20 серпня 2019 15:28

Хацкевич, Михайличенко, "Динамо" и "Шахтер". Полное интервью Игоря Суркиса

Президент Динамо Ігор Суркіс дав велике ексклюзивне інтерв’ю для #ПроФутбол та Footballhub, у якому розповів про роботу Хацкевича, новий тренерський штаб Динамо та розчарування після матчу з Брюгге.


- Як попрощався з Хацкевичем? У нас з Хацкевичем відбулася телефонна розмова. Я запропонував зустрітися, коли емоції вляжуться. Я всю ніч не спав. Єдине, що я сказав йому: Олександре Миколайовичу, відпочивайте. Відпочиньте, подумайте, які були допущені помилки, які були позитивні моменти. Ви молода людина, вам ще працювати тренером якщо не в цій, то в іншій команді.

Гра забувається, а результат залишається. У нас в останніх поєдинках не було ні гри, ні результату. Мене хвилюватиме питання, чому ми провалили початок сезону, на який були покладені великі надії.

Кандидати на посаду головного тренера Динамо? Говорити про те, кого б я хотів, і які думки мене відвідували, сьогодні немає ніякого сенсу. Рішення прийнято. Вболівальники можуть мене критикувати, лаяти, але їм доведеться з цим рішенням змиритися. Вони мене лають, матюкають, критикують. Нехай критикують. Я все переживу.

Вернидуб? Я з величезною повагою ставлюся до Вернидуба. І він виконав величезну роботу в тій команді, в якій він працював. І в тих командах робота значно складніша, ніж у Динамо Київ. Але моє рішення було прийнято з однієї простої причини – Михайличенко був в курсі всього, що відбувалося в Динамо. Він займався трансферною політикою. В місяць виїжджав у 4-5 відряджень. Дивився ігри інших команд. Він спілкувався з Хацкевичем, він знає команду зсередини. Ми переговорили з Михайличенком. Він мене запевнив, що ми одна команда.

Динамівські сердця? Це поняття я взагалі не розумію. Що таке динамівське серце? Ну грала людина в Динамо, так яке в неї повинно бути серце? Португальське? Фонсека працював у Шахтарі — три чемпіонства. Його ось так от понадили грошиками, і він поїхав. Яке динамівське серце? Про що ми говоримо? Або тренер, який прийшов у Шахтар сьогодні. Цей тренер досяг чогось? Теж нічого. Михайличенко весь час знаходився у футболі, в процесі. Я ж у жодному разі не кажу, що Шахтар – слабка команда зі слабким штабом. Ця команда добре укомплектована. З хорошими, перш за все, фінансовими можливостями. Хорошою філософією. І у Динамо таких фінансових можливостей немає, як у Шахтаря. Про це всі знають, я не приховую це. З грошима команду можна не зробити, а без грошей її точно не зробиш.

Підтримка вболівальників? Команду підтримували. Хоча раніше після таких поразок освистували. А команду підтримували, тому що вболівальники бачили — футболісти віддали усіх себе на полі. А якщо була обрана неправильна тактика, стратегія на два матчі, то це питання вже не до мене, а до тренерського штабу. Тому тренерський штаб сьогодні відпочиває, ловить рибу, а працюють інші люди. Команда із наступної гри має починати розуміти: те, що сталося, є неприпустимим. І повернути довіру вболівальників. Часу на розкачку немає. І це розуміє Михайличенко. З першого матчу з Олімпіком: якісний футбол, самовіддача і результат.

Михайличенко — самодостатня людина. Досягнення і титули говорять багато про що. Він багато досяг у футболі. Ось якби вся ця маса, яка критикує, приходила на футбол, тоді можна прислухатися. А вони ж не приходять на футбол. Вони тільки сидять в інтернеті і гидоту якусь пишуть. Я сьогодні за свої гроші підтримую Динамо Київ. Я його не кинув, як кинули Дніпро. В той момент будь-хто інший кинув би, коли наш колишній президент хотів щось відняти, але вирішив забрати гроші. Я ж не кинув, я його підтримую — разом зі своїми партнерами, як можу. На тому фінансовому режимі, як можу. І команду не кину до останнього, буду її підтримувати. Але на сьогодні нехай критикують. Життя розставить все на свої місця. Сьогодні ті, хто танцюють, завтра будуть сумувати. Це життя, кругова така порука. Сьогодні добре, завтра погано. Побачите, що на нашій вулиці теж бидет свято.

Михайличенко? Це та людина, яка постійно самовдосконалюється. У нього в кабінеті чотири монітори було, на яких показували футбол одночасно. Він переглядав футболістів. Це може бути більше, ніж стояти на поле під свистком.

Ви знаєте, що Лобановський, коли повернувся в Динамо, він на поле не виходив і до своєї смерті зі свистком жодного разу не стояв на полі. Він сидів ось тут з балкона, або в будці. Він спостерігав і аналізував, а тренувальний процес вели інші люди.

Чи шкодував я про звільнення Михайличенка? Я вчинив неправильно. Я це завжди говорив, незалежно від того, повернувся він зараз в команду чи ні. Це був скоріше емоційний сплеск. Хацкевич був звільнений після третьої спроби, а Михайличенко після однієї гри і це була відповідна гра. Говорити про те, що Сабо був чарівником… Він ніякий не чарівник. Просто тоді була підготовлена команда і психологічно він зумів її налаштувати на матч-відповідь. Якщо б команда не була готова, ми б Трабзонспор не пройшли. Але у нас відбулася розмова, як зараз пам’ятаю. Щось я сказав, щось він емоційно відповів. Але я був молодий. Потрапивши до Ліги Чемпіонів, мені здавалося, що я вчинив правильно і навіть геніально. Але з часом я зрозумів, що вчинив неправильно. За що постійно просив у нього вибачення.

Це легенда, символ. Мало того, символ відданості клубу, який нікуди не бігав, коли в клубі були і радісні моменти, і погані. Я впевнений, він зробить все можливе, буде працювати 24 години на добу щоб відродити Динамо Київ. У нас дуже сильний конкурент — донецький Шахтар. З хорошою фінансовою базою, тренером, гравцями.

Коли ми потрапляємо на такі команди як Брюгге, то треба йти не з валідолом на стадіон, а з іншими хорошими ліками — з радістю. Ми маємо бути впевнені, що в будь-якому випадку цю команду переможемо. Ось коли рахунок був 2: 1 з Брюгге, у мене не було впевненості, що ми цю команду пройдемо.

Михайличенко хороший психолог? Думаю, так. Він був одним з тих, хто за рекомендацією Лобановського залишився працювати головним тренером. Якщо ви пам’ятаєте.

Комплектація команди? Команда і в минулому сезоні була укомплектована, але була величезна кількість травм. Зараз, слава Богу все добре. Соль, Бєсєдін, Родрігеса взяли. Три нападники. Супрягу і Русина віддали в оренду. Русин забиває, і дай Бог щоб він повернувся забивним нападником в Динамо, як і Супряга. Тому що на них всіх ми розраховуємо. Ми не розглядаємо пропозицій продажу. По Булеці також.

Говорити, що на деякі позиції можна було б більш якісних гравців запросити… Можливо. Є гравці класом вищі, ніж в Динамо. Але сьогодні ті гравці які є, і їх кваліфікація, мені здавалося дозволяла пройти таку команду, як Брюгге.

Емоції від поразки? Ми забили м’яч на п’ятій хвилині, просто дотискати треба було цю команду! Ну якби команда була фізично готова і тактично вивчена, то ми б забили другий і третій м’яч. Ми відійшли і розраховували на те, що спіймаємо їх на контратаці. Але грати на контратаці теж потрібно бути готовими фізично. І швидко виходити з оборони в атаку. А ми не робили ні те, ні інше. Тому, найбільше я засмутився цим сезоном. Найбільше засмутився непотраплянням до Ліги Чемпіонів.

Перший сезон Хацкевича — Янг Бойз. Так, у нас був хороший запас, ми не пройшли. Тренери тільки почали працювати. Я не чіпав тренерський штаб, дав їм попрацювати. У минулому році ми не пройшли Аякс, я бачив цю силу Аякса, я розумів, що нам було б важко пройти Аякс. Я бачив цей Аякс, розумів що це — Аякс. І стежив за ними до кінця в ЛЧ. І не просто так там розкупили половину гравців. Цей Брюгге — сильна європейська команда, але ми за потенціалом і підбору футболістів зобов’язані були цей Брюгге проходити.