2 травня 2020 15:46

Евгений ЛЕВЧЕНКО: "Голландцы видят себя чемпионами Европы, но у Украины есть контраргументы"

Колишній гравець національної збірної України Євген Левченко нині працює в Асоціації футболістів-контрактників Нідерландів (VVCS), що є одним із трьох засновників потужної всесвітньої профспілки гравців-професіоналів FIFPro.


— Євгене, розкажи, чим саме ти займаєшся в організації VVCS.

— Якщо узагальнено — допомагаю футболістам. Профспілка — це така організація, яка захищає інтереси всіх професійних гравців (і в Нідерландах, і за кордоном), якщо вони є членами VVCS та FIFPro. Ми надаємо контрактникам юридичну підтримку й після завершення ними ігрової кар’єри. Я особисто обдзвонюю всіх футболістів, допомагаю їм спілкуватися з національною асоціацією, ми є голосом гравців у Нідерландах. Зазвичай я перебуваю на зв'язку з усіма капітанами, але на даний момент доводиться телефонувати хлопцям незалежно від командного статусу, якщо вони потрапляють у складні ситуації, тому я намагаюся підтримувати зв'язок з якомога більшою кількістю футболістів.

Можу сказати, що в найближчі днів 10 стане зрозуміло, який відсоток зарплатні гравці можуть віддати працедавцям, себто клубам. Хоча, можливо, вони й не втратять своїх прибутків. Ми виходимо з того, що до завершення чемпіонату, який, як відомо, було вирішено не догравати, залишалося лише вісім турів, а отже, футболісти виконали переважну більшість із того, що належало за контрактом, і не завершать першість не зі своєї провини. У цій позиції нас підтримує Королівський футбольний союз Нідерландів (KNVB). Хочу зазначити, що за березень та квітень усі гравці на контрактах у Нідерландах отримали свою зарплату в повному обсязі.

Арена, ван Гог та велосипед

— Перший матч на Євро-2020, хай навіть це трапиться на рік пізніше, збірна України проведе в Амстердамі. Які три характеристики ти б дав місту, в якому мешкаєш уже п'ять років?

— Амстердам — це, звичайно, дух свободи, це люди, які приїжджають сюди звідусіль, створюючи міжнародну спільноту, що складається з представників близько 180-ти країн. Я люблю атмосферу, що панує тут. Її створюють і численні канали, якими курсують барвисті човни різного розміру, і культурні заходи, які тут відбуваються. Ось це — найважливіше, що є в Амстердамі.

— А які місця ти б порадив відвідати українським фанам, коли вони приїдуть сюди на Євро?

— У першу чергу потрібно відвідати «Йоган Кройф Арена», що є знаковим місцем для кожного футбольного фаната. Стадіон дуже цікавий. Якщо у звичайний час (не у дні чемпіонату Європи) не потрапиш на команду «Аякс», то це вважається великим мінусом. А ще, оскільки мені дуже подобається бувати в культурних закладах, я б порадив Музей ван Гога. Для мене це — найбільш цікава художня галерея, яка відбиває життя голландців. Обов'язково слід скуштувати сир та оселедець (про марихуану я не кажу (сміється)). І, звісно, варто покататися каналами на човні. Тому що, коли ти йдеш по воді чи їдеш на велосипеді, ти бачиш Амстердам зовсім з іншого боку.

— Сам ти постійно пересуваєшся на байку?

— Так, для мене це — головний засіб пересування. Ми з дружиною продали одну з машин, вирішивши, що більше додаткове авто нам не потрібне. Та й у плані екології це важливий крок у розвитку людства. Я доїжджаю велосипедом із домівки до центрального вокзалу Амстердама, там паркую свого залізного коня та їду на роботу потягом. А коли є настрій та час, то дістаюся роботи безпосередньо на байку — 40 км із дому в один бік. В офісі є душ, тож вдягаю велоформу — і вперед!

«Для нідерландців їхня команда — на першому місці»

— Наскільки нідерландські вболівальники обізнані щодо гри збірної України?

— Нідерландці, по суті, чимало знають про футболістів України. Звісно, передусім вони згадують про Андрія Шевченка, тому що всі стежили за його ігровою кар'єрою. Тепер, напевно, менше, адже Андрій уже тренер. Але, скажімо, такі футболісти, як Зінченко та Маліновський, на слуху, тому що хлопці показують топовий рівень виконання. Ті люди, які цікавляться футболом, а в Нідерландах їх дуже багато, відзначають сильні якості командної гри, що з'явилися в нашої збірної. Ці речі я обговорював із провідними журналістами, про це я спілкувався зі звичайними вболівальниками. Усі кажуть, що наша збірна відчутно додала в майстерності, у неї з'явився свій стиль.

— А чого помаранчеві фани очікують від своєї збірної?

— Якщо говорити глобально, то нідерландців перш за все цікавить їхня команда. Тобто вони позитивно дивляться на нас, кажуть: «Ми поважаємо збірну України, але вважаємо, що наша національна команда краща, і вона має виграти чемпіонат». Зрозуміло, якщо брати окремо по персоналіях, то у збірній Нідерландів більше кваліфікованих футболістів, але сила нашої команди — у колективній взаємодії, в ігровому підході тренерського штабу. Чимало хлопців діють на топ-рівні, плюс атмосфера в команді надзвичайно згуртовує й мобілізує, а це може бути основоположною рисою і для перемоги в матчі з Нідерландами, і для успішного виступу на турнірі загалом.

Ахіллесова п’ята помаранчевих

— Як ти оцінюєш перспективи України на Євро-2020?

— Я абсолютно позитивно дивлюся на наші шанси. Хай там як, я думаю, що навіть із нідерландцями можна і треба боротися. Я знаю, як їм можна завдати, скажемо так, ігрового болю. Збірна Нідерландів хороша, але в неї є ахіллесова п'ята, і не одна. Часто визначальним для гри команди Рональда Кумана стає те, як діють фланги і чи здоровий Мемфіс Депай (перед Євро-2020 усі нідерландці переживали, як збірна гратиме без цього форварда. Перенесення чемпіонату Європи на рік може зіграти на руку співгосподарям турніру, адже їхній ключовий гравець отримав час на одужання. — Прим. ред.). Сподіваюся, що до чвертьфіналу українці дійдуть. Можливо, для когось ці слова прозвучать наївно, але я твердо вірю, що наша збірна зможе показати гідний результат. Я в цьому переконаний.

— Яку настанову ти як колишній гравець національної команди дав би нинішнім виконавцям?

— Хлопці, найголовніше, що ви — єдиний колектив. Я прийду на стадіон і буду кричати усіма мовами, які знаю, аби вас підтримати. Уперед, козаки! Україно, вперед!

Олександр Гливинський