12 лютого 2020 20:16

Игорь ЦЫГАНЫК: "У УЕФА есть определенная процедура, как сохранить "Металлист"

Ігор Циганик в авторській програмі ЦиганикLIVE торкнувся теми можливого повернення до Металіста його експрезидента Олександра Ярославського.


"Конфіскація майна олігарха Курченка не передбачає процесу банкрутства. Якщо держава просто конфіскує це майно, то воно вже не буде виставлятися на торги. Зараз саме ця конфіскація може спричинити те, що сам клуб Металіст п-о-м-р-е. Металіст, як клуб з 90-річною історією, помре.


В УЄФА є певна процедура, як зберегти цю команду, випробувана в багатьох інших ситуаціях і містах, згадайте хоча б Фіорентину. Тобто, йде процес банкрутства. Не всі розуміють, що забрати майно у Курченка і передати його комусь іншому, ще треба отримати дозвіл УЄФА, щоб вона дозволила цьому клубу зареєструватися і продовжити цю 90-річну історію. Конфіскація цю історію зупиняє: можна буде створити новий клуб, можна буде передати йому майно, але це буде припинення історії Металіста, що триває 90 років. Тобто в УЄФА він не буде проходити. Це буде новий клуб і він не зможе мати назву Металіст.


Ярославський намагається спробувати все-таки зберегти. Через що і говорить, що повинен пройти процес банкрутства – тоді все майно виставляється на торги, це майно викуповується – і з тих грошей роздаються борги футболістам, працівникам клубу тощо. Коли вдасться погасити, домовитися і вони всі напишуть про відсутність претензій, тоді можна буде говорити, що сам клуб збережеться. І тоді УЄФА дасть добро на те, щоб цей клуб стартував з початку. Але залишиться сам клуб. Оцього прагне Ярославський.


Швидше за все, вся ця історія з конфіскацією може бути оскаржена багатьма людьми, працівниками клубу, футболістами, перед якими клуб має заборгованість. Тому єдиний вихід – тільки процес банкрутства і домовленість за отримані від продажу майна гроші закрити борги – тільки в такому разі можна говорити про те, що цей клуб продовжує існувати. Клуб Металіст.


Як довго цю проблему вирішуватимуть я, чесно кажучи, не знаю", - сказав Циганик.