26 червня 2020 15:55

Сергей Ковалец - лучший тренер 20-го тура первой лиги

Вихід Першої ліги з корона-карантину виявився надзвичайно видовищним – середня результативність проведених матчів 20-го туру складає наразі 3,14 гола за гру, а вершину турнірної таблиці брали штурмом відразу кілька клубів, тому що щільність в таблиці залишалася величезною і кожен матч міг перетасувати групу лідерів. Наприкінці туру могла вирватися на перше місце й «Волинь», однак, ведучи в рахунку в Одесі, в підсумку була розгромлена «Чорноморцем» – оновленим і зібраним із футболістів різного віку та досвіду.


Тож сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер одеського «Чорноморця» Сергій Ковалець. Його підопічні розгромили «Волинь» (5:2), позбавивши суперників можливості очолити таблицю.


1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)


Переоцінити важливість цього результату для турніру важко – «Волинь» мала всі шанси, зважаючи на осічки конкурентів і перенесення матчу «Руху» проти «Агробізнесу», вийти на першу позицію. Майже вся горішня половина таблиці розділяється кількома очками, а то й додатковими показниками, тож лучани недоотримали дуже важливих залікових пунктів. Але у самих одеситів, попри те, що вони відстали від пелетону, мотивація була величезна – це був дебютний матч Сергія Ковальця на чолі «Чорноморця», перша гра після повернення в команду рідного міста кількох майстрів – Зубейка, Слінкіна, Клименка й так далі, а також дебют для багатьох молодих гравців.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


Відразу відзначимо, що «Волинь» прибула без головного тренера Тлумака та його першого помічника Сапуги – зважаючи на цю обставину, були питання по керованості та своєчасному реагуванні на події гри, тому що відсутність наставника на лаві запасних важко компенсувати навіть за сучасних засобів зв’язку. Окрім цієї особливої обставини, у волинян були ще й суттєві кадрові втрати – не могли зіграти захисник Болденков, півзахисник Рябов і форварди Куліш із Карпенком. Проте, хоча у наявному складі «Чорноморця» й не було безпосередніх втрат, ми пам’ятаємо, що вже під час корона-паузи команду залишило відразу кілька гравців, послабивши варіативність складу й оголивши окремі позиції.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)


Ковалець очолив команду вже під час карантинної перерви, відповідно, не мав змоги провести додаткову селекцію, спаринги, виїзні збори. Попри це, він зумів згуртувати та награти оновлений склад. А тут треба сказати, що відразу семеро гравців, які виходили в стартовому складі останнього матчу одеситів перед перервою, покинули «Чорноморець». І в новому складі тренери з перших хвилин знайшли місце сімом новачкам чи дебютантам. Попри величезні прогалини в обороні, які змусили перелаштовувати навіть гравців інших амплуа та позицій, команда проявила волю до перемоги проти одного з лідерів.


4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)


«Чорноморець» продемонстрував дуже цікаву та компактну схему – в грі без м’яча її можна було охарактеризувати як 3-4-3, а з м’ячем – як 4-3-3. Мобільні краї, націлені на ворота інсайди, центрфорвард, який багато працював на розтягнення та обеззброєння оборони – все це спрацювало. Гості лишилися без м’яча й так і не змогли перехопити ініціативу, навіть коли результат до цього зобов’язував. І попри досить велику кількість молоді, новачків Ковалець не втратив ритм і ще й замінами «добив» суперників.


5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)


Одесити за попередніх тренерів завершували 2019 рік триматчевою безвиграшною серією, та й загалом не тішать результатами в поточному сезоні. Тож яскрава перемога в матчі-дебюті під керівництвом нового тренера відразу ж після відновлення змагань – це заряд оптимізму для шанувальників «Чорноморця», але поки що аванс. Омолодженій команді належить ще навчитися стабільно давати результати на цьому рівні, і хай ця перемога започаткує щось хороше для прославленого клубу.


Лауреат 20-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:

Сергій Ковалець («Чорноморець»Одеса)

Середній бал – 4,6