9 червня 2020 21:21
1

Сергей СТОРОЖЕНКО: "Разрушить справедливость - это разрушить устав УАФ"

Голова Наглядової ради ФК "Металіст 1925" Сергій Стороженко прокоментував рішення Виконкому УАФ та розповів про очікування від Конференції ПФЛ, яка відбудеться у четвер.

- Сергію Михайловичу, Виконком УАФ прийняв рішення скликати Конференцію ПФЛ. Яка ваша оцінка, це зрада чи перемога?

- Дуже важко аналізувати та професійно коментувати таку ситуацію. Мене не було на засіданні Виконкому, документів я не бачив, мотивації не бачив і не чув. Я був членом Виконкому Федерації футболу з 1996-го по 2013-й роки. Виконком жодного разу не перекладав свої повноваження на будь-кого. Це рішення, на перший погляд сумнівне, а якщо аналізувати глибше, то треба розраховувати на різні джерела, які не пов'язані між собою. Джерела інформаційні, які, на превеликий жаль, правда чи ні, це треба обов'язково з'ясовувати, свідчать про те, що вище керівництво Асоціації має зобов'язання перед деякими особами, заради яких і діє в своїй професійній службовій діяльності. Якщо це так, то це не скандал… Це повний крах іміджу та авторитету перших осіб. Все йде до того, що для українського футболу будуть дуже великі та важкі наслідки. Якщо перші особи, які керують українським футболом, будуть наполягати, аби у футбол не грали. Особи, які за своїм статусом та Статутом повинні організовувати змагання та усувати будь-які перешкоди на шляху організації футбольної гри, хочуть, щоб ця гра не відбувалася. Не думаю, що Андрій Павелко зацікавлений у цьому, знаю його багато років, думаю, що людина, яка має більш широкий та глибокий погляд на футбол у Європі, може діяти в цьому напрямку. Якщо це так, то це буде відомо, я вже казав, люди мовчати не будуть! Ніхто не може поставити на карту свій авторитет. Авторитет такої організації, як Українська асоціація футболу.

- Не хочете конкретизувати, перед ким та у кого є зобов'язання?

- Я обов'язково це зроблю. І не я один. Дуже багато людей, які працюють у футболі і не тільки, усвідомлюють тяжкі наслідки таких рішень. Дуже багато людей є власниками приватної інформації, яку вони готові надати суспільству. Я утримаюсь від будь-яких підозр, а, тим більше, звинувачень, поки не буде встановлена причетність когось до неправомірних заходів та дій. В українському футболі утворилися "розкольники", які за ширмою намагаються рухати шахові фігурки та солдатиків. Але забувають, що в українському футболі та суспільстві, після багатьох революцій і перемог українського народу, солдатиків, яких можна рухати по дошці, вже немає.

- Напередодні Виконкому УАФ у телеканалу "Футбол" була інформація, що вищий орган українського футболу може проголосувати за дострокове закінчення Чемпіонату першої ліги. Стосовно цього був чималий резонанс. Це могло вплинути на рішення?

- Я не знаю, що зупинило та чи рухалися в цьому напрямку члени Виконкому. Але мені дуже дивно чути, що вищий керівний орган українського футболу не прийняв рішення. Я повторюю: такого не було жодного разу та я не розумію, як можна перекладати на когось свою відповідальність за ситуацію в українському футболі. Я цього не розумію!

- Днями з'явився так званий "лист дев'ятьох" і попереду Конференція ПФЛ. Навряд чи ці клуби змінять свою думку, відповідно, ті, хто бажають грати, опиняться у меншості. Від Конференції нічого хорошого можна не очікувати?

- Є таке китайське прислів'я: "Не змінюється лише засохле дерево". Тому розум повинен взяти вгору і футбольні люди повинні зрозуміти, що ми створені, щоб грати у футбол. Перешкод вже немає, Кабінет Міністрів днями прийме рішення, щоб глядачі були на трибунах, будуть пом'якшені всі умови карантину. Вже форс-мажору ніякого немає, про що там люди говорять? Важко всім, але треба шукати вихід із цього становища. Якщо вище керівництво національної асоціації це зрозуміє, то ті дев'ять клубів, яким продиктували того листа, зробили це під копірку, то все стане на свої місця та ми будемо грати. Хто дійсно сильніший, той буде перемагати та стане чемпіоном Першої ліги. А хто не зможе, той буде змагатися наступного сезону.

- Здається, ви досить оптимістичні, що Перша ліга може відновитися?

- Ще раз кажу, розум має перемагати. Навіть інстинкт самозбереження повинен перемагати, бо не може така поважна особа, як президент Української асоціації футболу, ставити на карту свій авторитет та авторитет усієї УАФ. Я вірю в Павелка.

- Вчора на брифінгу він сказав: "Будемо засідати, поки дим не піде".

- Як тільки буде впевненість, що вищі особи УАФ не думають одне, роблять інше, а діють по третьому сценарію. Тоді буде велика повага та розумне рішення. Я не вірю, що клуби самостійно відмовляються від своїх статутних зобов'язань. До речі, зобов'язань перед УАФ, бо є листи, в яких кожен керівник футбольного клубу підписав, що він поважає Статут Української асоціації футболу, Професіональної футбольної ліги, УЄФА та ФІФА. При цьому бере на себе зобов'язання змагатися протягом усього спортивного сезону.

- Тепер чекаємо на Конференцію ПФЛ та позитивне рішення?

- Не знаю, може поїду, а може і ні. Все буде залежати від того, чи є хоча б краплина віри у справедливість. Зруйнувати справедливість - це зруйнувати Статут УАФ.

- Клуби можуть зірвати Конференцію, не приїхавши на неї?

- Я зривати точно нічого не буду, я не футбольний терорист. Це по-перше. По-друге, я поважаю Статути. Якщо в мене буде можливість презентувати інтереси Харкова, харків'ян та нашого клубу, то я повинен там бути. Представник клубу повинен там бути. До мене звертається широке коло вболівальників, наші Ультрас, які хотіли би туди поїхати. Я сказав, що цього робити не треба. Нагнітати ситуацію та підвищувати тиск не треба. Треба спокійно та розумно все вирішити.

Так усі уже давно й забули, що існує статут УАФ.
Усе відбуваєть за бажаннями рудого наперсточника при беззаперечному виконанні павелком.