4 червня 2020 13:41

Агент Геннадий Перепаденко: "Цена трансфера Маркоса Сенны выросла до 2 миллионов. Ахметов этого не понял"

Екс-хавбек запорізького Металурга, Чорноморця та московського Спартака Геннадій Перепаденко, який освоївся в агентському бізнесі, розповів про співпрацю із Шахтарем і Рінатом Ахметовим.


"З Ахметовим нас познайомив Віктор Прокопенко, під керівництвом якого грав у Чорноморці. "Гірники" потребували підсилення. Поставили завдання знайти захисника, опорного півзахисника і нападника. У мене були хороші зв'язки з Бразилією. Так у Шахтаря з'явився Брандау.


Скільки Шахтар виплатив за трансфер бразильця? 2 мільйони доларів.


Із захисників порекомендував Даміана Родрігеса з уругвайського Насьональ. Даміан народився у Бразилії, але потім його батьки переїхали в Уругвай. На той момент викликався в збірну Уругваю. Його двічі дивилися селекціонери Шахтаря. Трансфер схвалили. "Гірники" заплатили за Родрігеса 1,5 мільйона доларів.


На жаль, цей трансфер себе не виправдав. Даміан відіграв тільки 8 матчів і через півроку повернувся до Латинської Америки. Перейшов у мексиканський Дорадос де Сіналоа. У Шахтарі сказали, що йому не вистачає швидкості.


Чи Ахметов наполегливо рекомендував повернути гроші за його трансфер? Так. Я пояснював, що виступав виключно посередником. Моя справа – рекомендувати гравця. Але час був трохи інший, ніж зараз. Після дзвінка президента Шахтаря почувався незатишно. Хто ж знав, що так обернеться?


Запропонували Маркоса Сенну, який, як і Брандау, виступав за бразильський Сан-Каетано. Спочатку південноамериканці за нього виставили 1,5 мільйона доларів. Через кілька тижнів Шахтар готовий був викуповувати трансфер. Але команда успішно виступала в Кубку Лібертадорес. Дійшла у тому сезоні до фіналу турніру, де лише в серії пенальті поступилася парагвайській Олімпії.


Ціна трансферу зросла до 2 мільйонів. Рінат Леонідович цього не зрозумів. У підсумку через місяць Маркоса за 2,8 мільйона доларів придбав Вільяреал. За цей клуб Сенна відіграв 11 сезонів, виступав за збірну Іспанії, у складі якої виграв Євро-2008. Став першим бразильцем – чемпіоном Європи.


Рінат Леонідович дзвонив перед тим, як "гірників" очолив Шустер. Бернд у попередньому сезоні працював з іспанським Хересом. Президента Шахтаря цікавили його професійні та людські якості. Сказав, що за людськими до німця є питання. У Донецьку Бернд не затримався. А коли прийшов Луческу, з трансферами йому став допомагати Аркадій Запорожану. Більше нікого в це коло Мірча не впускав", - сказав Перепаденко.