8 квітня 2020 15:11

Вратарь "Оболони-Бровар" Иван Тюрин: "Первая лига сейчас гораздо более зрелищная, чем УПЛ"

– Як ви почали займатися футболом, чому стали саме воротарем?


⁃ В дитинстві, коли прийшов у футбольну школу, то починав на позиції нападника. Так сталося, що один з воротарів не прийшов на гру і мені довелося зіграти в воротах. Якщо чесно, то мені сподобалося. Тренер сказав, що у мене добре виходить. Так і став воротарем.


⁃ Ви виступали за академії «Оболоні» і «Дніпра». Що можете сказати про воротарські школи даних академій. Яким аспектам воротарської гри там приділяли увагу?


⁃ В «Оболоні» у нас не було тренера воротарів. Ми самі собі придумували вправи, дивилися тренування інших воротарів на YouTube. Коли мені виповнилося 15 років, у мене з’явився тренер – Тименко Володимир Миколайович. Він не був у структурі «Оболоні». Його запросили потренувати воротарів 1995 року. Після одного з тренувань я до нього підійшов і попросив, щоб він зі мною попрацював. Ми з ним рік займалися, він дуже хороший тренер. Я значно додав, тренувався два рази в день. Було, я б сказав, дуже важко. І це при тому, що ще й навчання в школі. З будинку я йшов о 7:30, а повертався о 23:00. Через рік посилених тренувань я поїхав в «Дніпро». Там було легше. У роботі з воротарями в основному робився наголос на техніку і гру ногами. З нами працювали іспанські тренери. У них було правило «не заганяти».


⁃ Розкажіть, яким був у вас перехід з дитячого в дорослий футбол?


⁃ Після того, як я закінчив U-17 в «Дніпрі» я поїхав в «Чорноморець» і підписав контракт з U-19. На третій день мене взяли на тренування з першою командою. Емоції переповнювали. Я тренувався з такими зірками як Сергій Назаренко, Дмитро Безотосний та Євген Паст. Перші півроку я не грав, а згодом почав грати спочатку за U-19, а потім вже і з-за дубль.


⁃ По закінченню контракту ви поїхали до Швеції на перегляд. Як вас туди запросили?


⁃ Зі мною зв’язався агент, який працює з шведськими командами. Мені запропонували варіант – команду, яка тільки вийшла у вищу лігу. Агент відправив туди мою нарізку, і вони сказали, що можна приїжджати. Я побув там три дні, а потім ми поїхали в Барселону на збори. Все було нормально, але проблемою був мовний бар’єр. Мені тоді було 19 років, і я англійську взагалі не знав. Через це мені було важко. Мені пропонували залишитися в дублі і півтора року вивчати мови, але я відмовився і повернувся до Києва.


⁃ Про Швецію. Як вам рівень шведського футболу?


⁃ Там силовий футбол, тільки «Мальме» рівня Ліги Чемпіонів, а решта команд – це у нас як Перша ліга. Якщо коротко – силовий футбол, довгі передачі. Нічого особливого там немає.


⁃ Що скажете про воротарську школу. Яка робота велася з вами там?


⁃ У них багато тренажерного залу. Всі воротарі великі, накачані. На тренуваннях, в основному, великий нахил роблять на гру ногами.


– Чи допоміг вам шведський досвід прогресувати?


– Звичайно, в яких би командах я не був, мене завжди вчили чомусь новому. В Чорноморці був тренер з воротарям Андрій Глущенко. Він мені дуже допоміг з вибором позиції і переміщенням в воротах. У нього не було ніяких бар’єрів, він вважав, що головне для воротаря це переміщення і вибір позиції. А в Швеції, наприклад, тактика і гра ногами. Після цього перегляду якраз закривалося трансферне вікно, починалися всі чемпіонати. Я 3 місяці підтримував форму в Ю19 «Оболонь Бровар» і працював з Володимиром Тименко, а влітку вже підписав контракт з першою командою.


⁃ Ось якщо у нас зайшла мова про Володимира Тименко як про тренера, хотів би запитати, яка в нього була робота з вами?


⁃ Різнопланова. Стрибкова, велику увагу приділяв грі ногами. У нього були інтенсивні тренування, які давали свої плоди.


⁃ А шведські тренування відрізнялися від тренувань Володимира Тименко?


⁃ Звичайно, у Володимира Тименко все більш інтенсивно, а в Швеції тільки упор на техніку. Я там не втомлювався.


⁃ На сьогоднішній день в команді «Оболонь Бровар» – 5 воротарів, вважаючи й другу команду. Що можете сказати про таку конкуренцію?


⁃ Це цікавіше, тому що без конкуренції ми не ростемо. Це дає поштовх і ти повинен робити все, що від тебе залежить.


⁃ Зараз сильна конкуренція в Першій лізі, чи побачимо ми Оболонь Бровар в УПЛ?


⁃ Будемо намагатися, завдання стоїть, всі шанси є. Зараз 6 команд борються і всі команди хороші. З усіма важко грати. Всі команди не поступливі і б’ються до кінця. Навіть якщо взяти попередні чемпіонати, ми в позаминулому боролися за виживання, в минулому за УПЛ. І зараз теж саме. Цікавий загалом Чемпіонат.


⁃ Ви з 2017 року граєте в Першій лізі. Все ж рівень Чемпіонату зростає?


⁃ Звичайно! Перша ліга зараз набагато більш видовищна, ніж УПЛ. Ось в позаминулому сезоні у нас була “Десна”, в минулому СК “Дніпро-1” і “Колос”. Ці команди зараз борються за Лігу Європи, а “Десна” – за Лігу Чемпіонів. Команди, які виходять з Першої ліги у УПЛ – не втрачаються.


⁃ Яка зараз ситуація в Першій лізі з арбітражем?


⁃ Ну нашу команду вони дуже «люблять», взагалі в нас дуже великі проблеми з арбітражем.


⁃ У цьому сезоні ви грали за «Оболонь Бровар-2» Буча. Що можете сказати про цю команду?


⁃ Це наймолодша команда ПФЛ. Хіба що Андрій Корнєв – він найстарший. Він як граючий тренер і капітан. Важко нам, але для молодих хлопців це колосальний досвід.


⁃ А когось підключали в першу з другої команди?


⁃ Так, підключали. Це Юра Мате. На збори брали молодих хлопців. Тренерський штаб підключає тих, хто себе добре зарекомендує.


⁃ А як підготовка в Туреччині пройшла?


⁃ Добре. Два рази на день тренувалися, тільки на останньому тижні вже було по одному тренуванню. 7 ігор зіграли. Все пройшло за планом.


⁃ Як вам рівень суперників? Якщо я не помиляюся, ви грали з командами з КПЛ.


⁃ Рівень хороший, ми грали ще з білорусами і “Минаєм». На тлі таких суперників як раз і можна перевірити свої сили.


⁃ Думаєте «Минай» пройде до фіналу Кубку України?


⁃ Можливо, такий варіант не можна виключати.