16 травня 2020 21:05

Восемь шагов сборной Украины к ЕВРО-2020: победа над чемпионами континента и путевка на форум

У сьомому поєдинку відбірного турніру чемпіонату Європи 2020 року, який офіційно було перенесено на 2021-й, збірна України здобула одну з найгучніших перемог у своїй історії.


У Києві на переповненому НСК «Олімпійський» наші хлопці обіграли чинного чемпіона континенту, переможця Ліги націй-2018/2019 — команду Португалії.


Порівняно з попереднім поєдинком, проти Литви в Харкові трьома днями раніше, у стартовому складі синьо-жовтих відбулося три зміни. Як і обіцяв на передматчевій прес-конференції Андрій Шевченко, з’явилися свіжі гравці — ті, хто навіть не виходив на заміну на ОСК «Металіст» у п’ятницю. Перестановки стосувалися флангів захисту, де замість Болбата й Соболя вийшли Караваєв із Миколенком, а також лінії нападу, де Мораеса замінив Яремчук.


Перший удар по воротах відбувся вже на 2-й хвилині. Яремчук, якому асистував Маліновський, у боротьбі із захисниками зумів пробити низом, але Руй Патрісіу був на місці. Проте вже за чотири хвилини рахунок було відкрито. Після кутового у виконанні Марлоса воротам загрожував Кривцов, голкіпер португальців цю загрозу відвів, але на добиванні першим опинився Яремчук. 1:0.


Підопічні Андрія Шевченка якісно захищалися, не залишаючи суперникам вільних зон, а за необхідності й демонструючи самовідданість. Коли ж синьо-жовтим випала нагода провести контратаку, вони скористалися нею на сто відсотків. На флангову передачу Миколенка відгукнувся Ярмоленко, який вискочив з-за спин захисників. 2:0.


Облога українських воріт тривала та зрештою призвела до удару Бруми, після якого м’яч влучив у руку Степаненка. Арбітр призначив 11-метровий та показав Тарасу жовту картку, яка стала для нього другою. Пенальті реалізував Кріштіану Роналду. Кінцівка матчу для збірної України, якій довелося в меншості протистояти одній із кращих команд світу, стала важким іспитом, який синьо-жовті витримали. Переможний рахунок гарантував їм підсумкове перше місце у групі В та путівку на Євро-2020!


Україна — Португалія — 2:1


Голи: Яремчук (6), Ярмоленко (27) — Кріштіану Роналду (72, з пенальті).


Україна: Пятов (к), Миколенко (Пластун, 90+4), Кривцов, Матвієнко, Караваєв, Степаненко, Маліновський, Зінченко, Ярмоленко, Марлос (Коноплянка, 63), Яремчук (Коваленко, 73). Запасні: Паньків, Соболь, Сидорчук, Шахов, Буяльський, Циганков, Мораес, Болбат, Лунін.


Португалія: Руй Патрісіу, Геррейру, Рубен Діаш, Пепе, Семеду, Данілу, Жоау Маріу (Брума, 68), Жоау Моутінью (Бруну Фернандеш, 56), Гедеш (Жоау Феліш, 46), Кріштіану Роналду (к), Бернарду Сілва. Запасні: Жозе Са, Бету, Фонте, Андре Сілва, Рікарду, Андре Гомеш, Рубен Невеш, Маріу Руй, Піцці.


Арбітр: Ентоні Тейлор (Англія).


Попереджені: Степаненко (25), Ярмоленко (47), Зінченко (90+4), Коваленко (90+5) — Пепе (26), Рубен Діаш (64).


Вилучений: Степаненко (72).


14 жовтня 2019 року. Київ. НСК «Олімпійський». 65 883 глядачі.


Після матчу


Андрій Шевченко (головний тренер збірної України): «У мене дуже багато емоцій. Зараз я дуже щасливий. Хочу подякувати всій Україні та Києву за підтримку. Стадіон дав команді імпульс, особливо коли ми залишилися вдесятьох. Я пишаюся гравцями!


Також хочу висловити подяку португальській команді за високоякісний футбол у її виконанні. Нам було вдвічі приємніше здобути путівку у грі з таким суперником.

Й останнє — я виконав свою обіцянку, яку дав після завершення відбірного турніру чемпіонату світу-2018, сказавши, що вболівальники можуть бронювати квитки на Євро».


Олександр Зінченко (півзахисник збірної України): «Емоції неперевершені! Ми так раділи після матчу в роздягальні, що в мене зник голос. Ми всі були виснажені, віддали грі всі сили. Вітаю кожного вболівальника збірної України, кожного, хто нас підтримував. Дякую всім, усім низький уклін!»