22 жовтня 2019 09:31
1

Руслан РОТАНЬ: "Если Лунин и Миколенко будут в молодежной сборной, мы будем только рады"

Головний тренер молодіжної збірної України Руслан Ротань вважає, що вся боротьба за вихід на Євро-2021 (U-21) ще попереду.


Підсумки збору молодіжної збірної України, яка провела поєдинок відбірного турніру Євро-2021 (U-21) проти Румунії (0:3) й товариський матч із Грецією (2:0), підбив головний тренер синьо-жовтих Руслан Ротань.

— Руслане Петровичу, після трьох матчів відбору молодіжна збірна України поставила себе у скрутне становище в боротьбі за потрапляння на чемпіонат Європи?

— Здаватися ніхто не збирається, упевнений, що вся боротьба ще попереду. Безумовно, ми хотіли іншого результату, тому цілком заслуговуємо на критику.

Не в якості виправдання, але скажу, що наш шлях важкий, ми кардинально змінюємо схему гри, тому складно так швидко футболістів до цього привчити. Для них це все нове. Але, повторюся, ми не відмовляємося від боротьби, «молодіжка» хоче бути на чемпіонаті Європи. Вірю, що в нас може це вийти.

— Були й позитивні моменти?

— Звичайно. Важливо, що у хлопців є бажання. Єдине, що залишило осад, це поєдинок зі збірною Румунії. Зовсім іншого тренерський штаб чекав від футболістів у плані контролю м'яча. Ми розібрали цю гру, усе пояснили підопічним. Сподіваюся, надалі грати першим номером будемо якісніше. У цьому нам має допомогти і чимала кількість якісних спарингів, що організовує УАФ.

— Найближчий поєдинок, проти збірної Данії, який відбудеться 15 листопада, набуває для синьо-жовтих статусу вирішального?

— Хлопців не потрібно буде зайвий раз налаштовувати на лідера групи. Мотивація у збірної України буде достатня. Але наставники насамперед вимагають від виконавців якості гри, а не результату. Результат прийде обов’язково, якщо дії команди будуть злагодженими, що ми й намагаємося пояснити підопічним.

— Здалося, що на вересневих і жовтневих зборах у спарених поєдинках «молодіжка» краще діяла у других матчах...

— Наш футбол відрізняється від того, який виконавці демонструють у своїх клубах. Тому чим довше ми разом, тим краще хлопці починають виконувати наші вимоги. Але хотілося б, аби гравці швидше переключалися на матчі збірної, про що я завжди їх прошу. І чим раніше вони це зрозуміють, тим краще буде для всіх нас.

— Ви іноді переводили Чеберка із захисту в середину поля. Там у «молодіжки» найбільші проблеми?

— Були свої нюанси. Але, як на мене, Чеберко — це гравець центру півзахисту. Він досить добре готовий фізично, розумний, тому ми намагаємося його там використовувати частіше.

— Чотири з п'яти м'ячів збірна України пропустила в останні 15 хвилин матчу. Чому так?

— Що насторожує найбільше, так це різний ігровий тонус у хлопців, тому часом їх і не вистачає на 90 хвилин. І на цю тему ми ведемо з підопічними бесіди, що професіонал, навіть незважаючи на всі труднощі, має бути готовим фізично не на 90, а на 120 хвилин.

— Є футболісти, що вас якоюсь мірою розчарували?

— Молодим виконавцям властива нестабільність, але я впевнений у всіх гравцях, з якими працюю. Я бачу в них потенціал. Труднощі, вірю, тимчасові, поки що полягають у тому, що хлопці мають якнайшвидше почати розуміти наші вимоги.

Молодіжна збірна хоче бути схожою на головну команду країни, яку я вітаю з виходом до фінальної частини Євро. Вони молодці, свою справу зробили якісно. До такого футболу ми й прагнемо.

— Ви розмовляли з Андрієм Шевченком із приводу того, щоб до «молодіжки» на матч проти данців відпустили Андрія Луніна та Віталія Миколенка?

— Ми ще будемо спілкуватися з головним тренером першої збірної. Та на те вона й перша, щоб у її складі виступали кращі вітчизняні виконавці. Тому це ми маємо допомагати кадрами головній команді країни. Але якщо Лунін і Миколенко з’являться в молодіжній збірній, ми будемо цьому тільки раді.
ЗАчем они там?