9 березня 2020 11:40

Рябоконь - лучший тренер 22-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Ліги сезону 2019/20.


Завершення першого етапу виправдало сподівання щодо інтриги та розділило сезон на «до» та «після», а також на першу шістку й другу шістку – єврокубковий плей-офф і втішний турнір. Але навіть на фоні вражаючої розв’язки на «шві» між двома половинами турнірної таблиці виділялося протистояння медальних претендентів у Чернігові.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Лізі – головний тренер чернігівської «Десни» Олександр Рябоконь. Його підопічні завдали поразки «Зорі» (1:0), скоротивши відставання від луганців на три очки та зберігши рубіж від п’єдесталу на відстані однієї перемоги.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Матч реальних претендентів на медалі й єврокубки мав принциповий характер: турнірне положення змушувало команди грати на результат, і в цьому плані господарям потрібно було старатися особливо. Вони знали, що «Зоря» виграла всі три попередніх матчі 2020 року, а в першому колі завдала поразки чернігівцям. Зважаючи на очний матч конкурентів у Олександрії, перемога в Чернігові будь-кого із суперників мала велике стратегічне значення.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
«Десна» підійшла до матчу практично в усеозброєнні. Загалом, хороші вісті були й із табору «Зорі», яка вже могла розраховувати на захисника Михайличенка та півзахисника Юрченка, які відбули дискваліфікацію. Але перебір карток не дозволив гостям задіяти основного фулбека Тимчика, а давні травми – ще кількох гравців (у їх числі – Абу Ханна).

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (2:1 в гостях у «Олімпіка»), чернігівський тренерський штаб зважився провести дві рокіровки в переможному складі, які вплинули й на тактичну схему. Замість Коноплі праворуч у півзахисті зіграв Калитвинцев (інвертований варіант), а Тотовицького замінив Будківський. Таким чином, «Десна» зіграла в два форварди, хоча, ясна річ, один із них опускався в відтяжку, витягуючи на себе увагу суперників і вивільняючи простір для швидких атак господарів.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Суто за кадровим підбором, схема мала вигляд класичної 4-4-2, але насправді «Десна» грала в одного форварда на вістрі й іншого під ним, що відкривало хороші можливості до атак. Навіть у ранній меншості, команда Рябоконя не втратила керованість. А Будківський (один із ексгравців «Зорі» у чернігівців) став повноправним співавтором голу Філіпова завдяки своєчасній передачі під прорив. Таким чином, тренери зіграли, як тонкі мотиватори, на самолюбстві гравців.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Це третя поспіль перемога «Десни» після мінімальної поразки від «Шахтаря» в стартовому турі 2020 року. Вона особливо важлива, адже дозволила «сіверянам» ввійти в другий етап на четвертому місці з невеликим відставанням від п’єдесталу й чудовими шансами на єврокубки й навіть на медалі. Треба відзначити стрімкий прогрес підопічних Рябоконя, а також успішність їхньої точкової зимової селекції.

Лауреат 22-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Ліги:

Олександр Рябоконь («Десна» Чернігів)
Середній бал – 4,8