9 березня 2020 09:24

Роман Зозуля не видит себя в Украине и считает Сегунду вдвое сильнее Премьер-лиги

За 6 сезонів у Дніпрі Роман Зозуля став улюбленцем уболівальників і одноклубників. В Іспанії його полюбили не одразу. Довелося поміняти два клуби в Ла Лізі, щоб повністю стати своїм у команді Сегунди.


Прощання Зозулі на Дніпро Арені. “Зюзя, дякуємо за все”. Плаче.


У Дніпрі прощатися із Зозулею не хотіли. В Альбасете теж не хочуть. Клубне телебачення влітку 2019 це довело. Вручали місцевим фанам конверт-несподіванку із приємною новиною. Зозуля продовжив контракт і залишається до 2021 року.


Якби мені було 18 років, я б у Ла Лізі вже був, тому що у мене було багато пропозицій з Ла Ліги. Зараз я б все одно обрав Альбасете. Зараз ти більше думаеш не про свою кар’єру, а про дітей, де їм, як їм краще, де їм комфортніше


Фани пишуть для Зозулі банери українською, він у відповідь вчить іспанську.


"Іспанську зовсім не вчив, коли був у Бетисі, бо було багато проблем. Спочатку з Райо Вальєкано. Я спершу почав учити, але потім Райо, суди, Мадрид. Ми їздили, приїхала родина і було якось не до навчання. Я думав, що поїду з Іспанії, тому не вчили.


Донька ходить на тенис, у неї аргентинський тренер і вона спокійно з ним спілкується. І вона удвічі краще знає мову, аніж ми з дружиною. Ми ще двічі на тиждень вчимо іспанську.


Я все розхумію, все кажу, але мені не подобається, як я розмовляю. Я може неправильно ставлю дієслова. Це як ото до нас хорвати приїжджаючи чи серби. Перший час кажуть: я йду вулиця. Ти його зрозумів, ви посміялися, але ти його зрозумів. Буває і у мене таке проскакує, тому вчу, вчу".


Іспанська – це добре, але тягне в Україну. Не в УПЛ, щоправда, а у збірну. Із Сегунди Романа жодного разу не викликали. Востаннє Зозуля потрапляв до списку Шевченка ще в листопаді 2016-го. Далі – скандал із ультрас Райо Вальєкано. Геополітичні неуки, вони ж фанати Райо, заблокували трансфер до їхньої команди, і українець півроку взагалі не грав. Навесні 2017-го Зозуля оголосив, що призупиняє кар’єру в збірній.


"Зараз я чудово розумію, що я не є гравцем рівня збірної. В мене немає практики. Коли в мене буде достатньо ігрової практики, та тренери побачать, що я заслуговую на те, щоб виступати за збірну, я з гордістю одягну футболку с тризубом на серці! Але зараз саме час дати дорогу тим хлопцям, які заслуговують проявити себе!".


В Альбасете українець став не просто основним – ключовим гравцем. 94 (95) матчі за неповні три роки. Першого сезону забив 9, наступного – 11. Результативність вища, ніж у Дніпрі. Та й практики з головою. Але у збірну все ніяк не кличуть.


"Якщо викличе… я ж пішки прийду, знаєш. Ну, це не моє рішення.


Раніше я якось злився перший час. В інтерв’ю неодноразово говорив, які у нас були домовленості, які обіцянки, що говорив мені головний тренер, як діяти в тій чи іншій ситуації. Потім, коли я перейшов до Альбасете, я чекав, чекав, чекав, чекав. Бо мені сказали: знайдеш команду в Сегунді і почнеш грати — тебе викличуть. Не викликали, я спершу злився, засмучувався. Щовиклику дивився: чекав, чекав, чекав. А зараз спокійно до цього ставлюся. Тим більше, нині збірна чудово грає. Результат є, все є. У нього є кістяк збірної. Але грають вони, ще раз повторюся, — прекрасно. Викличе — я приїду".


Але замість кого?


На товариські матчі з Францією і Польщею Шевченко викликав Мораеса і Кравця. У резервному списку із нападників Зубков, Супряга і Яремчук, який продовжує заліковувати травму.


Що може дати збірній форвард Зозуля? Можна довго сперечатися щодо його спортивних результатів, але важко не прочитати емоційну складову. Рік тому Жуніор Мораес отримав український паспорт. І Зозуля заліз у інтернет-дискусію…


В УПЛ беруть з усіма паспортами. Почесний президент Дніпра-1 Юрій Береза, наприклад, казав, що дружить з ексдніпрянином. Але де дружба, а де трансфер?


"Навіть не знаю. Україна завжди в серці, але я тут кайфую від життя насамперед, від футболу. Зараз, хто разбирається у футболі, розуміє, що Сегунда на дві голови сильніша за український чемпіонат. Зараз мене почнуть закидати камінням, що, мовляв, ти там. Не всі хочуть, як сказати… прийняти. Тому що чемпіонат сильніший, життя краще".


Минулого сезону Сегунди Альбасете став 4-им, а потім у плей-оф за вихід до Ла Ліги команда програла Мальорці. Цьогоріч клуб Зозулі знову четвертий, але тепер з кінця (все може змінитися). Альбасете поблизу зони вильоту. Час в Україну?


"Ну, пропозицій немає (сміється). В Україні зараз взяти, то тільки Динамо, Шахтар. Дві команди, в принципі. Я ж кажу, що поки що мене тут все влаштовує. Я не зарікаюся, і ніколи не кажу “ніколи”, все може бути. На разі я себе не бачу. Не бачу в якійсь команді в Україні".