7 червня 2020 14:25

Педро ХАРО: "Шевченко очень требователен в работе, но проблем с ним никаких нет"

Педро Харо – колишній воротар іспанського "Реалу". Іспанець працював тренером голкіперів "Дніпра" у 2010-2014 роках. Зараз - на аналогічній посаді у національній команді України.


Як вам Україна?

- Подобається. Дружина і з молодшою донькою жили зі мною під час роботи в "Дніпрі", коли я приїхав в Україну працювати в тренерському штабі Хуанде Рамоса. Місто змінювався на очах. У Дніпрі все будувалося, зокрема, і футбольна інфраструктура. Місто боролося за право прийняти Євро-2012. Шкода, що не змогли перемогти в конкурсі і поступилися Києву, Харкову та Львову.

У Дніпрі з сім'єю мешкав біля набережної. Нам там дуже подобалося, була можливість гуляти біля річки.

Загалом міста в Україні відрізняються. Київ зовсім інший. У нього своя специфіка і особливості. Це вже сучасне велике місто. Є великі індустріальні міста з високими будинками, є менші зі старовинними центральними частинами

Люди в Україні привітні. Але вони відрізняються від іспанців, не такі відриті.

Сподобалася українська кухня. Перш за все, борщ. Він в Україні особливий. Інші страви не менш смачні. Тому відчуваю себе в Україні комфортно. Вже адаптувався до життя в країні.

Які у вас симпатії в іспанському футболі?

- Симпатизую багатьом командам. Спостерігаю за "Реал Сосьєдад", імпонує "Вільярреал". Дуже хочу, щоб "Кадіс" піднялася в Ла Лігу, грав там шість сезонів. Ця команда заслуговує грати в еліті іспанського футболу.

Ви майже 10 років працюєте в українському футболі. Як оціните воротарську школу в Україні?

Вона досить сильна. В Україні завжди були сильні голкіпери – це пішло ще з часів радянського футболу. Школа підготовки на пристойному рівні.

У чому сильні і слабкі сторони українських воротарів?

- Вони дуже працездатні, готові чимало працювати на тренуваннях. Дуже добре розвинені вольові якості. Фізично готові завжди дуже добре. Немає ніяких проблем з антропометрією.

Насправді, роль воротаря набагато ширше в футболі. Голкіпер - це частина команди, який керує захистом, починає атаки, читає гру, намагається попередити, передбачити небезпечні моменти біля своїх воріт. Саме в цих компонентах українським воротарям потрібно більше працювати.

Наскільки актуальна для українських воротарів проблема гри ногами?

- Вона трохи перебільшена. Андрій Пятов дуже добре грає ногами. Гра в "Шахтарі" так побудована, що воротар повинен допомагати команді виходити з пресингу, починати атаки. Таким чином команда отримує ще одного польового футболіста в "захисті". У Андрія гра ногами розвинена дуже добре. Ніяких проблем з цим немає.

Гра ногами воротаря - це більше філософія, тактика команди на конкретний матч. Це повинно виходити від головного тренера, який на 100 відсотків має довіряти своєму воротареві, не сумніватися, що він може помилитися в цьому аспекті.

Навіть у топ чемпіонатах є команди, які більше орієнтовані на довгі передачі, тому гра воротаря ногами є не таким важливим фактором.
Все виходить від побудови гри конкретної команди, бачення футболу головним тренером, його ідей. Для гри в короткий пас, в контроль м'яча, ця риса дуже важлива. Але є інші види побудови гри команди або потрібно підлаштовуватися тактично під суперника.

Завдяки чому Іспанії вдалося виховати таку велику кількість хороших воротарів – Ікер Касільяс, Давид де Хеа, Кепа Аррісабалага, Пепе Рейна?

- Тут важлива система. 35 років тому я починав. Ми готувалися самі, не було профільних тренерів.

Потім цьому почали приділяти все більшу увагу. У кожному клубі є координатор роботи з воротарями, тренери воротарів, який працює з воротарями чи не змалечку. Навіть коли тренуються діти, то воротарі працюють певний час окремо: над теорією воротарського роботи і над вправами, які розвивають спеціалізовану майстерність. Цілеспрямована робота підготовки воротарів протягом багатьох років дала свій результат.

Як вам зараз працюється з Андрієм Шевченком в збірній України?

- Жодних проблем. Шевченко - великий професіонал і дуже вимогливий тренер, як до футболістів, так і до колег. У нас дуже хороше розуміння. Кожен усвідомлює, за яку ділянку роботи він відповідає в збірній.

Андрій Пятов вже більше 10 років основний воротар "Шахтаря" і з 2012 року - головний воротар збірної України. У чому його феномен?

- Він великий професіонал. Хоче постійно вдосконалюватися, ставити сильнішим. Мені б хотілося, що він грав далі. У червня йому тільки 36, гляньте на Буффона, який у 42 продовжує контракт з "Ювентусом" .

З віком, якби ти не хотів, втрачаються певні якості. Цей процес природний. Але все нівелюється професійним підходом і бажанням ставати кращим, любов'ю до своєї справи.

Пятов чудово грає ногами. Його клуб "Шахтар" використовує воротаря для початку атаки, для виходу з пресингу. Великою перевагою Пятова є те, що він дуже добре розуміє гру, читає ігрові моменти. Може передбачити небезпечний момент біля своїх воріт і зіграти на випередження. Всі ці якості дуже важливі для кожного воротаря. Крім того, у нього вже величезний авторитет не тільки в українському футболі.

Андрій Лунін здатний дорости до основного воротаря "Реала"?

- "Реал", Мадрид - дуже непростий клуб. Мадридці ставлять перед собою високі завдання. У складі команди зібрані найкращі гравці з усього світу. Тиск від преси, уболівальників великий. Вимоги від керівництва клубу завжди максимальні. Якщо команда не досягає результату, то гравцям серйозно дістається.

Дуже важливо для гравця "Реала" мати підтримку уболівальників і сподобатися з перших матчів. Вони мають полюбити, прийняти кожного гравця в свою команду.

З Луніним зовсім інша ситуації. "Реал" запросив його, як перспективного воротаря. Такі йдуть в оренду, де мають довести свою кваліфікацію, загартуватися, адаптуватися і показати себе.

Два роки в Іспанії були перехідними для Луніна. У клубах Ла Ліги він так і не зміг отримати стабільну ігрову практику. Розраховувати на таку довіру, як у більш іменитого Куртуа в "Реалі", йому не доводиться.

Тільки час покаже перспективи Андрія на "Сантьяго Бернабеу". "Реал" продовжує на нього сподіватися. Луніну потрібно багато працювати, щоб досягти рівня цієї команди.

Йому краще бути в системі "Реала" запасним воротарем чи піти в оренду задля стабільної ігрової практики?

- Якщо він буде другим воротарем "Реала", то це буде непогано для Андрія. Та він повинен провести певну кількість матчів.
Луніну потрібно більше грати. Навіть якщо це буде команда рівня Сегунди. Без стабільної ігрової практики будь-якому гравцеві важко розраховувати на серйозний прогресс . Воротареві – особливо.

Воротар "Динамо" Денис Бойко останнім часом перестав отримувати виклики до збірної. Чому?

- Він залишається воротарем національної команди. Його не запрошували, бо так склалися обставини. Спочатку у нього була операція, потім потрібно було набирати форму. Бойко не був повністю готовим до виклику в національну команду.

Краще в той момент було взяти воротаря, який готовий працювати на всі сто відсотків.

Чи має Георгій Бущан, інший воротар "Динамо", шанс отримати запрошення в збірну України?

- Чому ж ні? Ми уважно стежимо за грою Бущана і іншими воротарями в Україні. Насаперед, Георгій повинен стабільно і успішно виступати за свій клуб.

Микита Шевченко був в заявці на Євро-2016 .Чи є у нього перспективи повернутися в збірну?

- Зараз для Микити важкий час, пов'язаний зі складною травмою. Тому йому потрібно, перш за все одужати, і знову повернутися на футбольне поле. Потім уже варто говорити за перспективи запрошення в національну команду.

Які перспективи в національній команді в 34-річного Юрія Паньківа з "Олександрії"?

- Запросили його в національну команду, тому що Паньків - досвідчений воротар. Постійно має ігрову практику в УПЛ. У нього великий авторитет в українському футболі. На вік я б не став дивитися. Основний воротар Пятов ще старший.

У цьому немає проблеми, якщо професійно ставиться до справи. З цим у Паньківа немає проблем. Покладену на нього роль він прекрасно виконує.

Чи стежите за воротарями молодіжної збірної України - Олегом Біликом з "Олександрії" і Дмитром Різником з "Ворскли"?

- Так, це моя робота. Обидва проходять період свого становлення. Їм потрібно стабільно грати, бути успішними в своїх командах, мати ігрову практику.

Великі аванси видають Анатолію Трубіну зі "Шахтаря" і Руслану Нещерету з "Динамо". Виправдані?

- Обидва воротаря - майбутнє українського футболу. Нещерет та Трубін мають прекрасні воротарські дані від природи. Повинні щоденною роботою вдосконалюватися і прогресувати далі. Їм потрібно пройти послідовно шлях від успіху в свої клубах до запрошення до національної команди.

У чемпіонаті Іспанії виступали Денис Бойко в складі "Малаги" і Максим Коваль в "Депортиво". Як оціните їх виступу в Ла Лізі?

- На них в Іспанії не розраховували, як на основних воротарів. Обидва мали роль дублерів. Вважаю, що вони з нею впоралися. Їх гра була досить хорошою. Швидше, вони не вистрілили в Іспанії, не проявили себе вище за очікування, що не дозволило залишитися в Ла Лізі.

Перенесення Євро-2020 на один рік для збірної України – проблема?

- Це рішення потрібно прийняти спокійно . Воно може подобатися чи ні, але зараз такі реалії в усьому світі. Ми змушені з цим миритися. Усі в однаковому становищі. Хтось від цього може виграти, хтось програти. Але потрібно готуватися до наступного року і думати, як стати сильнішим.

Сергій Тищенко