


– Чи має право Feedconstruct надавати субліцензію для передачі статистичних даних іншим провайдерам?


– Feedconstruct може субліцензувати продукт, але лише дотримуючись узгодженого нами протоколу. Це означає, що якщо ми попросимо заблокувати передачу даних, це мають зробити усі.

– Чи була якась співпраця з провайдерами до підписання контракту з Feedconstruct?


– У нас були певні взаємини з Perform і Betgenius.


– У нас є інформація, що існує конфлікт між постачальником даних Sportradar, конкурентом Feedconstruct, та УАФ через цей новий контракт. У Sportradar стверджують, що виключне право передачі даних не гарантується європейським законодавством. Як ви плануєте розв’язати проблему?

– Позиція Sportradar – це просто думка, і поки що єдиний вирок суду ЄС – проти них. Я думаю, що наш контракт добре захищений, оскільки він укладений з міркувань захисту чесної гри і боротьби з договірними матчами.


До речі, ми ніколи не приймемо урок чесності від Sportradar. Відповідно до конвенції Маколіна (європейська конвенція, спрямована на боротьбу з договірняками – прим. «РБ»), підписаного Україною, ми вирішили, що певні турніри (наприклад, нижчі ліги або молодіжні турніри) не можуть бути запропоновані у лініях БК. Про провайдерів, які все ж запропонують їх букмекерам, буде негайно повідомлено у відповідні інстанції, от і все. І взагалі, я думаю, що це не питання комерції.


– Ми зв’язались із Sportradar, і вони кажуть, що «наявність декількох джерел передачі даних, особливо на змаганнях нижчого рівня, важлива, щоб уникнути ризику махінацій». Що скажете?


– Ствердження про необхідність декількох джерел – це найсмішніші речі, які я можу почути. Ми захищаємо чесну гру, і тому забороняємо провайдерам ходити на стадіон. Це справді смішно. Якщо ніхто з скаутів не піде на стадіон, то не буде можливостей зіграти договірняк.


Заява Sportradar звучить так: «Ми порушимо правила, якщо не хтось порушить правила замість нас». Менша кількість скаутів на стадіоні = менша можливість зробити гру з фіксованим результатом.

– А як ви можете прокоментувати їхнє ствердження «Спортивні дані не підлягають під законодавство про право на інтелектуальну власність чи авторське право. Це було підтверджено Судом Європейського Союзу серед інших»? І вони також додали, що вони звернулися зі своїми позовами до УАФ.

– Ми збираємось відповісти на їх ствердження офіційним шляхом, і ми зробимо відповідь публічною. Щодо питання про інтелектуальну власність я вже вам відповів. Це всього-на-всього думка Sportradar. Немає жодного вироку на їхню користь. І запитайте їх: а як же їхні ексклюзивні контракти на передачу даних у тенісі чи НФЛ? Це працює тільки на них?


Не існує законного способу передачі даних ставок, якщо УАФ обмежує це певним чином

Ми опублікуємо нашу відповідь по всім цим питанням.

– Одного разу ми з вами розмовляли, і ви сказали, що інші спортивні федерації в Україні також виявляють готовність вжити ваших заходів щодо захисту чесної гри. Як виглядає ситуація сьогодні?


– У нас були деякі контакти з представниками федерацій інших видів спорту в Україні, і загалом у нас була цікава зустріч із міністром спорту України. Україна хоче бути на передовій боротьби проти договірних матчів, і це дуже позитивно.


Запрошую представників всіх інших видів спорту в Україні звернутися до нас – ми можемо допомогти їм у ситуації, коли чесність гри перестане бути цінністю! І ми покажемо їм, що можна забезпечити чесну та чисту конкуренцію, не витрачаючи на це грошей.


– Ви напевно знаєте, що український уряд легалізував азартні ігри. Як саме це допоможе вам боротися з договірними матчами?


– Врегулювання беттингу – дивовижний крок. Букмекери будуть все активніше брати участь у боротьбі проти договірних матчів.