17 жовтня 2019 10:52

Олег ФЕДОРЧУК: "Для многих игроков сборной Украины матч с Португалией – лучший в карьере"

Збірна України зіграє на чемпіонаті Європи з футболу 2020 року. 11 жовтня наша команда перемогла в Харкові Литву — 2:0, а 14 жовтня обіграла Португалію в Києві — 2:1. Команда має 19 очок після семи ­поєдинків і достроково посіла перше місце в групі.


"Вітаю національну збірну України. Наші хлопці продемонстрували справжній характер і волю до перемоги, навіть залишившись у меншості та пропустивши з пенальті. Здолавши чинного чемпіона Європи, Португалію, ви зробили справжній подарунок усім захисникам України в цей святковий день. Бажаю майбутніх яскравих перемог. Слава Україні!" — пише у "Фейсбуку" президент 41-річний Володимир Зеленський після гри.


Наш суперник — чемпіон Євро-2016, Україна тоді стала найгіршою командою турніру.

Українці втретє поспіль зіграють у фінальній частині чемпіонату Європи. 2012‑го ми потрапили туди як співгосподар турніру, за чотири роки пройшли Словенію у стикових поєдинках. Нині потрапили за підсумками групового турніру.


— Я пообіцяв і дотримав слова, — каже тренер української збірної, 43-річний Андрій Шевченко. Два роки тому після невдалого виступу у кваліфікації до Кубка світу-2018 він запропонував усім брати квитки на матчі Євро-2020. — Ми там будемо, — говорив.


30 листопада в румунському Бухаресті відбудеться жеребкування фінальної частини. До цього, 17 листопада, наші зіграють у Белграді проти Сербії заключний відбірковий матч. Турнірного значення він для гостей не матиме.


— Обидві команди грали класно, — коментує зустріч Україна — Португалія футбольний тренер Олег Федорчук, 58 років. — Усі боялися, що ми затиснемося на власній половині поля й зберігатимемо нульову нічию, якої було достатньо для виходу на Євро. Але доки Україна була в чисельній рівності, доти наші відповідали атакою на атаку. Для багатьох футболістів збірної понеділковий поєдинок — найкращий за кар'єру.


Шевченко назвав ключовим моментом матчу вилучення Тараса Степаненка й пенальті в наші ворота. Однак, думаю, це були емоції. Ключовий момент — утома Романа Яремчука і його вимушена заміна. Доки він грав, українці почувалися на полі впевнено. Ну і справжнім героєм був голкіпер Андрій П'ятов. Навіть після вилучення Степаненка команда продовж­увала діяти дисципліновано. Цей ­момент ще більше мобілізував Україну.


Рівень суддівства загалом був ­прийнятний. Труднощі нам створив не арбітр, а коротка лава запасних. Увесь турнір ми пройшли з 14 футболістами. Це мало для класної збірної. Із тих, хто є, Марлос грає від матчу до матчу дедалі слабше. Залишається проблема правого захисника. Але це нині не головне. Наші вперше за всю історію пробилися на чемпіонат Європи з першого місця, без раунду стикових матчів.