15 лютого 2020 14:17

Тренер "Ужгорода": "Никто не мог спрогнозировать новое качество игры нашей сборной, но Шевченко это удалось"

Головний тренер ФК "Ужгород" Михайло Іваниця розповів пресслужбі ПФЛ про свою адаптацію у колективі, поділився інформацією про підготовку команди до весняної частини сезону, а також подякував футбольному керівництву Ужгорода за створення всіх належних умов.


— Пане Михайло, наскільки несподіваним для вас стало призначення головним тренером Ужгорода? Напевно, було надзвичайно приємно повернутися до команди?


— Звісно, мене переповнюють позитивні емоції, адже повернувся до свого рідного клубу. Хочу ще декілька слів сказати про ФК Минай, в якому протягом півроку працював у 2016 року. Переживав, переживаю і завжди переживатиму за цей клуб. Хочу, щоб Минаю пощастило вийти до Favbet Ліги. Що стосується ФК Ужгород, то наше завдання — якомога краще виступати, досягати результату та прогресувати від матчу до матчу.


— Як сприйняв вас новий колектив та скільки часу знадобилося на адаптацію?


— Протягом багатьох років проведених у Говерлі знав більшість своїх нинішніх підопічних, адже вони тоді виступали у юнацькому футболі, у Говерлі U19, тому часу на адаптацію не потрібно було. З багатьма був особисто знайомий. Швидко влився у колектив, а там час покаже що у нас вийде. Сподіваюся, що зможемо з хлопцями пройти успішний шлях і досягнемо бажаних результатів.


— Слідкували за виступами команди у осінній частині сезону? Взагалі, як оціните рівень нинішньої Другої ліги?


— Звісно, спостерігав за матчами, цікавився результатами. Намагався не відставати від футбольного життя. Хочу відзначити, що зараз Друга ліга набагато сильніша, більша конкуренція у змаганнях. У чемпіонаті грає багато перспективної молоді. Думаю, що у майбутньому український футбол повинен вийти на хороший рівень.


Після 2014-2015 років був прогнозований спад, але думаю що все буде добре. На мою думку, маємо рухатися шляхом Сербії, Хорватії. Маємо виховувати власних футболістів. В нашій країні є хороші футбольні школи, академії. Звісно, для цього повинен пройти певний проміжок часу. Найголовніше — розвивати футбольну, спортивну інфраструктуру, більше уваги приділяти навчанню тренерів, особливо у дитячо-юнацькому футболі. Хочу відзначити, що у нас є хороша тренерська школа, гарні спеціалісти працюють. Зараз почали з’являтися багато молодих тренерів, з новим баченням розвитку футболу. Переконаний, що у нашого футболу є перспектива.


Задоволений результатами та грою національної збірної України. Ніхто не міг спрогнозувати нову якість гри нашої збірної, але Андрію Шевченку це вдалося. Він довіряє молоді і не боїться ризикувати. І це приносить свої результати.


Щодо гри ФК Ужгорода у осінній частині сезону, то мені складно про це говорити, адже не перебував у колективі. Працював на двох роботах з дітьми і тільки коли був вільний час відвідував матчі. Хочу сказати, що команда у першому колі досить непогано виглядала, але не вистачило стабільності. Неправильно обговорювати роботу колишнього тренерського штабу. Окремі матчі хлопці грали на високому рівні, але чогось не вистачило.


— Можете розповісти про особливості першого тренувального збору? На чому робили основний акцент?


— Навчально-тренувальний збір розпочали 15-го січня. Розподілили свою підготовку на два етапи: із 15-січня по перше лютого, потім хлопці отримали два-три дні відпочинку і з третього лютого почали черговий етап підготовки до весняної частини сезону. Що стосується першого збору, то на цьому етапі закладали фундамент у функціональній підготовці, займалися аеробікою, працювали у тренажерному залі. Проводили заняття у дворазовому режимі. Звісно, також хлопцям потрібно було відновитися після складних тренувань, тому і цьому приділяли увагу. Ходили у басейни, бані.


— Що можете сказати про селекційний процес у команді? Адріана Пуканича вдається зберегти?


— Так, і хочеться, щоб таких гравців було якомога більше. У контрольній грі з Минаєм Пуканич грав просто неймовірно. Відчувається великий досвід, клас гравця. Він не боїться відпрацьовувати на захист, самовіддано йде у підкати.


Щодо комплектації команди, то у нас грають в основному місцеві вихованці. Багато хлопців з регіону грають в Угорщині, в Словаччині тому з цим є незначні проблеми. Складно їх запрошувати в Україну, адже не можемо запропонувати належних фінансових умов. Керівництво клубу поставило завдання підтягувати молоді до основної команди і ми зараз цим і займаємося.


— Контрольна гра з Минаєм напевно для вас стала найбільш інформативною під час цих міжсезонних зборів?


— Звісно, у Минаї грають більш кваліфіковані виконавці, відчувається що команда високого рівня. Маємо можливість тренуватися із ними на одному полі, тому помітно, що підопічні Кобіна у хорошому стані. На даний момент наша команда показала свій максимум. Побачили над чим нам ще треба працювати, проте головне що гравці грали з бажанням. Процес підготовки до сезону триває.


— Знаємо, що у деяких команд Другої ліги відчутні проблеми із фінансуванням. У вашого клубу із цим немає проблем? Гравці, тренерський штаб забезпечені всім необхідним?


— Хочу подякувати голові Федерації футболу Ужгороду Івану Дурану, а також Віктору Качуру. Нашій команді створюються всі необхідні умови, щоб гравці, тренерський штаб думали виключно про футбол. Коли працювали раніше, то таких умов для тренувань тоді не було. Зараз постелили газон із штучним покриттям, у нас є два трав’яні тренувальні поля. Нам немає на що жалітися, умови навіть кращі, ніж були у Говерлі. Звісно, є певні проблеми зі спарингами, проте добре, що на першому тренувальному зборі вдалося вийти із цього складного положення, провели контрольні ігри.


— Можете розповісти про подальші плани команди? Де проводитимете збори та з якими суперниками заплановані спаринги?


— До п’ятниці ще зіграємо контрольний матч із Минаєм, потім дамо хлопцям два-три дні відпочинку. З понеділка почнемо наступний етап підготовки. Вже більше працюватимемо із м’ячем, награватимемо ігрові зв’язки, приділятимемо більше уваги тактиці. У нас заплановані контрольні матчі в Угорщині, Словаччині, адже маємо можливість туди поїхати. Про наступні спаринги не хотів би поки говорити, адже зараз немає остаточної домовленості про конкретні дати.