2 квітня 2020 19:16

Компания, передававшая букмекерам данные о "фантомных" матчах в Украине, готова сотрудничать с УАФ в расследовании

Карантин спричинив низку шахрайських дій на ринку ставок. Дані про «фантомні» матчі несвідомо передавалися букмекерським конторам, які приймали на них ставки, повідомляє «Рейтинг Букмекерів».


Компанія-провайдер BetGenius надавала дані про матчі, які нібито відбулися в Україні наприкінці березня, різним букмекерським конторам, зокрема BetFred, BWin і 188bet. Робили це до того моменту, поки не з`ясувалося, що матчі - підробка.


Чотири українські аматорські клуби – «Лозуватка» з Дніпропетровщини і три команди з Запорізької області - «Мелітопольська Черешня», «Бердянськ» і «Таврія-Скіф» нібито мали зіграти матчі в рамках Кубку Азов з 27 по 29 березня.


Для просування матчів створили сторінку у Facebook, де викладали протоколи гри. Однак ні складу команд, ні суддів – не вказали. Втім, на ігри між цими командами приймали ставки, в тому числі і в лайві.


Одначе тренери команд заперечили турнір, оскільки їхні команди зараз на карантині, а це означає, що грати вони не могли. У заяві УАФ теж йдеться про те, що країна досі перебуває в ізоляції через пандемію коронавірусу у світі. Тому жодні офіційні матчі не могли відбутися. А ситуація, яка виникла, була штучно створена, щоби обманути ринок ставок.


Загальна сума, яку поставили на матчі, оцінюється у 124 000 доларів. І як стало відомо згодом, букмекери навіть виплачували виграшні ставки до того, як з`ясували правду. Спочатку запідозрили провайдера, який передавав дані букмекерським конторам. Однак співробітники компанії BetGenius запевнили, що матчі таки були і вони можуть це довести. Також зазначили – готові співпрацювати з УАФ та місцевою владою.


«Протоколи матчів вимагають від наших співробітників перевірки реальності ігор за допомогою аудіо- та візуальних засобів. Тому ми можемо підтвердити, що ці матчі дійсно відбувалися. Однак зараз ми розуміємо, що ці змагання не відбувалися на офіційному рівні, а були шахрайськими. Найімовірніше, зустрічі провела злочинна група осіб», - зазначила компанія-провайдер.


Окрім того, Genius Sports, материнська компанія BetGenius, вирішила більше не висвітлювати матчі українських нижчих ліг.


«Бачимо чергове підтвердження того, що букмекерський бізнес страждає від договірних матчів більше за будь-кого. Букмекери, нічого не підозрюючи, виплатили шахраям виграш. Немає провини і провайдера, бо ця компанія має визнання в індустрії і навряд ризикувала б своєю репутацією заради якихось 120-ти тис доларів. А от скаути провайдера або не допрацювали, або взагалі замішані в цьому. Іноді це випадкові люди, яким дають 40-50 євро за трансляцію даних про певний матч. Підкупити скаута цілком реально, хоча сьогодні в Україні діє кримінальна відповідальність за організацію та участь у договірних матчах. З нетерпінням чекаю на результати розслідування», - прокоментував ситуацію головний редактор «Рейтингу Букмекерів» Сергій Деркач.