10 листопада 2019 21:39
2

"Лучано Лучи подставил Балакина". Экс-арбитр ФИФА о спорных моментах матча "Шахтер" - "Динамо"

Екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар в коментарі для FootBoom розібрав роботу суддівської бригади на чолі з Миколою Балакіним, яка обслуговувала центральний матч 14 туру Favbet Ліги "Шахтар" - "Динамо" (1:0).


- Скільки поєдинків між цими командами не відбувалося, але такої бездарної гри не пам'ятаю. Що можна пригадати? Хіба що забитий м'яч. Більше нічого. Все інше - сірість. Складалося враження, що гравці втомлені. Можливо, через участь у єврокубках. В першу чергу, це стосується "Динамо". Була якась нервовість. До того ж, цей негатив, який стався на 74-й хвилині... Динамівський сектор почав вигукувати расистські вигуки.


Це трагедія для нашого футболу. Не можна залишати цей епізод без належної уваги і рішень відповідних органів. Адже, ми скочуємося на дно. Ми не повинні дивитися, що трапляється на Заході. Чому не запозичуємо з Європи щось краще, а тягнемо найгірше? Ганьба динамівським уболівальникам. Микола Балакін уперше проводив українське класико. З його боку було нервове суддівство, яке розпочалося вже з перших хвилин. Зазначу, що не було спірних моментів на рахунок призначення пенальті або штрафних ударів. Проте, груба гра цетральних захисників "Динамо" призвела до того, що в першому таймі вони отримали по жовтій картці.


Зрозуміло, що в подальшому будь-яка гра з їхнього боку, яка буде на грані фолу, або ж дійсно заслуговуватиме на попередження - стане проблемою для арбітра. Це і трапилося. Тому що Попов заслуговував на другу жовту картку не один раз. Пару разів так точно. Однозначно - на Дентіньо. Хочу зупинитися на зіткненні, яке трапилося на 28-й хвиліні між Поповим і Мораєсом. Це абсолютно ігрова ситуація, яка не підлягає під те, щоб говорити про неї, як про порушення правил. Попов контролював м'яч.


Мораєс ззаду на швидкості хотів піти у боротьбу, і коли динамівець розвертався, то став на ступню нападнику "Шахтаря". Зрозуміло, що Жуніору було боляче і він отримав травму. Цей момент не тягнув на порушення правил і жовту картку, адже це було ігрове зіткнення. Мораєс ззаду атакував Попова, а той розвертався і став випадково йому на ногу. Футбол - контактний вид спорту. Від цього нікуди не дінешся. Таке трапляється. Що стосується вилучення Тайсона... Так, вболівальники "Динамо" спровокували бразильця на непристойні дії, але подібний жест з його боку - це пряма червона картка.


Несистемнісь і непослідовність суддівства Балакіна - прослідковувалася. Зрозуміло, що це була його перша робота в українському класико. Дали йому авансом арбітра ФІФА і він намагається виправдати цю довіру. Але це на так просто. Потрібен певний час та досвід. Думаю, що все у нього вийде. Проте, в таких матчах не треба підставляти арбітра. Вважаю, що Лучано Лучі підставив Миколу Балакіна. Цей арбітр не з Київської області, як він представлений на сайті Комітету арбітрів УАФ, а з Києва. Саме у столиці України він проживає. А це вже конфлікт інтересів. Призначити арбітра, який проживає у Києві, обслуговувати матч за участі "Динамо"... Як чесно ти б не судив, але потім все одно тобі про це хтось скаже. Плюс додаткове психологічне навантаження на рефері, яке нікому не потрібне. В Україні є досвідчені арбітри, які могли відпрацювати на цьому матчі не гірше від Балакіна.

Но игроки Шахтера также проживают в Киеве...
Так Шахтер тоже проживает в Киеве, а в Украине издавна ставили судей из того же города из которого обе команды