29 січня 2020 18:11
2

Алекс ВЕЛИКИХ: "Предпосылки для возвращения Реброва в "Динамо" есть. Михайличенко все же больше менеджер, а не тренер"

45-річний Сергій Ребров – один з найуспішніших українських тренерів. Він двічі поспіль приводив київське "Динамо" до перемоги в чемпіонаті України, грав у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Алекс Великих – італійський футбольний скаут оцінює роботу та перспективи тренера, який зараз працює в угорському "Ференцвароші".


"Ференцварош" став чемпіоном країни, вийшов до групового етапу Ліги Європи. Це все робота Реброва?


- Безумовно. Сергій Ребров взяв на себе виклик стати тренером в Європі. Вийти із зони комфорту, не боятися мовного бар'єру, не гонячись за нафтодоларами. Він прийняв угорський клуб, з ім'ям та історією, але без нинішніх досягнень навіть у східній Європі. Впевнений - стиль керування колективом, чітка послідовність кадрових рішень й сучасний тактичний прагматичний стиль гри, яку він поставив "Ференцварошу" - це ті складові, які дозволили стати клубу лідером чемпіонату країни та пройти групу в Лізі Європи.


Яку роль у штабі Реброва відіграє його штаб, складений з іспанських спеціалістів?


- Наявність помічників з Іспанії свідчить, що Ребров як фахівець зробив ставку не на славетні "конспекти Лобановського", майстра футболу 70-90 років минулого століття, а на нові європейські тенденції в розвитку футбольної думки . Вважаю, що вибір правильний, бо й сам славетний тренер неодноразово висловлював думку про те, що футбол еволюціонує й тренер повинен весь час вчитися новому, а не бути задоволеним тим, що вже знає. Без руху вперед, тренер відстане від футболу.


Чи мав шанси Ференцварош виступити більш успішно в Лізі Європи?


- Група не була важкою, але й відверто прохідної її назвати не можна. Московський ЦСКА це доволі сильний колектив, який постійно виступає в Лізі чемпіонів, й двічі обіграв мадридський Реал, але в Лізі Європи команда українського тренера Реброва переграла колектив білоруського фахівця Віктора Гончаренка. Важкою, що команді Реброва не вистачило досвіду матчів єврокубків та фарту, щоб вийти із групи.


В "Динамо" після двох років роботи у Реброва почалася криза. Ідеї тренера перестали працювати. Чи не станеться так у "Ференцвароші"?


- Тут важливо, чи тренер матиме мотивацію працювати далі в Угорщині. Це дуже тонка річ, бо якщо гравці це зрозуміють, командні буде непросто втримати рівновагу.


Я дотримуюся думки, що будь-яка команда і тренер переживають й працюють циклами. Зараз це модно називати проєктами - провів цикл в три роки, реалізував проект, досяг успіху й бачиш, що можеш підняти планку ще вище - продовжуй, якщо звичайно для цієї планки є фінансові, спортивні умови. Не зміг реалізувати або змінилися умови - проєкт закривається.


Чи можна прогресувати у чемпіонаті Угорщини?


- Останні п'ять років, ми бачимо зростання чемпіонатів сусідніх країн. Насамперед Польщі й Угорщини. Серйозна робота була зроблена на рівні місцевих федерацій та законодавчої бази. На жаль, в Україні ми бачимо зворотний процес - останні п'ять років це неухильне й стрімке падіння вітчизняного чемпіонату.


Перевага, яку має Україна над сусідами, одна - наявність двох клубів - брендів в Європі, "Шахтаря" та "Динамо".


Приклад Реброва може змусити угорські клуби звертати увагу на українських тренерів?


- Українська гравецька й тренерська школа є досить міцним самобутнім явищем, передусім, завдяки високому зростанню часів в домінування Лобановського й новим на той час ідеям румунського керманича Луческу. А в період розквіту УПЛ і Хуанде Рамос, і Мирон Маркевич стали явищем. Висока конкуренція зробила свій внесок в формування ідей тренерів. Сміливість й атакувальна сутність сучасної гра в футбол - це те, що приваблює власників клубів в Європі, бо клуби там приватні й заробляють на видовищі для глядачів, а не лише на здобутих очках. Тому якщо в Україні хтось з тренерів хоче повторити досвід тренера Реброва, то вони повинні ставити командам такий сучасний футбол.


Чи готовий Ребров до роботи у сильнішому чемпіонаті?


- Якщо прагне розвиватися, то безумовно наступний сезон він повинен провести в клубі з гравцями більш високого гатунку. Якщо припустити, що він перейде до чемпіонату Бельгії, це означатиме, що фахівець прагне зростати, саме в системі західноєвропейського футболу - фактично продовжувати навчатися професії. Якщо він потрапить до умовної Туреччини, то це може значити, що Ребров відчуває себе готовим до роботи у стресових умовах й дати результат. Але це повинен бути топ-клуб країни, який прагне виступати в Лізі чемпіонів. Але будь-який наступний перехід Реброва тренера - це не буде перехід заради економічно вигідного для себе контракту, а задля реалізації успішного проекту в умовах, що сприятимуть цьому. Мені було б цікаво побачити Реброва тренером умовного "Глазго Рейнджерс" чи "Селтіка". У разі успіху з цими клубами, то була б важлива сходинка до потрапляння в топовий топ - АПЛ. Мріяти не можна заборонити, якщо українець з Уфи грає в "Манчестер Сіті" , то чому б українець з Будапешту не може очолити умовний "Тоттенхем"?


Чи можливе повернення Реброва до "Динамо"?


- Для цього є певні передумови. Наприклад, те що актуальний тренер киян Михайличенко, то все ж більш спортивний менеджер, а не коуч. По-друге, з Ребровим до Києва приїде й готовий тренерський штаб успішних сучасних фахівців. По-третє, можливо, саме Ребров зможе дати чіткий вектор розвитку українського гранда, бо послідовності останнім часом у киян не помічається, починаючи від питань комплектування, закінчуючи якістю та результатами виступів. Але якщо Ребров все таки відмовитися від кар'єри в Європі і пристане на пропозицію Ігоря Суркіса, то до Києва приїде не той Сергій, що був колись як тренер-початківець серед гравців з гучними іменами й необмеженими амбіціями в поведінки, а вже досить сформований фахівець, який знає собі ціну. Тому менеджменту Динамо слід закладати в розрахунки й цей важливий фактор - фактор особистості тренера.


Ребров тренер розвитку чи результату?


- Однозначно - результату. Він був конкретним гравцем, тим, що більше забивав м'ячів, ніж йшов у дриблінг. Таким Ребров став й фахівцем. То тренер для клубів, які більше хочуть вигравати, ніж продавати.


Сергій Тищенко

аргументируй?
Фамилия Великих, а по уму ну совсем маленький :)))