3 квітня 2020 16:34
2

Франческо БАРАНКА: "УАФ – единственная в мире федерация, которая реагирует на проблему с матчами-призраками"

Новина про «матчі-привиди», які відбулися 27-го березня, сколихнула футбольну громадськість в Україні. Багато світових букмекерів приймали ставки на матчі за участю команд «Таврія-Скіф», «Мелітопольська Черешня», «Бердянськ» і «Лозуватка», але пізніше виявилося, що на карантині ці колективи навіть не тренуються, а злочинці сфабрикували навіть протоколи матчів. УАФ одразу розпочала розслідування.

А вчора нам стало відомо, що як мінімум одна компанія, що передавала букмекерам дані про «фантомні» матчі в Україні, готова співпрацювати з УАФ в розслідуванні. Це всесвітньо відома компанія-постачальник даних для букмекерів BetGenius.


Ми звернулися за коментарем з приводу способів уникнення таких ситуацій до голови Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранки.


Не можна навіть створювати можливість для розміщення ставок на матч такого низького рівня. Це божевілля!

«Хочу сказати, що вся ця система працює неправильно. Не можна навіть створювати можливість для розміщення ставок на матч такого низького рівня. Це божевілля! Навіть не важливо, чи це були справжні команди, чи ні. Проблема в тому, що такий матч дуже легко зробити договірним.


Я сподіваюся, що після цього випадку люди зрозуміють, що букмекери – жертви цього, федерації – жертви цього. А от у провайдера є вигода в такій ситуації, він нічим не ризикує.


Як нам мене, після такого випадку кожна країна має зрозуміти, що надання даних про матч – це серйозна справа, там мають діяти суворі правила. Скільки я працюю в Україні, стільки я повторюю це.


Провайдер несе відповідальність. Він має створити жорсткі правила і вимоги для скаутів, пересвідчитися, хто саме скаут на цій грі і що він робить усе за правилами. Зараз це не так. Скаути підуть хоч куди, аби тільки заробити грошей. Без їхньої активності не було б схожих проблем із матчами з фіксованим результатом.


УАФ – єдина у світі федерація, яка реагує на подібну проблему

Неможливо перешкодити проведенням таких матчів. Але провайдери мають не передавати дані з них.

Федерація не може вплинути на ситуацію, як і власники клубів. Але УАФ – єдина у світі федерація, яка реагує на подібну проблему. Я не впевнений, що будь-яка федерація світу звернула б на увагу на цей випадок. Але наша федерація все перевіряє, і для нас це плюс.


Букмекери потерпають від цих матчів. Але вони не можуть перевірити кожен матч, бо провайдер пропонує їх безліч. І тоді букмекер може надати лінію на таку гру.

BetGenius – це дуже серйозна компанія. Вона, звичайно ж, не стала б ризикувати репутацією заради такої гри. Але вона повірила цьому скауту і тепер потрапила у великий скандал. Провайдер не хотів зробити зла, але він навіть не пересвідчився, що не можна проводити матчі в Україні в умовах карантину. Тому тут є його провина.


Треба забороняти ставки на матчі юнацьких, молодіжних команд і турніри низького рівня

Букмекери не будуть розривати контракти з BetGenius через подібні випадки, бо всі провайдери однакові. За моєю інформацією, на цих матчах були присутні й скаути інших компаній.


Зазначу, що цей випадок – далеко не перший. Бо провайдери не прислуховуються до федерацій і взагалі ні до кого. Вони живуть у своєму світі!


І це велика проблема, реальна перешкода на шляху до чесної гри. Є конфлікт інтересів в тому, що провайдери зацікавлені дати якомога більше матчів, а треба навпаки, забороняти ставки на матчі юнацьких, молодіжних команд і турніри низького рівня.


Букмекерам для роботи необхідно отримати ліцензії, а провайдерам не треба робити нічого – нуль відповідальності


Робота провайдерів недостатньо врегульована законами. Взагалі-то це їхня відповідальність – перевіряти справжність матчу. Скаути часто приховують свою особу.

Букмекерам для роботи необхідно отримати ліцензії і відповідати багатьом критеріям. Провайдерам не треба робити нічого! Нуль відповідальності.


Я сподіваюся, що провайдери, власники букмекерських компаній і всі зацікавлені сторони у світі спорту почнуть перейматися цією проблемою», – розповів Франческо Баранка у коментарі для «Рейтингу Букмекерів».

"ЧАВО"? Да ты сам - призрак !!
И поддерживает продажу игр и игры на кантору вживую.