29 червня 2020 23:13

Бывший ассистент Хацкевича: "Если команда играла с "Шахтером" на равных, то с середняками и аутсайдерами мы не всегда добывали три очка"

Едуардо Докампо – іспанський тренер. Працював із Курбаном Бердиєвим в російському "Рубіні". Був помічником Олександр Хацкевича у збірній Білорусі та київському "Динамо". Також допомагав Сергію Ребровим в клубі "Аль Ахлі" з Саудівської Аравії.


Вас називали аналітиком Олександра Хацкевича в збірній Білорусі та київському "Динамо". Також ви працювали на аналогічній посаді в штабі Сергія Реброва. У чому специфіка такої роботи?

- Головний тренер має дуже багато справ. Тому йому потрібні помічники, які займатимуться аналізом. Працювати із цифрами після матчів, "розкладати" суперників, надаючи головному тренеру всю потрібну для нього інформацію та робить його роботу простіше.

Робота аналітика – дуже важлива. Він має можливість виключно сконцентруватися на аналізі, переробляючи величезну кількість інформації та даючи головному тренерові необхідну інформацію. Іншими словами, після перегляду 10 матчів аналітик може розмістити всю потрібну інформацію для головного тренера у відео на 30 хвилин.

В Іспанії Ви працювали в системі "Атлетика" з Більбао. В чому сила цієї футбольної школи, яка дарує футболу багато талановитих гравців?

- У Більбао маленькі хлопчики мріють стати футболістами. Клуб спирається тільки на басків – тобто, місцевих уродженців. Тому має вчитися працювати із тими гравцями, які у них є. "Атлетик" не може собі дозволити запрошувати гравців з інших регіонів Іспанії .Тому вони навчилися працювати із тим матеріалом що у них є. Постійно вдосконалювати тренувальний процес для пошуку нових можливостей у футболістів. Розуміють, як можна розвивати та досягати прогресу із власними футболістами. Відтак кожен футболіст Академії має хороші шанси потрапити у першу команду.

В минулому сезоні Ви працювали в штабі київського "Динамо". Чого не вистачило команді, щоб поборотися за чемпіонство?

- Втрачали очки у тих матчах, де цього не можна було робити. Якщо команда грала із "Шахтарем" на рівних, то з середняками та аутсайдерами не завжди здобували три очки.

"Динамо" вже 3-4 роки робить ставку на власну молодь. Який її потенціал?

- В системі "Динамо" є багато талановитих гравців. Не дарма зараз багато пишуть про інтерес провідних європейських клубів до Віталія Миколенка, Віктора Циганкова. Значить, клуб на правильному шляху. Мені імпонує ідеє більше довіряти власним гравцям. У роботі із молодими гравцями має бути терпіння.

Але також потрібно укріпити команду якісними легіонерами, які допоможуть не тільки досягти кращого результату, але і допоможуть молодим футболістам прогресувати.

Як оціните перспективи Віктора Циганкова?

- Він талановитий та перспективний гравець. Може грати у провідних чемпіонатах Європи. У нього вже є не тільки потенціал, але і з'являться клас. Зараз у Циганкова такий вік, що він вже може розраховувати на переїзд в сильніший чемпіонат.

Міг би Циганков бути успішним на рівні іспанської Ла ліги?

- Так. Є цілий ряд команд, яким би він підійшов за стилем. Причому ці клуби із верхньої частини турнірної таблиці.

Минулого сезону "Динамо" запросило відразу трьох бразильців – Че Че, Сідклея та Вітора Буено. Чому вони не змогли заграти в Києві?

- Усі досвідчені та кваліфіковані футболісти. Стояло питання адаптації не тільки до українського футболу, але і побуту в новій країні. Н просто їх було відразу підлаштувати під новий стиль футболу, не такий як вони звикли до цього.

Вони дуже добре працювали індивідуально, гарно працювали із м'ячем, але у футболі є ще інші відтінки, де потрібно багато працювати на команду, виконувати чорнову роботу. В цьому вони програли конкуренцію партнерам по команді.

Ви працювали з Олександром Хацкевичем в Україні та Білорусі. Який це тренер - його принципи побудови гри?

- Хацкевич хоче володіти ініціативою, високо пресингувати, контролювати м'яч, домінувати на полі. Йому близький атакувальний футбол.

У збірній Білорусі та київському "Динамо" - це був різний Хацкевич?

- Так, бо робота в збірній та клубі трохи відрізняється. Тому тут є свої нюанси. Звичайно, що за цей час Олександр Миколаєвич став досвідченішім. Зі збірною Білорусі він грав проти Франції, Нідерландів та Іспанії. Атакувати в таких поєдинках важко. Але базові принципи у нього залишитися ті самі.

Ви працювали в Саудівській Аравії. Як там працювалося?

- Доволі важко. В Саудівській Аравії все життя підгинається релігії. Кліматичні умови непрості. Вдень дуже спекотно, а от уночі потрібно працювати. Потрібен був час, щоб адаптуватися до місцевих реалій.

Що скажете про роботу з Сергієм Ребровим?

- З ним дуже комфортно працювати. Між нами були довіра. Я прекрасно розумів обов'язки, які були на мене покладені.

Слідкуєте за кар'єрою Реброва в Угорщині?

- Так. Дивився матчі Ліги Європи за участю "Ференцвароша". Команда виграла два останні чемпіонати Угорщини. Ребров підтверджує свій високий рівень.

Наскільки різні тренери Хацкевич та Ребров?

- Для мене дуже схожі. Насамперед тим, що хочуть грати в атакувальний футбол, домінувати на полі. Зрозуміло, що є певні нюанси особистого характеру. Завдяки тому, що Ребров говорить англійською йому простіше знаходити індивідуальний контакт із гравцями.

Сергій Тищенко