21 серпня 2019 12:52

Экс-тренер академии "Динамо": "Эспаньол" потерял уверенность после поражения от "Севильи"

Альберто Босха ви можете пам’ятати по роботі в академії Динамо. Серед його вихованців – Віталій Миколенко, Денис Попов та багато інших. Зараз Босх працює асистентом Сергія Реброва у Ференцвароші. А головне для нас зараз – знання Босха про Еспаньйол. До України він працював у академії каталонського клубу. І досі стежить за Еспаньйолом. Альберто відповів на дзвінок Володимира Звєрова…


Еспаньйол? Вони давно не грали у Лізі Європи. Торік дуже здорово проявили себе у Ла Лізі і здійснили бажання багатьох фанатів. Особливо після того, коли збудували новий стадіон 10 років тому, всі дуже хотіли потрапити у єврокубки. І лише минулого року це вдалося. Еспаньйол посів 7-е місце і здобув право зіграти в кваліфікації Ліги Європи. Цього сезону їм буде важко знову пробитися у Лігу Європи, бо вони втратили двох ключових гравців. Центральний захисник Маріо Ермосо перейшов у Атлетико Мадрид, а форварда Борху Іглесіаса продали у Бетис за 28 мільйонів євро.


Чи це великі гроші для Еспаньйола? Великі і для всієї Іспанії! Дуже великі. Кілька років тому Еспаньйол придбав новий власник з Китаю – Чень Яншен. Він виплатив усі борги клубу, гравцям підняли зарплату і власник почав більше вкладати в команду. Важко сказати, скільки грошей із трансферів вкладуть у кадрове підсилення, але сума справді значна.


Ким замінять основного нападника? Зараз Еспаньйол активно шукає нападника на місце Іглесіаса, але хто б ним не став, він точно не встигне зіграти проти Зорі. Можливо, це буде Нікола Калінич з Атлетико. Це один із потенційних варіантів. Можливо, повернуть Крістіана Стуані, який виступав за Еспаньйол із 2012-го по 2015-й роки. Але це не справа найближчих днів.


Ким замінити Ермосо? В першу чергу скажу, що Ермосо провів дуже сильний сезон. Це колишній гравець кантери мадридського Реала. У Реала було першочергове право його викупу, але зрештою мадридці передумали і придбали у Порту Мілітао. Ермосо викликався до збірної Іспанії. У нього чудова ліва нога, і це велика втрата для Еспаньйола. Барселонці підписали центрального захисника Фернардо Калеро із Вальядоліда. Але Калеро правоногий, на відміну від Ермосо.


Тому не факт, що це пряма заміна. Зараз проти Севільї пару центральних захисників складали бразилець Налдо та ще один молодий хлопець. У Еспаньйола дуже багато молодих футболістів. Більшість прийшли у головну команду з академії. Звичайно, уболівальники хотіли щоб на поле виходили більшість вихованців клубу і найкращі легіонери. Зараз клуб постав перед вибором: продавати гравців, чи залишити, аби команда ставала сильнішою. Але Атлетико та Бетис запропонували такі гроші, які перебили обидві клаусули. Хоча Еспаньйол до останнього боровся за своїх лідерів.


Склад проти «Севільї» можна вважати основним? Так, з деякими поправками. З великою вірогідністю, 10-й номер Дардер гратиме у старті. Калеро може замінити когось із центральних оборонців. В захисті можуть бути перебудови. Але загалом, склад вийшов сильний. Проти Севільї зіграли два головних на сьогодні форварди – китаєць Ву Лей і колишній гравець Шахтаря Факундо Феррейра. Вони мають зіграти. На мою думку, найбільші зміни можуть бути в центрі поля.


Китайський інвестор придбав Еспаньйол і згодом купив форварда із Китаю. Чи це придбання стосується реклами і розкрутки? Якоюсь мірою, так. Але минулого сезону він дуже добре грав. Витримував конкуренцію. Не можу сказати, що Ву Лей — зірка, але гравець дуже непоганий.


Що в Іспанії кажуть про Факундо Феррейру? У нього в Еспаньйолі не така роль, як у була у Шахтарі. Він прийшов і довгий час сидів за спиною Борхи Іглесіаса, а також Серхіо Гарсії. Феррейра був у ротації. Тепер він буде в основі, оскільки Іглесіаса продали. Поки що Феррейру не можна назвати настільки незамінний, як він був у Шахтарі.


В який футбол грає Еспаньйол? Зараз прийшов новий тренер, який до цього працював у дублі. Він любить інтенсивну гру, велику самовіддачу. І ще високий темп гри. Він не грає так, як Барселона, не намагається довго контролювати мяч. Вони грають 4-4-2. Є кілька гравців у середині поля, які вміють чудово тримати мяч, однак віддають перевагу швидким атакам.


Як Еспаньйолу живеться у тіні сусідської Барселони? У вболівальників різний смак. І багато людей щиро уболівають за Еспаньйол. Вважають, що Барселона понакупляла гравців за великі гроші, а їм таке не треба. Вони кажуть, що бідніші, тому і більше люблять по-справжньому, більше відчувають свій клуб. Не за гроші. Маленькі, але вірні. А Барселона — горда і знаходиться десь високо.


Мій прогноз на матч? Еспаньйол буде фаворитом, але не думаю, що вони легко виграють. Так, Еспаньйол достатньо легко пройшов Люцерн. Але після поразки від Севільї вони дещо втратили впевненість. Погано зіграли. І я чув, що там всередині клубу уже ставлять один одному питання… Так що це може допомогти Зорі.