17 грудня 2019 22:23

Игорь ЦЫГАНЫК: "Карпаты" ждут 2,5 млн евро от "Ривер Плейта" за Карраскаля"

Ігор Циганик у програмі ЦиганикLIVE проаналізував фінансове становище Карпат.


- Ситуація в Карпатах складна, але мені не зрозуміло, чому вона складна. Гроші мали би бути. На початок і упродовж 2019 року Карпати заробили достньо велику кількість грошей на трансферах. Дивно звучить: команда не серед лідерів, не серед першої шістки, команда добре продавала і добре заробляла в останні кілька сезонів, віддавала старі борги за минулі сезони. За 2019 рік заробили станом на липень – 5 млн євро. Продали Шведа у Селтик за 2 млн. євро. Частину грошей від трансферу – 500тис. євро – слід було віддати Севільї. Швед повертався в Карпати безкоштовно, але в контракті була прописана сума від подальшого продажу. Севілья так само вимагала певну кількість грошей за Карраскаля.

Фінансові умови з Рівер Плейт

В Аргентині існує своєрідний фінансовий фейр-плей, не маючи можливість заплатити всю суму. Рівер Плейт домовився з Карпатами, що на пів року вони беруть півзахисника в оренду і показують суму оренди 500 тис. євро. А ще 2,5 млн. євро аргентиський клуб має заплатити пізніше, коли з’явиться така можливість і змога показати такі гроші. Тому за Карраскаля отримали 3 млн. євро – 500 тис. за оренду і 2,5 млн за повноцінний транфер. Крім того, були заплачені гроші за перехід Кравця в Леганес, Сікана в Шахтар, Лебеденка, Онгла, відступні за Мораєса. Ось 5 млн. євро, які заробили Карпати на трансферах. І ще 2,5 млн. євро чекають від Рівер Плейт. З цих грошей 2,5 млн. євро Карпати мають виплатити Севільї за Шведа і Карраскаля.

Самоокупність. Це реально?

Зарплатна відомість Маріуполя в місяць – 5 млн грн. Десна – 8 млн. грн. Олександрія – 8 млн. грн + преміальні. Ворскла – 10 млн. грн. Зоря – 9 млн. грн. Карпати – 3 млн. грн або 100 тис. євро у місяць на рік 1,2 млн євро. Ще умовно 100 тис. євро в місяць на функціонування клубу (оренда, переїзди, готелі). Округлимо, ще 2,5 млн євро витрат.

Залишається 2.5 млн. євро, на які клуб має спокійно функціонувати. Тому дивно, що Карпати говорять про якийсь банк з боку того чи іншого клубу. Вони повинні були розрахуватися з усіма боргами, спокійно чекати гроші за Караскаля і готуватися до нового сезону. Проте багато грошей було витрачено на літню трансферну кампанію. Сказати, що вона на даному етапі дуже яскрава, ну, для мене це питання. 2,5 млн євро – достатньо великі гроші. І така команда має показувати гарний результат. Але команда на дні турнірної таблиці. Для мене цікаво, наскільки якісно Карпати спрацюють на трансферному ринку. Бо гроші мали би бути, за ці гроші треба відповідати. Знову ж таки, я можу помилятися. В клубу були гроші на гарних футболістів, а команда на останньому місці.

Дуже легко керувати, коли президента клубу немає, коли він буває двічі на рік в Україні. Президент клубу не буде спонсорувати. Нехай будуть на самоотримуванні.