1 вересня 2019 13:19

Леонид КУЧУК: "Я видел футбол высокого уровня. "Рух" лишь пытается приблизиться к этому уровню"

Головний тренер «Руху» Леонід Кучук поділився своїми враження після розгромної перемоги над «Миколаєвом» – 4:1 та розповів про героя матчу – Ернеста.

– Перший тайм був з перемінним успіхом. Пропустили необов’язковий гол. Здалось, навіть м’яч йшов повз ворота. Удар, який не ніс небезпеки, перетворився в гол. В другому таймі ми ввімкнули інші оберти. Команда почула, що потрібно зробити, і хлопці ввімкнулися. Якщо вони навчаться грати так, щоб не звертати уваги на суперника, на трибуни, ні на кого… Це називається – входити в «кураж». Рівень майстерності команди – це, коли вона не звертає уваги на суперника. Чим більше буде таких матчів – тим вищою буде майстерність і чемпіонат буде хороший. Вдячний команді за те, що вона намагається рости. Не так швидко, як нам всім здається, але вона росте. Мені вдавалося бачити футбол високого рівня. Ми лише намагаємося наблизитися до цього рівня. Вдячний хлопцям за те, що вони забули про результат після першого тайму і одразу ввімкнулися у другому. За це дякую.


– Ви усвідомлюєте, що такою грою, як ваша команда показала у другому таймі, ви піднімаєте рівень. Ви готові його підтримувати?


– Непростий графік і чемпіонат непростий. Зараз вступили в таку стадію, коли футболісти після гри ще тренуються тому, що післязавтра вже потрібно виїжджати. Велике значення має психологія, готовність команди і відновлення. Звичайно, що ми піднімаємо планку. Ми її не маємо опускати. В минулому чемпіонаті ще її потихенько підняли. В цьому розіграші Першої ліги України ми також намагаємося її підіймати. Ще багато чого потрібно зробити. Якщо ви думаєте, що це так легко і просто… От я захотів і вони будуть грати, то ні. Інколи здається, що певну роботу ти проробив вже 100 разів, але все одно потрібно повертатися до неї. Але коли футболіст входить в «кураж», то грає на автопілоті. Сьогодні в нас так вийшло зіграти в другому таймі.


– Як ви оціните гру Ернеста?


– На те він і нападник, щоб забивати. Він грає на різних позиціях, але він фактично два з половиною місяці не грав. Два рази отримав травму за цей період, пройшов відновлення. Він терпів і чекав свого виходу. Зараз немає можливості його підтягнути, але знаючи його характер – з кожною грою він буде додавати. В нього є 20 хвилин – він виходить і працює. В наступній грі вже буде готовий на тридцять, сорок хвилин. Я його давно знаю, щоб ви розуміли, роки чотири. До Ернеста я добре ставлюся тому, що він дуже добрий футболіст. Ганський гравець, який пройшов всі юнацькі національні збірні своєї країни. Коли я приїжджав до свого товариша в Португалію, то я бачив, як він тренується. Я знаю його потенціал. Він ще навіть на двадцять відсотків свого потенціалу не грає. Коли він почне грати, от тоді побачите його можливості, а поки ще рано про це говорити і рано оцінювати.


– Ви його замінили через травму?


– Він ще не готовий. Людина випала на два з половиною місяці. Ми його індивідуально готували, але індивідуальна підготовка і загальнокомандна – мають різне значення. Йому потрібно потрапити в ритм гри, щоб не видихатися. Він задихнувся. Йому почало зводити ноги. Він правильно зробив, що попросив заміну. Я знаю, що він не «філонив». Це не той гравець. Він гратиме доти, поки не впаде.


– Президент клубу Григорій Козловський сказав після гри, що він найщасливіша людина, а Вас привітали з минулим 60-річчям…


– 60 років – це не 20. Я дуже спокійно це сприйняв. Мені б на 30 років раніше повернутися, все було б зовсім по іншому. Молодим тренерам легше, а мені важче. Скажімо, стояти під таким сонцем і коли тобі забивають гол і всім хочеться щось тобі довести… Виходить, що я ще не такий поганий. Комусь здається лише.