14 січня 2020 21:50

Президент "Горняка-Спорт" Петр Каплун: "Не собираюсь платить компенсацию Пинчуку. Пусть нас даже снимут с чемпионата"

Президент «Гірника-Спорт» Петро Матвійович Каплун розповів свою позицію щодо юридичної тяганини з футболістом Олексієм Пінчуком.


— Петре Матвійовичу, почнімо з Вашого відкритого листа. Там згадується Палата спорів УАФ, юрист Юрій Юрченко і гранди «Динамо» і «Шахтар». В чому конкретно претензія і до чого тут кияни та гірники?


— «Динамо» і «Шахтар» це клуби чиї представники є у Палаті вирішення спорів УАФ. При цьому там немає представників жодного клубу ПФЛ. Скажіть це нормально? Щодо Юрченка — це юрист, який був адвокатом Олексія Пінчука і захищав його інтереси, певна річ не безкоштовно. При цьому він є членом Палати, і на засіданні взяв самовідвід. Скажіть, в якій ще країні таке можливо?


— Клуб звинуватили в тому, що Ви підписали контракт на нерівних умовах щодо його можливого розірвання. Як так сталося?


— Чому ж нерівних? Там було прописано, що клуб може розірвати угоду в односторонньому порядку. Футболіст теж має на це право, незалежно від того чи прописано це у контракті. Це норма УЄФА. Футболіст читав контракт і підписав його. Після двох матчів, де він показав себе з «прекрасної сторони», ми розірвали з ним цей контракт. Взагалі, це Володимир Мазяр мене вмовив взяти Пінчука, мовляв, давайте дамо йому шанс. А потім батько Пінчука сказав, що платив Мазяру гроші.


— Футболіст виграв цю тяжбу, ви збираєтеся якось її опротестовувати?


— Де, в Лозанні? Так це коштує 300 тисяч гривень. Вони вирішили, що ми неправильно розірвали контракт і маємо сплатити компенсацію. Ми в даній ситуації праві, тому я не збираюся виконувати це рішення. Хай нас навіть знімуть з чемпіонату.


Отож ми маємо цікаву ситуацію: футболіст виграв юридичну суперечку у професійного клубу. При цьому і сам гравець, і вищезгаданий юрист Юрій Юрченко зізнаються, що подібні контракти з нерівними умовами і грубими порушеннями — не рідкість. Ця історія має стати уроком для всіх — і для футболістів, які не надто замислюються над тим які угоди підписують, і для функціонерів, які цим користаються, думаючи що все завжди залишиться непоміченим і гравець у разі конфлікту не зможе себе захистити.