29 січня 2020 18:50

Владимир ШАРАН: "Вантух почувствовал боль в приводящей мышце, но ко второму сбору он будет готов"

Володимире Богдановичу, ваші враження від першого навчально — тренувального збору в Туреччині?


Враження позитивні. По-перше – погода була чудова. Всі тренування, всі матчі відбулися по графіку, і це здорово. У відмінному стані футбольні поля, тренажерний зал, харчування, проживання. Все було, як завжди, на висоті. Не випадково ми вже 8 років перебуваємо в одному місті.


Результати контрольних матчів вражаючі. В п’яти зустрічах 19 м’ячів забито і лише 5 пропущено.


Зараз хороша конкуренція в команді. Кожен із футболістів прагне продемонструвати свої найкращі якості на полі. І, дійсно, тренерський штаб вимагав від них більше дій на половині поля суперника, і за рахунок цього команда забивала багато м’ячів. Ми змушували суперника помилятися і це приносило свої дивіденди. Та і реалізація була непоганою. Денис Устименко кращий бомбардир на цих зборах (4 м’ячі). Треба сказати, не в образу командам — суперницям, ми були сильнішими. Єдине, це проблеми із захистом в нашій команді. Хотілося б щоб поменше пропускали, хоча я не скажу, що пропустили занадто багато. Якщо враховувати п’ять спарингів, то ми пропустили лише 5 м’ячів.


Кидалось в очі, що ті футболісти, які часто грали і в чемпіонаті і в Лізі Європи, мали менше ігрової практики на зборах в Туреччині, а от молоді футболісти і новачки грали більше. Це так і було заплановано?


Так. Ми хотіли переглянути молодих виконавців і тих футболістів, які мали недостатньо ігрової практики в чемпіонаті. На збори ми взяли незвично велику кількість гравців.


Як показала себе на зборах молодь?


Мене приємно вразили наші молоді футболісти. Вони дуже старалися і витримали чималі фізичні навантаження. План роботи був такий, що кістяк команди, який був задіяний в матчах Ліги Європи та в чемпіонаті, працював по одному графіку. А молоді гравці мали дещо інший формат підготовки. В розмові з президентом клубу Сергієм Анатолійовичем Кузьменком, ми домовились, що і на другий навчально-тренувальний збір візьмемо молодих перспективних гравців, щоб вони в хороших умовах тренувались і прогресували. Це я маю на увазі Максима Івахно, Олександра Мельника і Дениса Устименка.


Чи всі здорові в команді?


Я незадоволений тим, що мікротравми отримали провідні гравці Кирило Ковалець і Євген Банада. Я б хотів, щоб вони більше грали. На превеликий жаль, вони провели мало ігрового часу. Сподіваюсь, що до другого збору ці футболісти підійдуть в оптимальних кондиціях.


2 лютого з Києва прилетить фахівець, який працює з молодіжною збірною, і проведе тестування. На другу половину зборів у нас заплановано шість спарингів, враховуючи той насичений графік внутрішнього чемпіонату із-за зміщення календаря для нашої збірної. Бо на старті другої частини чемпіонату на нас чекає непростий тиждень: два поєдинки в чемпіонаті, плюс кубкова гра.


Як показали свою роботоспроможність новачки команди?


Витримали навантаження. Роман Вантух в передостанньому поєдинку відчув біль в привідному м’язі, і попросив заміну. Пару днів пропустив, але вже буде готовий на другому тренувальному зборі. В цілому, новачки непогано себе проявили, але видно, що не вистачає порозуміння, та й вимоги, мабуть, в інших командах були інші. Нормально відпрацювали і Артем Гордієнко, і Богдан Мишенко, можливо Богдану десь трішки важче було, а так, в принципі, нормально.


Що до планів до другого навчально — тренувального збору?


Ми вилітаємо 31 січня на два тижні в турецький Бєлєк. Зупинимося в отелі «Susesi Luxury Resort». 2-го лютого проведемо тестування. Перша гра відбудеться 3 лютого з казахським “Кайсаром” — володарем Кубка Казахстана, 6 лютого зіграємо з болгарським «Левскі», який посідає другу сходинку вищого болгарського дивізіону, на 9 лютого заплановано два поєдинки, один з яких з казахською командою Першої ліги «Кизил-Жар СК», друга зустріч під питанням, і 12 лютого зіграємо два поєдинки: з «Динамо»(Тбілісі) — чемпіоном Грузії та з нашим СК «Дніпро-1». 14 -го лютого вилітаємо додому, декілька днів вихідних і готуємось до матчу з «Колосом» у внутрішньому чемпіонаті.


На другому навчально-тренувальному зборі буде більше практики. Тренування, які були в Аланії, можна назвати специфічними. Це максимально силові вправи в тренажерному залі, інтервальний біг. Зараз будемо працювати над швидкісною витривалістю, короткими дистанціями, ну і звичайно, над швидкістю. Також зробимо акцент на тактиці. У нас практично кожного дня була теорія. Теж саме буде і на других тренувальних зборах. Сподіваюсь, що і погода і настрій футболістів, їх прагнення та бажання до роботи, всі ці компоненти додадуть міцності в той фундамент, який ми закладаємо на другу частину чемпіонату.