29 грудня 2019 16:36
2

Артем ФРАНКОВ: "От Михайличенко ожидал большего. Но в неудачах "Динамо" виноват не он один"

Київське "Динамо" невдало провело першу частину сезону. Починало його у кваліфікації Ліги чемпіонів, а закінчило без виходу до 1/16 фіналу Ліги Європи. У чемпіонаті не змогло нав'язати боротьбу за перше місце "Шахтареві". Частковий успіх – можливість здобути Кубок України 2019/20.


49-річний Артем Франков, головний редактор журналу "Футбол" - експерт gazeta.ua


Що відбувається з "Динамо" в останні роки?

Результат команди – робота структури клубу. Питання головного тренера, селекції та багатьох інших речей. Якщо "Динамо" зараз поступається "Шахтарю" ,то воно поступається по всіх напрямках. Зокрема - фінансовому. Якби Олександр Хацкевич за свої три спроби хоч раз вивів команду в групу Ліги чемпіонів, то зараз справи клубу були б значно кращі.


Хацкевича відставили після матчу з "Брюгге", але справи не пішли на краще. То чи варто було змінювати тренера?

Відставка Хацкевича була передбачена невиходом в Лігу чемпіонів. За два роки роботи білоруського тренера стало зрозумілим, що він більше нічого не зможе дати команді. Продовження контракту із ним влітку 2019 року - помилка. Тому сама відставка справедлива.


Питання в іншому - чи виправдав себе прихід Олексія Михайличенка? Я дивився на це призначення доволі оптимістично. Не чекав, що Динамо буде виглядати так слабко в осінній частині сезону.


Яка ступінь провини Михайличенка?

Я б не став валити всі проблеми тільки на тренерський штаб. У команді були запущені негативні процеси ще задовго до його приходу. Тренер не був здатний справитися із ними на ходу. Можливо, навіть не було такого тренера, який би зміг би вирішити ці проблеми.


Хотів би звернути увагу на провальну цьогорічну селекцію. Біда полягає у тому, що селекційна служба не прийшла до єдиного напрямку роботи. Думаю, що якби клуб зробив ставку на власних гравців, можливо, принісши у жертву один сезон, то команда не була б слабшою. З всіх новачків тільки Вербич та Кендзьора знайшли себе у команді за останній час. Всі питання з цього приводу мають бути до Олександра Хацкевича. Саме він працював із командою останні сезони. Давав добро на підписання цих гравців. Але ж вiдповiдна служба, яка дозволила coбi виглядати як лебiдь, рак так щука, те ж повинна нести вiдповiдальнiсть. Iнодi здавалося, щоб краще ii взагалi не було б.


Як клубу розвиватися далі?

"Динамо" має вчитися працювати зі своїми гравцями. Молодь повинна отримувати свій шанс. Роман Яремчук у Бельгії забив свій перший м'яч тільки в одинадцятому матчі. Така ситуація в "Динамо", на жаль, неможлива, бо від молодих гравців вимагають всього відразу. Вже після другого невдалого матчу футболіст має шанси втратити довіру.


Чотири сезони тому "Динамо" гучно про себе заявило у Юнацькій Лізі УЄФА. Оборона тієї команди, Тимчик – Попов-Миколенко-Дубінчак, вже могла б грати за першу команду. Всі ці гравці прийшли до дорослого футболу. Є ще Богдан Михайличенко, який зараз вже є гравцем "Зорі".


Молоді гравці потрапляють до "основи" випадково. Миколенко почав грати, бо зламався Піварич та через недовiру Сiдклею. Попов отримав свій шанс через травму Бурди. Ніхто їх цілеспрямовано до стартового складу не залучав. Можливо, такий вектор не дав би великих та швидких результатів, але він був би привабливими та зрозумілим для всіх.


Чи зможе нинішній тренер покращити ситуацію за час зимової перерви?

Так, але до якогось певного рівня. Я поки не бачу завдяки чому можна конкурувати з "Шахтарем". Якщо у цю команду не вводити свіжі сили, то у неї присутня межа.

З року в рік "Динамо" виглядає фізично невдало. Якщо це не виправити – жодна тактика не допоможе.


Чи варто Михайличенку посилювати тренерський штаб?

Структура "Динамо" побудована так, що вона дуже важко ставиться до людей зі сторони. За таких умов штаб має бути взятим "зовні" сповна. Одиничні вкраплення нічого не змінять.


Наскільки велика довіра Ігоря Суркіса до Михайличенка?

Ігор Суркіс не може бути задоволений станом справ. Після зміни тренера результати кращі не стали. Команда навіть не вийшла із групи Ліги Європи.

При тому, що в окремих матчах була якісна гра. "Ворскла", кубковий матч проти "Шахтаря", перший тайм у Мальме. Що це було? Випадковість чи можливості команди дійсно більші, ніж це відбивають результати?


Чи готовий Ігор Суркіс взимку посилювати команду?

Тут потрібно розуміти, чого хоче головний тренер команди. Чи піде шляхом залучення іноземних футболістів у надії, що вони зразу створять диво? На таке розраховувати дуже складно. Чи просто ставка на власних гравців у розумінні того, що сезон вже втрачено? Думаю,потрібно будувати команду з прицілом на майбутнє.


Чи варто запрошувати в команду людину, яка відповідатиме за трансфери?

Тільки за умови, що він буде мати повну владу у трансферних питаннях. Готові в "Динамо" піти на те, щоб дати таку свободу?


Які позиції потребує посилення?

Хіба є такі, які не потребують? Навіть Миколенко на лівому фланзі захисту в останніх матчах не вражав щодо гри в обороні.


Чи варто зимою шукати атакувального півзахисника ?

В складі команді є гравці, які можуть бути успішним на цій позиції. Просто потрібно їм більше довіряти.


Хто має залишити "Динамо"?

Жерсон Родрігеш до команди не має жодного стосунку. Я вважаю, що Тамаш Кадар вже давно не відповідає рівню "Динамо". Якщо Кадірі немає у команді, то навіщо він взагалі потрібен? Ібрагім Каргбо та Джозеф Окоро у молодіжній системі для мене загадкові персонажі.


Хто з молодих футболістів може потрапити на збори з першою командою?

Тут варто говорити не тільки про власну молодь, але і про гравців, яких віддали в оренду. Назарій Русин вже повернувся до "Динамо". Талановиті форварди Владислав Ванат та Євген Ісаєнко. Півзахисник Ярослав Надольський та Артем Шулянський, захисник Костянтин Вівчаренко. Прізвища можна називати довго, тут головне, щоб тренерський штаб бачив у них перспективу та працював у цьому напрямку.


Що відбувається із Циганковим?

Боюся, втрачений момент, коли його потрібно було відпустити до сильнішого чемпіонату.

Ответы под стать вопросам. Разница с Шаховым...
Причина всех бед - Суркис. Пока он президент, все потуги напрасны, ничего не изменится к лучшему.