25 грудня 2019 20:41

Антракт в Премьер-лиге. Планы команд на зимние сборы и первые трансферы

До вашої уваги — новини з життя клубів української Прем'єр-ліги після закінчення першої частини сезону.


Більшість команд УПЛ одразу після закінчення осінньої частини сезону в Україні вже визначилася зі своїми планами на перші дні нового року.


Так, чемпіон країни, донецький «Шахтар», який пішов у відпустку із 14-ма очками відриву від найближчого конкурента, буде відпочивати до 16 січня. Після цього команда збереться в Києві й 20 січня вирушить на перший збір до Туреччини, де перебуватиме до 30 січня. Також уже відомо, що другий збір гірників триватиме з 2-го по 9 лютого.


На першому зборі «Шахтар» базуватиметься в готельному комплексі Regnum Carya Golf & Spa Resort. Окрім тренувальної роботи, у помаранчево-чорних заплановано шість контрольних матчів. Дати проведення спарингів і суперники стануть відомі згодом.


Київське «Динамо» з відпустки вийде раніше за «Шахтар» — 10 січня. Протягом двох днів гравці проходитимуть традиційне медобстеження, після чого кілька днів будуть тренуватися на клубній базі. 15 січня підопічні Олексія Михайличенка вирушать на перший зимовий збір до Туреччини. Базуватися команда буде в одному з готелів Белека. Збір триватиме два тижні — до 28 січня. Під час збору «Динамо» планує провести шість контрольних матчів і взяти участь у турнірі чотирьох команд. Із 3-го до 16 лютого на киян очікує другий збір та сім спарингів також у Туреччині.


Після того, як київський клуб зробив заяву щодо можливого порушення антидопінгових правил нападником біло-синіх та національної збірної України Артемом Бєсєдіним, динамівці офіційно повідомили про повернення з оренди в «Зорі» форварда Назарія Русина. Крім того, улітку кияни планують повернути до своїх лав ще двох гравців, які також виступають у луганській команді на умовах оренди, — захисника Олександра Тимчика й півзахисника Богдана Лєднєва.


Що ж до самої «Зорі», то чорно-білі відпочиватимуть до 12 січня. Наступного дня команда збереться в Запоріжжі й почне підготовку до другої частини сезону. Загалом заплановано три збори. Перший, втягувальний, проходитиме в Запоріжжі з 13-го по 17 січня. 19-го числа команда вирушить до Туреччини. За межами України луганці перебуватимуть до 30 січня. Потім — повернення додому, два вихідні і другий турецький збір — з 2-го до 15 лютого. Таким чином, перший закордонний збір триватиме 12 днів, а другий — 14. 15 лютого «Зоря» повернеться до України, отримає один вихідний день, а із 17-го числа буде готуватися безпосередньо в Запоріжжі.


«Десна» ще уточнює свій графік зимової підготовки, але в команди Олександра Рябоконя вже є перші втрати. Одразу після закінчення останнього туру осінньої частини сезону чернігівці завершили співпрацю з півзахисником Андрієм Богдановим.


«Олександрія» після канікул збереться 10 січня, а 14-го візьме курс на Туреччину, на перший навчально-тренувальний збір. Команда базуватиметься в готелі «Голд Сіті» в Аланії. В олександрійців заплановано п’ять поєдинків, в яких головний тренер команди Володимир Шаран має намір переглянути найближчу зміну з молодіжної команди.


Після останнього матчу першої частини сезону до 13 січня пішли у відпустку гравці «Маріуполя». Заплановано, що після двох днів, протягом яких триватиме медогляд, 16 січня азовці вирушать на перший 12-денний збір, який пройде в готельному комплексі Starlight (Сіде, Туреччина). На цьому зборі команда Олександра Бабича зіграє проти «Кизилжара» з Казахстану (20 січня), білоруського «Динамо-Брест» (24 січня) та австрійського «Санкт-Пельтена» (28 січня). Другий збір маріупольці також проведуть у Starlight.


«Дніпро-1» збереться на базі у Придніпровську 14 січня. Наступного дня відбудеться перше тренування. Далі протягом тижневого тренувального циклу футболісти пройдуть комплексне медичне обстеження та тестування. Зимові збори команда Дмитра Михайленка проведе в турецькому Белеку. Перший із них проходитиме з 21 січня до 2 лютого. Після нього «Дніпро-1» на декілька днів повернеться додому, де працюватиме в манежі клубної бази, а 6 лютого знову вирушить до Белека на другий збір, який триватиме до 19 лютого. Наразі відомо, що на першому зборі мають відбутися матчі з представниками чемпіонатів Сербії, Польщі, Чехії, Австрії, Молдови, одним із лідерів УПЛ, а також провідними клубами національної першості Казахстану.


У складі «Дніпра-1» уже є перший зимовий новачок — захисник Володимир Адамюк, який раніше грав за «Сталь», «Дніпро», «Верес» і «Львів». Контракт із ним розрахований на три роки.


Донецький «Олімпік» також уже зазнав змін у своєму складі. Команда Вісенте Гомеса оголосила про закінчення терміну оренди в київського «Динамо» захисника Романа Вантуха. Також завершився контракт у півзахисника Геннадія Пасіча.


Футболісти ПФК «Львів» після останнього у 2019 році матчу відправилися у відпустку до 14 січня. Перші два дні після відпочинку гравці проходитимуть медогляд. Після цього на них очікує перший навчально-тренувальний збір. Проведе його команда у Винниках. 24 січня «Львів» вирушить на другий збір, який відбудеться в Туреччині в місті Сіде. Там львів'яни зупиняться в готелі Starlight Resort & Convention Center. До України вони повернуться 12 лютого й розпочнуть підготовку до першого офіційного поєдинку.


У новому році у складі львів’ян уже не буде захисників Руслана Зубкова та Миколи Квасного, а також бразильських легіонерів Леонардо та Вісенте. Керівництво клубу та футболісти розірвали угоди за згодою сторін.


Наприкінці осінньої частини сезону президент «Ворскли» Роман Черняк провів зустріч із головним тренером полтавців Юрієм Максимовим. У ході бесіди були затверджені найближчі плани й визначені цілі команди в УПЛ. Клуб завершив співпрацю з нападниками Рубіном Хебаєм і Юрієм Коломойцем. Також тренерський штаб не розраховує на цілий ряд гравців, які будуть виставлені на трансфер. Ідеться про Зураба Очігаву, Тараса Саківа, Хуанма Гарсію, Дмитра Кравченка, Тодора Петровича. За результатами осінньої частини сезону запропоновані нові угоди Данилу Каневцеву й Денису Васіну.


Перед тренерами головної команди й селекційним відділом «Ворскли» стоїть завдання посилитися мінімум чотирма кваліфікованими виконавцями (насамперед — ліній півзахисту й атаки) і приділити увагу розвитку гравців молодіжної команди.


Головний аутсайдер першої частини чемпіонату, «Карпати», відпочиватиме до 13 січня, після чого команда збереться на заміській базі в Брюховичах для проходження медогляду. Перша частина зборів запланована у Львові, вона відбуватиметься з 15-го до 24 січня. Другу частину підготовки зелено-білі проведуть у Туреччині з 25 січня до 15 лютого.


«Карпати» вже оголосили про перші кадрові зміни. Клуб припинив контрактну угоду з хорватським півзахисником Фране Войковичем, який приєднався до зелено-білих наприкінці липня цього року й провів за основний склад команди 13 матчів.