30 червня 2020 13:41

Главный агроном НСК "Олимпийский": "Никаких проблем с газоном перед матчем "Динамо" - "Шахтер" нет"

У суботу, 4-го липня, на НСК «Олімпійський» відбудеться матч 29-го туру чемпіонату України між «Динамо» та «Шахтарем».


Ми зателефонували головному агроному арени Максиму Стельмаху, щоб дізнатися, у якому стані перебуває поле стадіону, та як газон справляється із навантаженнями:


- У нас традиційно усе у порядку. Навантаження газон витримує, оскільки ми його до цього готували ще з кінця весни. Вносимо усі необхідні добрива та мікроелементи, регулярно проводимо покіс трави, що дає змогу розростатися газону у ширину і набагато краще укорінюватися. Корінь тримається добре, поверхня теж абсолютно зелена і суцільна, тому жодних проблем із газоном немає. Звісно, спека, яка встановилася останнім часом із температурою повітря 30 градусів і вище, трішки може вплинути на кореневу систему, тому що при таких умовах корінь не дуже добре росте, але ми газон регулярно поливаємо і вносимо необхідні елементи, щоб трохи компенсувати недоліки, тож він зараз у нормальному стані і готовий до матчу. Особливих навантажень ми не відчули, лише є часткові невеличкі пошкодження у воротарському майданчику, але вони швидко затягуються – за тиждень не лишається й сліду.


- Чи добре, що у «Шахтаря» та «Динамо» домашні матчі чергуються із виїзними?

- Звісно, це краще, коли є певна перерва, адже газону потрібно давати час на відпочинок. Були такі вихідні, коли ми проводили по два матчі. За останній місяць у нас не було перерви тривалістю більше тижня. Чим триваліша перерва, тим краще, але на даний момент це зовсім не критично. Улітку газон перебуває у хорошому стані, на відміну від весни чи осені. Він постійно відновлюється, за добу приріст зеленої маси може досягати одного сантиметра. Оскільки ми її регулярно косимо, то трава укріплюється у корінь та бічний ріст, що якраз і потрібно, щоб затягувалися «рани», які частково залишаються від шипів футболістів, і це відбувається достатньо швидко, тож візуально недосконалості майже не помітні. Тож, повторюся, на даний момент жодних проблем немає.


- У підготовці поля до матчу «Динамо» - «Шахтар» буде щось особливе, чи вона проходитиме у стандартному режимі?

- Якщо від команд будуть якісь конкретні побажання, наприклад, щодо висоти скосу трави, ми їх врахуємо. Але зазвичай жодних питань немає, усіх усе влаштовує. Висота газону у нас складає 22-23 мм., це досить низько для сучасного футболу, адже згідно стандартів трава має бути на рівні 22-28 мм. Ми ж косимо траву на максимально низьку висоту, робимо укатку, тому вона жодним чином не заважає швидкісному футболу команд. Щодо поливу, це питання стандартно вирішується у день матчу по бажанню команд. Якщо буде потрібно, поллємо три рази, якщо ні – як зазвичай. Словом, ми готові до будь-яких нюансів.