2 травня 2020 08:56
4

Рауль РИАНЧО: "Почему "Динамо" не становится чемпионом? Нельзя сказать, что проблема только в футболистах или тренерах"

Іспанець 60-річний Рауль Ріанчо – колишній помічник головного тренера в "Динамо" та збірній України дав інтерв'ю Gazeta.ua

Cтежите за київським "Динамо"?

- Так, безперечно. Причому досить пильно.

Команда з сезону 2015/16 не може стати чемпіоном. Чому?

- Не можна сказати, що проблема тільки у футболістах чи тренерів. Тут комплекс проблем адміністративно- організаційного характеру. Потрібно більше глобально дивитися на розвиток клубу. "Динамо" має випрацювати власну філософію, яка дозволить клубу рухатися вперед. Кадри важливі, але загалом має бути ідея.

Завдяки роботі іспанських спеціалістів в період 2014-2017 років в системі "Динамо" виросло доволі гарне покоління футболістів. Вони зможуть повести клуб вперед та стати гравцями збірної України.

Чого не вистачає українським клубам, щоб виховувати власних футболістів?

- З тим часів, як пішов з життя Валерій Лобановський, в Україні більше не було власної ідеї з підготовки гравців. Країна мала економічні проблеми, які не дозволили цим займатися. Клуби робили ставку на вже сформованих виконавців. Змінити щось за раз, вкрай важко. На це потрібен час та системна робота.

Кожна країна має мати власну футбольну філософію. Просто копіювати її в інших – помилковий шлях. Потрібно переймати успішний чужий досвід, але виробляти свою систему, виходячи із футбольних традицій в країні. Так зробив Сергій Ребров. Наслідок – два поспіль чемпіонські титули, вихід до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів 2015/16.

Чи правда, що ви хотіли бачити в "Динамо" Руслана Малиновського?

- Так. Після одного із матчу проти "Зорі", за яку він тоді грав, я підійшов до Руслана та запитав його, чи не хоче він грати за "Динамо". Малиновський сказав, що не проти. Я це передав Сергію Реброву та Ігорю Суркісу.

Мені дійсно імпонувала гра Малиновського. Я не здивований, що він розкрився у Бельгії та зараз грає за сильну команду в Лізі чемпіонів та став важливим гравцем для збірної України.

Роман Яремчук нині – "зірка" бельгійського чемпіонату. Чому він не зміг розкритися в "Динамо"?

- Я з ним не стикався. Яремчук працював у молодіжній команді разом із Вісенте Гомесом.

Мені дуже імпонував цей футболіст. За стилем гри він мені нагадував Артема Мілевського. Я був дуже здивований, що "Динамо" відпустило Романа. Це для мене до сих під загадкою.

Коноплянка, Зозуля, Швед, Кравець – чому жоден український футболіст не заграв у Іспанії?


- У Коноплянки спочатку не було проблем. Він добре себе проявляв. Але потім з'явилися непорозуміння із тренером Хорхе Сампаолі, який очолив команду після Унаї Емері. Це стало вирішальним для Євгена в Іспанії.

Але загалом за кордоном більш вимогливе ставлення до гравців, як на тренуваннях, так і матчах. Особливо до легіонерів, які мають переважати місцевих гравців. Ти - професіонал, заробляєш гроші, тому маєш працювати на повну. Якщо в тебе щось не виходить, то маєш сам вирішувати свої проблеми, ставати сильнішим. Клуб платить хорошу зарплату, щоб футболіст був успішним на футбольному полі. Якщо в тебе не виходить, то маєш шукати інше місце. Така філософія роботи у Європі стосовно легіонерів.

Тут важливо швидко адаптуватися до європейського менталітету. Розуміти особливості культури, футболу країни, де ти граєш. Я п'ять років працював у "Расингу" ,Сантандер. У нас були гравці із Росії, які так і не змогли проти шляху адаптації. Мені потім було простіше працювати в "Рубіні", бо знав їх менталітет.

Як оцінюєте виступи Андрія Ярмоленка у "Боруссії"та "Вест Гемі"?

- Доволі успішно. Андрій довів, що він є гравцем високого рівня, який не боїться труднощів та готовий з ними боротися. Він над собою багато працює. Намагається вдосконалитися та стати сильнішим. Показав, що може грати в таких сильних чемпіонатах, як Німеччина та Англія.

Хто з українських гравців зміг би бути успішним в Іспанії?

- Микита Бурда, Володимир Шепелєв, Віктор Циганков могли б показати себе у багатьох європейських чемпіонатах. Зокрема, іспанському. Але їм треба попрацювати над собою.

Також вважаю, що хороші б шанси мав Тарас Степаненко попри його вік – у серпні має бути 31.

Який потенціал Віктор Циганкова?

- Має багато сильних якостей. Дуже технічний, добре розуміє футбол, гарне бачення поля. Може грати в Іспанії, Італії чи Німеччині. Але його головна проблема - у травмах, вони заважають Віктору розвиватися.

Молодим українським футболістам краще самостверджуватися в Україні чи шукати розвитку в Європі?

- Футболіст для прогресу повинен грати на хорошому рівні і мати кваліфікованих тренерів. Якщо фахівець здатен розвивати гравця в Україні, то він з часом все одно буде у сильному чемпіонаті.

Чи стежите за роботою Сергія Реброва у "Ференцвароші"?

- Так. Сергій Ребров - це такий тренер, який завжди хоче еволюціонувати, розвиватися та вчитися. За короткий час він зробив "Ференцварош" чемпіоном країни та вивів команду до групового турніру Ліги Європи.

Чи варто Сергію Реброву повертатися в "Динамо"?

- Ребров би зміг знову бути тренером "Динамо". Це навіть було б добре. Він зараз у такій стадії, що готовий працювати в будь-якій лізі. Він готовий до цього

Має динамівське серце. Для Сергія "Динамо" це рідний клуб. Він знає гравців команди, проблеми клубу, знає, як досягти успіху. Він би повернув золоті медалі до Києва.

Курбана Бердиєва називали одним із можливих кандидатів на посаду тренера "Динамо". Ви працювали з ним у "Рубіні". Такий варіант підходить київській команді?

- Бердиєв - великий професіонал, людина, яка живе футболом. Постійно дивиться та аналізує його. Намагається вчитися новому та ставати кращим щодня.
Це те, що треба "Динамо".

Іспанські тренери працюють по всьому світу. В чому сила тамтешньої школи?

- Вони дуже багато працюють над собою, вивчають багато теоретичного матеріалу. Фактично живуть футболом. Для них не існує дрібниць, це найкращі у світі, здатні розвивати гравців.

Чи готові ви знову працювати в Україні?

- Україна залишила у моєму житті великий слід. Я полюбив цю країну. Поріднився із "Динамо", Київ. Зараз через коронавірус працюю дистанційно , викладаю курси з тренерської роботі. Мені дуже бракує живої роботи на полі.

Якщо буде хороша можливість повернутися в Україну, то залюбки скористаюся нею.

Іспанія серйозно постраждала від коронавірусу. Як переживаєте непрості часи?

- Мешкаю у невеликому селі на 800 осіб поблизу Сантандера. В нас тут все під контролем. Карантин переношу добре.

Я думаю,що сезон буде дограний у червні-липні без глядачів. Подальші перспективи виглядають туманними. Наступний сезон залежатиме від винайдення вакцини від коронавірусу. Поки не буде ефективної протидії цьому вірусу, важко сподіватися на повноцінний сезон. Вірю, що у найближчий час лікарям вдасться побороти цю недугу.

Сподіваюся, що все повернеться у звичайний ритм та знову стане більше футболу.

Сергій Тищенко

Тут и дураку понятно! Рыба гниет с головы. Клубу нужен президент а не "крупье"!!!
Сховати
FMHS, Суркис неплохо президент и огромнй ФАНАТ КЛУБА, что собственно и мешает ему эфффективно управлять клубом, так как он руководствуется больше эмоциями в отношении клуба, ему всего лишь нужно дистанциироваться - нанаять НАСТОЯЩЕГО футбольного профи менеджера с полностью новой командой и лично не лезть в дела клуба, а лишь выделять бюджет и ставить глобальные задачи .... пример поомотрите на команды НХЛ, где делами клуба заведуют сугубо генменеджеры,а владельцы только спрашивают за результаты ;)
Сховати
ZaDynaMMMo, он не фанат клуба, тем более не нужно там фанатоф!, как и динамовских сердец! он считает себя королем. Еще ни один человек, который ушел из клуба за последних пять лет не сказал ничего хорошего про этого президента!
ZaDynaMMMo, для того, чтобы нанять "настоящего", нужны не любовь, эмоции и переживания, а знания и опыт человека, умеющего выстраивать системные модели. Пример тому - Ярославский, Ахметов.