21 листопада 2019 01:19

Кендзера пакует чемоданы, Вербич и Родригес будут зрителями. Как динамовские легионеры провели отбор ЕВРО-2020

Буквально день тому у Європі завершилася основна частина кваліфікації на континентальний чемпіонат 2020 року. Стали відомі 20 учасників майбутнього форуму. Ще чотири команди отримають путівки навесні наступного року за підсумками плей-офф, у якому змагатимуться 16 збірних.


Розглянемо відбір на ЄВРО-2020 в контексті виступів футболістів київського "Динамо". Як відомо, збірна України вийшла напряму у фінальну частину, тому всі українські гравці "біло-синіх" мають шанс отримати заповітний виклик від Андрія Шевченка.


Щодо легіонерів "Динамо", то тут можна констатувати, що дехто також може (навіть повинен) зіграти на першості континенту, але є і такі, хто втратив будь-які можливості продемонструвати свою гру на вищезгаданому турнірі.



Томаш Кендзьора може пакувати валізи


Правий захисник збірної Польщі точно поїде на ЄВРО-2020. Його команда надзвичайно легко виграла свою відбірну групу, а сам Томаш був основним гравцем.


"Білі орли" провели 10 матчів, у яких поступилися лише одного разу (Словенії, 0:2), а ще одного зіграли внічию (з Австрією, 0:0). Кендзьора взяв участь у 9-ти поєдинках, провівши у запасі тільки зустріч з Північною Македонією.


Томаш повинен стати основним правим захисником Польщі і на чемпіонаті Європи. Тим більше, що один з його конкурентів – Лукаш Піщек – завершив кар’єру у збірній. Будемо сподіватися, що травми обійдуть Кендзьору у найближчі півроку, і ми зможемо повболівати за нього влітку.



Тамаш Кадар поки в режимі очікування


Дуже запеклою була боротьба у групі E, де грала Угорщина Кадара. До останнього туру угорці мали шанси вийти на ЄВРО напряму, але поступилися Уельсу, і тепер на них чекає участь у плей-фф.


У березні Кадар зможе допомогти своїй збірній здобути таку омріяну путівку. Правда, суперники поки не відомі.


Щодо цього відбору, то Тамаш зіграв у 4-х з 8-ми поєдинків. Нагадаємо, що останні два матчі він пропустив через ушкодження. Можливо, саме Кадара не вистачило у зустрічі з Уельсом.



Беньямін Вербич і Жерсон Родрігес будуть глядачами


А от для цих двох динамівців кваліфікація уже завершилася... Їхні збірні невдало виступили й у відборі, й у Лізі націй, тому Словенія та Люксембург будуть спостерігати за баталіями ЄВРО-2020 по ТБ.


Вербич протистояв Кендзьорі у групі G. І навіть незважаючи на те, що словенці завдали поразки полякам, це не дозволило їм піднятися вище 4-го місця.

Сам Вербич зіграв у 8-ми поєдинках з 10-ти (ще два він пропустив через травму). Додамо, що Беньямін зробив дубль у домашньому матчі з Ізраїлем.


А за грою Родрігеса українські вболівальники могли спостерігати найбільше, адже Люксембург був суперником нашої збірної у групі. А сам Жерсон був однією з найпомітніших фігур своєї команди, забивши три голи (двічі Литві та ще один Сербії) та відігравши у всіх 8-ми матчах.


Люксембуржці зуміли випередити у таблиці Литву, грали фактично на рівних з Україною, Сербією та Португалією, чим заслужили немало похвальних слів. Та все ж зачепитися за очки у зустрічах з фаворитами їм не вдалося.



Інші динамівці


Не можна оминути ситуацію Йосипа Пиварича. Хорват є чинним срібним призером чемпіонату світу, але поїхати на ЄВРО-2020 30-річний гравець (а в січні йому виповниться 31) має обмаль шансів. Йосип отримав серйозну травму на початку цього року, після чого втратив місце в основі "Динамо". Пиварич задовольняється лише поодинокими виходами за команду U-21, що, звичайно, не додає йому плюсів у боротьбі за місце у збірній своєї країни.


Є ще у складі "Динамо" іспанець Фран Соль і уругваєць з італійським паспортом Карлос де Пена (принаймні, на офіційному сайті київського клубу зазначено, що він заявлений як італієць), але вони про виступи у своїх збірних поки лише мріють. Так само, як і Міккель Дуелунн. Його Данія здобула путівку на ЄВРО, але сам півзахисник ще не викликався національну команду. А враховуючи травматизм гравця, його шанси зіграти у фінальній частині такі ж малі, як і вищезгаданого Пиварича.


Ярослав Твардовський