3 березня 2020 23:34

И. о. гендиректора "Металлиста 1925": "Отменили сбор в Турции из-за обострения политической ситуации и коронавируса"

Виконувач обов'язків Генерального директора ФК "Металіст 1925" Анатолій Біденко у розмові з клубною прес-службою розповів про фінальний етап підготовки головної команди клубу до весняної частини сезону, а також про те, чому "жовто-сині" відмовилися від проведення закордонних навчально-тренувальних зборів.

- Пане Анатолію, перше та, мабуть, найголовніше питання, яке цікавить вболівальників: чому клуб відмовився від проведення закордонних навчально-тренувальних зборів?

- Дякую за питання. Принагідно всіх хочу привітати з початком весни та з тією чудовою погодою, яка наразі панує в усій країні! Тепер по суті питання. Скажу відверто: керівництву клубу, засновникам та тренерському штабу таке рішення далося нелегко. Ми прекрасно розуміємо, що передзмагальні збори є важливою складовою підготовки будь-якої команди до спортивного сезону. Також ми усвідомлюємо, що футболістам потрібно працювати в комфортних умовах та на відповідної якості полях. Все це, а також погодні умови, харчування, відновлення та якісні спаринг-партнери і є основою зборів. У той же час, ми хочемо, аби футболісти, тренери та персонал завжди та всюди почувалися у безпеці в усіх розуміннях цього слова.

Першим варіантом для проведення навчально-тренувальних зборів була Туреччина. До цієї країни наша команда їздила два роки поспіль і якою потім була весна, ви всі чудово знаєте. Але не це було першопричиною відмови їхати на узбережжя Середземного моря. Загострення суспільно-політичної ситуації в країні та збройний конфлікт змусили нас всерйоз замислитися про доцільність відвідування Туреччини. Окрім того, через спалах у світі епідемії коронавірусу клубні лікарі висловили сумніви щодо доцільності цієї поїздки. Керівництво клубу, поспілкувавшись із провідними епідеміологами Харківщини, прийняло відповідне рішення.

Далі ми розглядали можливість поїхати на збори до Грузії і, навіть, домовлялися про спаринги з клубами місцевої Вищої ліги. Але і цей варіант став неможливим через випадки захворювання небезпечною хворобою у цій країні. Хотіли ми поїхати до Одеси на базу "Чорноморця" у Совіньоні, але не сталося, як гадалося. Власне, інших варіантів не було.

На екстреній нараді за участю керівництва клубу та головного тренера було вирішено основний збір також провести на Харківщині. Ми забезпечимо в максимально стислий проміжок часу підготовку належних умов задля ць

- Не побоюєтеся, що підготовка до сезону може бути неповноцінною?

- А чому вона повинна бути такою? Ні, ми цього не боїмося. Керівництво та тренери - люди футбольні та професіонали своєї справи, тому, приймаючи таке рішення, всі розуміли ризики та наслідки. Зараз в Україні така погода, що можна цілком продуктивно готуватися і вдома. Спаринг-партнерів ми знайдемо, зіграємо з тими, хто також залишився вдома, зокрема, з "Кременем". Тому, просимо всіх із розумінням поставитися до такого рішення. Здоров'я та життя людей для нас головне.

- Не думали, що з боку вболівальників може бути шквал критики на адресу клубного керівництва?

- Ми цей момент обговорювали. Після того, як у суботу офіційний сайт клубу повідомив про те, що команда залишається в Україні, я дуже багато аналізував коментарі поціновувачів команди на гостьовій сайту, неофіційному інтернет-порталі та соціальних мережах, безпосередньо спілкувався з уболівальниками. Вдячний всім, хто підтримав клуб у такому рішенні!

- Задачі на сезон...

(одразу бере слово) - Скореговані не будуть! Завдання - вийти до Прем'єр-Ліги. З якого місця - то вже справа другорядна. Впевнений, Андрій Демченко усвідомлює свою особисту відповідальність, знає, як поставлену задачу виконати, та докладе до цього максимум зусиль. Тренерський штаб має кредит довіри, а також підтримку керівництва та засновників у своїй роботі!

- Ви згадали про дві провальні весни 2018-го та 2019-го років. У чому причини? Не може ж команда на одному диханні пройти осінь, а навесні виглядати настільки інакше?

- Не повинна була вона так виглядати. Значить, попередні тренери припускалися стратегічних помилок при складанні плану зборів, десь щось вони робили не так. Тому, керівництво Клубу несе відповідальність і повинно не спостерігати, а активно співпрацювати з тренерським штабом заради загального успіху.

- Чисельні вболівальники цікавляться поповненням команди. Чи плануються ще трансфери?

- Наша команда укомплектована гарними виконавцями. У нас вже є такий собі сплав молоді та досвідчених футболістів, які здатні до виконання наших завдань. Зараз тренерському штабу головне фізично та тактично озброїти команду для ведення гри, про яку мріють і наші вболівальники, і керівники Клубу. На перегляді тренерів знаходяться кандидати на деякі позиції, зокрема, центрального оборонця. Це наші вихованці. Якщо вони доведуть, що можуть бути в головній команді Клубу, ми готові підписати з ними контракти.

- Ще одне питання. Коли ж відбудеться перший цього року матч на нашому стадіоні?

- Всі знають, що ОСК "Металіст" є стадіоном, де грають "Шахтар" і "Металіст1925", тобто, це стадіон подвійного базування вказаних клубів. В цьому році, як і раніше, заради інтересів обох клубів, питання будуть вирішуватися на основі наших партнерських стосунків. Ми знаємо, що "Шахтар" прийматиме "Вольфсбург", а потім команду з другого місця національного Чемпіонату. Тому, в переговорах з керівництвом "Шахтаря" ми вирішили, що "Металіст 1925" готовий провести свій домашній матч 23-го березня, в понеділок. Зараз ми готуємо лист до організаторів змагань з цього питання.

- Ну і, власне, кілька слів про ваше призначення тимчасово виконувачем обов'язків Генерального директора клубу. Розкажіть про це детальніше, будь-ласка.

- Все просто. Посада Генерального директора - дуже відповідальна та потребує постійного перебування на робочому місці, аби бути в курсі всіх подій. Володимир Лінке наразі у відпустці за станом здоров'я, тому Сергій Михайлович (Стороженко - примітка) призначив мене на цю посаду