6 квітня 2020 18:44

Томас ГРИММ: "Сейчас неподходящий момент для расширения Премьер-лиги"

Президент УПЛ в інтерв’ю прес-службі Ліги відповів на низку актуальних запитань.


«Зараз не слушний момент для розширення ліги»


— Із нового року на поєдинках УПЛ працює система VAR. Як ви оцінюєте її роботу?


— Я думаю, що впровадження VAR в матчах УПЛ було до цих пір успішним, головним чином тому, що цей проект перебуває в дуже хороших руках на рівні УАФ. Лучано Лучі і його співробітники ретельно проаналізували досвід інших ліг та підготували його реалізацію в Україні за найвищими, наскільки це можливо, стандартами. Однак більш детальну оцінку можна буде дати після закінчення цього сезону.


— Із сезону-2021/2022 УПЛ буде розширена до 16-ти команд. Чи допоможе це змінити ситуацію на краще й посприяти підвищенню глядацького інтересу?


— Ви забули зазначити, що вже в сезоні-2020/2021 УПЛ розшириться до 14-ти команд. Ми зобов'язані представити аудиторії і нашим комерційним партнерам найкращий продукт. Я казав це із самого початку, і моя особиста думка не змінилася й досі: я можу підтримати розширення ліги до більш ніж 12-ти команд, якщо будуть забезпечені фінансова стабільність клубів (тобто фінансова діяльність клубів дозволятиме виконувати свої фінансові зобов'язання до кінця сезону в будь-який момент часу й по відношенню до будь-якої сторони), а спортивний рівень і стандарти інфраструктури перебуватимуть щонайменше на такому ж рівні. Саме тому я маю думку, що зараз не слушний момент для розширення ліги. Крім того, я впевнений, що наслідки кризи, спричиненої коронавірусом, матимуть великий фінансовий вплив на світ футболу. Я боюся, що не лише українські клуби зіткнуться з великими фінансовими труднощами, коли зменшиться дохід від телевізійних прав, комерційних партнерів і, нарешті, від глядачів.


— Для того, щоб набрати потрібну кількість команд, можливо, доведеться закривати очі на деякі недоліки, пов’язані з інфраструктурою. Чи є виправданим ризик в даному випадку?


— Я думаю, я вже відповів на це запитання. Кількість команд у Лізі пов'язана не тільки з інфраструктурою. Ні, я не думаю, що цей ризик виправданий. Кожен крок назад — це крок у неправильному напрямку, а тому буде важче повернутися на попередній рівень. Я говорив про це й раніше: український футбол, якщо порівнювати з іншими лігами Європи, має великий потенціал, але його потрібно використовувати. Інші ліги не сплять. Флагман нашого футболу «Шахтар» Донецьк, як і раніше, є дуже успішним у змаганнях УЄФА, але нам потрібні не лише «Шахтар» і «Динамо», щоб утримувати свої позиції в рейтингу УЄФА.

Зараз УПЛ має привілей, адже позиція в цьому рейтингу дозволить нашому чемпіону потрапити напряму до групового етапу Ліги чемпіонів УЄФА, а володарю Кубка — до групового етапу Ліги Європи сезону-2020/2021. Це безпосередньо впливає на бізнес-модель деяких клубів УПЛ і на те, скільки грошей УЄФА заплатить клубам УПЛ, які не беруть участі в європейських змаганнях. Якщо моя інформація є правдивою, існує великий ризик того, що УПЛ втратить декілька позицій у рейтингу, що призведе до зникнення вищезгаданого привілею в сезоні-2021/2022. Таким чином, усі сторони українського футболу повинні бути зацікавлені в тому, щоб УПЛ могла закріпити свою нинішню позицію в європейському рейтингу й уникнути того, що сталося зі Швейцарією, яка опустилася з 10-го рядка на місце нижче 20-го.