24 лютого 2020 16:11

Первый весенний тур все команды ПФЛ начнут в один день. С одним "но"

Спортивний директор ПФЛ Євгеній Мороз про старт змагань 22 березня.


- Не за горами вже початок весняної частини змагань у Першій та Другій лізі, що ми з нетерпінням чекаємо, - сказав Мороз пресслужбі ПФЛ. - Нинішні змагання ПФЛ за інтригою є одними з найцікавіших за всю історію їх існування. І це не лише наша думка, а й самих учасників змагань, фахівців та вболівальників. У Першій лізі за перших три прохідних місця борються щонайменше сім-вісім команд, у Другій лізі підвищитися в класі у кожній із груп мають бажання по декілька команд. Тому футбольна весна Ліги очікується досить спекотною.


Приємно, що учасники змагань та Адміністрація Ліги виявилися далекоглядними, запровадивши з нового сезону норму, згідно з якою перший тур весняної частини змагань має проводитися у день, визначений календарем. Тобто в регламенті прописано, що усі матчі 20 туру весняної частини змагань в Першій лізі та 23 тур у Другій лізі в групах А та Б мають проводитися виключно в базовий день.


Цей пункт Регламенту запропонували головні тренери команд Першої та Другої ліг на одному із заходів, ініційованих ПФЛ. Однак ця норма не є настільки жорсткою, як може здатися. Вона також передбачає, що команда-господар поля може змінити дату проведення матчу на день раніше чи пізніше, але виключно за письмової згоди команди гостей.


Для чого ця норма потрібна? Головному тренеру команди важливо правильно планувати мікроцикл підготовки (змагальний та відновлювальний), щоб команда підійшла в оптимальній фізичній, психологічній та функціональній формі перед початком офіційних матчів чемпіонату. Тому вкрай важливо, щоб саме перший весняний тур змагань розпочинався із заздалегідь відомою для обох команд датою матчу. Але в подальших турах до фінішу змагань команда-господар поля за 12 днів до початку матчу зможе самостійно визначатися з датою проведення гри відносно базового дня туру, запланованого календарем.


Нагадаємо, що у середині лютого ухвалено рішення щодо зміщення матчів 1/4 фіналу Кубка України з четвертого березня на 11 березня 2020 року. Це зроблено з метою забезпечення оптимальних умов для підготовки Національної збірної команди України до фінальної частини Чемпіонату Європи 2020 року. До цієї стадії змагань пробилося одразу три команди ПФЛ: «Минай», «Інгулець» та друголіговий ФК «Альянс».