27 березня 2020 14:10

"Мои родные не верили, что я стану футболистом". Матар Дийе - про детство в Сенегале, цвет волос и любовь к борщу

Підписання «Карпатами» взимку Матара Діейє дозволило «левам» вирішити одну з ключових проблем – відсутність футболіста, який завершуватиме атаки і виконуватиме функцію наконечника. Сенегалець вже у дебютному матчі успішно впорався із завданням і забив перший гол «зелено-білих» у 2020-му році. Далі Матар зазнав ушкодження, проте взяв участь у ще двох поєдинках «левів». Діейє разом з усім українським футболом перебуває на карантині – він залишився у Львові й чекає на відновлення чемпіонату. Попереду в Матара дуже важливе завдання.


ПРО КАРАНТИН


Почуваюся добре, практично весь час проводжу вдома, роблю все як годиться. Зараз перебуваю у Львові, тренуюся щоденно відповідно до програми, періодично їжджу на базу. У вільний від тренувань час переглядаю фільми, спілкуюся з сім’єю по телефону. А ще дуже сумую за футболом. У нас в Сенегалі зафіксовано 60 випадків зараження коронавірусом, але уряд робить усе можливе, щоб побороти його. Я спілкувався з італійськими друзями, вони постійно сидять вдома. Мені страшенно прикро за них, хочеться побажати їм спокою та миру, бо італійці дуже добрі. Мій батько зараз у Неаполі – з ним все гаразд.


ПРО СЕНЕГАЛ ТА ІТАЛІЮ


Сенегал та Італія – рідні для мене країни. В Італії я почуваюся чудово, адже там провів чудовий період свого життя, виступаючи в хороших командах. Так склалося, що я маю родичів як в Італії, так і в Сенегалі. Моє дитинство минуло в Африці. Змалечку в Сенегалі ми грали у футбол на вулицях і взагалі всюди, де це було можливо. Фактично ми ганяли за м’ячем безупинно і тільки мріяли про нові бутси. Відверто кажучи, мої рідні не вірили, що я колись стану футболістом. Вони хотіли, щоб я більше уваги приділяв навчанню.


ПРО ЗНАННЯ МОВ


Я добре володію чотирма мовами. Розмовляю сенегальською або ж мовою Волоф. Вона поширена у західній Африці в країнах Гвінейської затоки. Також спілкуюся французькою, італійською та англійською. Серед європейських мов, звичайно, найкраще володію італійською. Щодо української, то вона є важкою. Однак я намагаюся вчити вашу мову, хоч роблю це повільно.


ПРО СТИЛЬ


Можу сказати, що приділяю чимало уваги своєму стилю і тому, як я виглядаю. Я люблю експериментувати із своїм волоссям, тому невдовзі планую змінити стиль зачіски.Традиційно фарбую своє волосся у жовтий колір і це приносить мені удачу. Щодо одягу, то віддаю перевагу брендовим речам. Часто обираю зручний одяг довших фасонів. Для мене це теж має значення.


ПРО «КАРПАТИ»


«Kарпати» – це хороший клуб. Я знаю багато молодих хлопців, які раніше грали тут, а зараз виступають у великих командах. Це чудовий приклад, який мотивує молодь ставати сильними гравцями. Так, на даному етапі у нас є певні труднощі, але ми віримо один в одного, і я впевнений, що ми залишимося в УПЛ. Ми плідно працюємо з тренерським штабом, і я не сумніваюся, що «Карпати» досягнуть хороших результатів. Загалом тут комфортно, адже клуб має фантастичну базу, вона дуже мені подобається. «Карпати» заслуговують на те, щоб завжди бути на вершині. Наприклад, в Італії чимало провідних команд не мають такої бази, яка є у розпорядженні «Карпат».


ПРО РОМАНА САНЖАРА


Стиль роботи нашого тренерського штабу, як на мене, є доволі якісним та сучасним. Санжар сповідує філософію, яка є близькою для мене як футболіста. Ми приділяємо багато уваги навчанню, детально вчимо теорію, переглядаємо відеозаписи. Кожного дня ми вчимося і додаємо. Крім того, ми часто спілкуємося з тренером і він підказує мені, яким чином я можу покращити свій рівень і ставати сильнішим. Також відзначу підтримку абсолютно всіх партнерів. Можливо, трохи більше розмовляю з Єгором Назариною, Марвіном Мартінсом та Тімом Халлом, оскільки вони знають англійську та французьку.


ПРО «ОЛІМПІК»


Мій шлях в «Олімпіку» склався досить вдало. У нас була єдина ціль, до якої ми йшли усі разом. Я допоміг команді залишитися в Прем’єр-лізі й ніколи не забуду цей класний час. Насправді я б хотів зіграти про своєї колишньої команди. Зізнаюся щиро, це протистояння буде для мене особливим. Якщо я вийду на поле, то зможу забити гол.


ПРО ЖИТТЯ У ЛЬВОВІ


Львів – красиве місто, я дуже його люблю. Як тільки з’являється нагода, залюбки прогулююся його вуличками. Я помітив, що в Україні люди дуже спокійні. Тут доволі холодно, але я вже звик до цього. А ще мені подобається українська кухня. Якщо врахувати те, що я обожнюю супи, то ваш борщ є моєю улюбленою стравою.Також хотів би відзначити львівських вболівальників. Сильно імпонує їхній стиль підтримки і мені б хотілося, щоб вони продовжували допомагати команді. Разом ми досягнемо всього, чого хочемо.