27 березня 2020 14:46

Алекс ВЕЛИКИХ: "Караваев выглядит наиболее готовым под модель сборной Шевченко. Уровень Тымчика трудно оценить"

Найбільш проблемна позиція у збірній України з футболу - правий захисник. На Євро-2016 грав Артем Федецький. Давно закінчив . Відбір на Кубок світу-2018 Шевченко ставив на Богдана Бутка, але той випав зі складу "Шахтаря". До кваліфікації Євро-2020 "підігнали" Караваєва, але він а) не завжди основний у "Динамо"; б) здатен на такі вибрики


- Правий захисник - це проблема, - визнає футбольний скаут Алекс Великих. – Бо, окрім фізичної, варто також говорити про ігрову форму. Футболіст без постійної ігрової практики не може показати свій максимум на тривалій дистанції. Якщо в одній грі він ще може зіграти добре, то у діапазоні трьох матчів точно буде складно. Помилка Караваєва у матчі проти "Десни" власне була продиктована тим, що він просто не відчув епізод.


Хто більше підходить для моделі гри Шевченка - Караваєв, Болбат чи Бутко?


- Караваєв, на перший погляд, виглядає найбільш готовим під модель головного тренера. Він має європейський досвід, перебуває в команді що грає в Європі, але стабільністю похвалитися не може. Болбат теж гравець такого стилю, уміє долучатися до атаки, має хорошу швидкість. Але не такий надійний в обороні. Це показав гостьовий матч проти Литви .


Зовсім іншим є Богдан Бутко. Він більше захисного плану виконавець, який має навики гри в обороні від початку своєї кар'єрі. В атаці не такий ефективний, як Караваєв та Болбат. Вважаю, що серед цієї трійки більше шансів має Караваєв.


Бутко гратиме за польський клуб . Має шанси на повернення до збірної?


- Так, але за умови, що знайдуть можливість змінити його - із захисника, блокованого в лінії з 4 оборонцями до активного крайнього, що корисно долучається до атаки. "Лех" - команда, яка хоче грати в атакувальний футбол. Від захисника вимагається не тільки надійність гри в обороні, але і вміння якісно підтримувати атаку. Думаю, що Богдан зможе адаптуватися в Польщі.


У "Зорі" грає Олександр Тимчик. Він може претендувати на місце в команді Шевченка?


- Прогрес 23-річного футболіста очевидний. Він зміг повноцінно перейти з юнацького в дорослий футбол, самоствердитися.


Проблема у тому, що важко оцінити рівень Тимчика. Він чітко розумів вимоги Вернидуба, колишнього тренера клубу, та Скрипника – нинішнього. Але чи потягне рівень, який вимагає Шевченко, - питання.


Можливо, Олександру варто спробувати себе в іншому клубі, іншому чемпіонаті. На рівні УПЛ та "Зорі" він взяв майже все. Подальший прогрес виглядає малоімовірним. Потрібні нові виклики. Гравець може перебувати на одному рівні якийсь час. Треба рухатися вперед, бо почнеш втрачати свої позиції.


Тимчик додав у плані гри на оборону. Він став надійнішим. Але ефективність дій в атаці не така вже велика. Цей компонент є важливим для сучасного правого захисника. Шевченко хоче бачити флангових оборонців активними не тільки в основній для них фазі гри.


Влітку молодіжна збірна виграла Кубок світу. Основним правим захисником у тій команді був Юхим Конопля. Шевченко може на нього розраховувати?


- Навряд. Причина – схема.


Пара центральних захисників в збірній вже зіграна., Конопля любить й вміє грати високо по флангу, навіть часто навіть втрачаючи мяч. Гра Юхима схожа на стиль Марсело, Алекса Сандро, але за якістю індивідуальної технічної підготовки в захисті 1 в 1 він більше схожий на перекваліфікованого Куадрадо. Можливо, Конопля - відмінний латераль в схемі 1-3-5-2, але в збірній Шева грає в чотири захисники.