7 березня 2020 09:37
4

Виктор ГРАЧЕВ: "Прогнозирую, что "Шахтер" будет играть в финале Лиги Европы"

Донецький "Шахтар" уперше із сезону 2015/2016 подолав перший раунд плейоф єврокубків. У матчах 1/16 фіналу футбольний чемпіон України здолав португальську "Бенфіку" із загальним рахунком — 5:4. Удома гірники перемогли — 2:1, у гостях зіграли внічию — 3:3.


— Лісабонський матч між "Шахтарем" і "Бенфікою" пройшов у найкращих традиціях латиноамериканської школи, — говорить Віктор Грачов, 63 роки, колишній нападаючий "Шахтаря". — Обидва суперники діяли за принципом — ви нам заб'єте, скільки зможете. А ми вам — скільки захочемо. Навіть коли рахунок у повторному матчі став — 3:1 на користь португальців, я жодної секунди не сумнівався в перемозі "Шахтаря". "Бенфіка" — не та команда, яка кістьми лягатиме в захисті. Ще в першому таймі було видно, що "Шахтар" легко може дійти до воріт суперника, невимушено створити момент. Я відчував, що наша команда здатна додати в грі й переломити її хід. У підсумку так і сталося. Допомогло й те, що ми забивали одразу після суперника, не залишивши йому часу на тактичну перебудову. Весь матч "Бенфіка" вимушена була атакувати. Це полегшило завдання донеччан.


У 1/8 фіналу — 12 та 19 березня — донеччани гратимуть проти німецького "Вольфсбурга". Це складніший суперник, ніж "Бенфіка"?
— Однозначно. Я звернув увагу на цікаву деталь. "Вольфсбург" перебуває на сьомому місці в чемпіонаті Німеччини й має позитивну різницю забитих і пропущених м'ячів — 34:30. Команда нечасто забиває і ще рідше пропускає. І це в такому агресивному чемпіонаті, як німецький. "Вольфсбург" — менш приємний суперник, аніж "Бенфіка". Німці взагалі не дадуть грати на легких м'ячах. Тиснутимуть, пресингуватимуть, запропонують жорсткий силовий футбол від першої до останньої хвилини. "Шахтарю" дуже важко проти таких команд. Згадайте хоча б 0:7 від "Баварії" п'ять років тому. Або торішній програш "Айнтрахту".


У неділю "Шахтар" поступився "Ворсклі". Вас насторожила ця поразка?

— Нинішню "Ворсклу" можна обіграти лише основним складом. Ті 11 гравців, які вийшли на поле від гірників, командою ще не є. "Шахтар" міг програти з більшим рахунком. Та "Ворскла" злякалася свого нахабства. Донеччани були думками десь далеко. Може, тішилися перемогою над "Бенфікою" або виграшем "Дніпра" в "Динамо". Але аж ніяк не заведеним на результат колективом. Тренер Луїш Каштру посидів на лавці хвилин 15, а потім як звівся на ноги, то більше не сідав. Відчув, що команда десь далеко. Але повернути її на землю не зміг.


"Шахтар" усі сили кине на Лігу Європи?

— Команда лідирує в чемпіонаті і має перевагу в 13 очок. За таких умов кожен тренер ризикнув би поставити цей турнір на другий план, бо перше місце нікуди не подінеться. Чому б Каштру не виграти Лігу Європи? Я не бачу в суперниках команд, які б сильно переважали "Шахтар". Прогнозую, що наш клуб гратиме у фіналі.

Фантазер! Ты меня называла...
В запой ушел, тараканище усатый!
Обычно, после подобных дифирамб кроты и вылетают. Ещё нужно не забыть в перерыве ответного матча давать рекламу: «завтра Шахтар дізнається свого наступного суперника у єврокубках», после которой эфир смотришь с огромным удовольствием.
Дед Вангелий ... Сколько сегодня принял?