20 серпня 2019 14:04
2

Роберто МОРАЛЕС: "В долгосрочной перспективе Михайличенко не поможет"

56-річного Олексія Михайличенка 16 серпня представили гравцям київського "Динамо" як нового головного тренера. Він замінив на посаді Олександра Хацкевича, відправленого у відставку через поразку від бельгійського "Брюгге" у кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів.


— Усе очікувано, — коментує ситуацію 43-річний Роберто Моралес, ведучий програми "Футбольний формат" на телеканалі "Еспресо". ­— Хацкевич виконав роль людини, яка поглинає негатив. У його бік ішла тільки агресія, й жодного сенсу тримати білоруса не було.

Якої головної помилки припустився Хацкевич?

— Сам по собі він — людина з певним авторитетом. Але не вдалося покращити жоден показник у грі. На певний час зміг змусити "Динамо" ефективно грати проти "Шахтаря", але й до цього суперник призвичаївся. Команда Хацкевича не вміла змінюватися впродовж матчів, завжди мала проблеми з незнайомими суперниками. Рівень спілкування з легіонерами виявився дуже низьким.

Чому президент "Динамо" Ігор Суркіс не запрошує західноєвропейського тренера?

— Боїться змін. А зараз ще й брак грошей. Іноземець захоче зарплатню 60 мільйонів гривень на рік (Хацкевич отримував 9,3 млн. — ГПУ) і привести з собою четверо-шестеро помічників.

Чому вибрали Олексія Михайличенка?

— Суркіс обрав того, хто був під рукою. Михайличенко знає клуб та процеси, що в ньому відбуваються.

Чи зможе новий тренер покращити результати команди?

— На тривалій дистанції — ні. Як головний тренер він не працював 10 років, як клубний — ще більше. Можливо, його штаб матиме рівень комунікації з футболістами ліпший за Хацкевича, з'являться свіжі ідеї.

Перелічені припущення можуть дати певний, але невеликий поштовх уперед. Допомогти якісніше грати молодим футболіста і хорошим легіонерам. Проте на серйозний результат важко претендувати через глобальні проблеми всередині клубу та відсутність практики у самого Михайличенка. Він плідно свого часу працював у клубі та збірній, але не мав стійкості, авторитету, аби протистояти керівним силам. Після багатьох років тихого існування на цілком віртуальних посадах навряд чи він став більшим бійцем, ніж раніше.

Від Михайличенка варто чекати нової ігрової моделі чи це буде продовження лінії Хацкевича?

— Варто. Михайличенко ніколи не був прихильником суто силового, примітивного футболу. Але аби міняти малюнок гри, тим паче в "Динамо", треба бути готовим до невдач і гнути свою лінію, а це важко було би будь-кому.

Останні роки Михайличенко займався трансферами. Через нього пройшли всі новачки команди. Чи допоможе це в роботі?

— Він знає людей, які приходили. Їхні характеристики, як вони грали до "Динамо". Це плюс. Та будемо відверті — не те що рішення про їхнє придбання, навіть серйозні поради Ігореві Суркісу давав не він (пишуть про вплив агента Вадима Шаблія. — ГПУ).

Які завдання перед"Динамо" стоятимуть у новому сезоні після зміни тренера?

— Завдання можна ставити різні. Однак головним має бути розвиток таких футболістів як Циганков, Шапаренко, Шепелєв, Миколенко, Вербич, Родрігес, Дуелунд, можливо, Цитаїшвілі та інших. Непогано було б вийти з групи Ліги Європи. Основне — не ставити всі завдання разом — чемпіонство, Ліга Європи, прогрес гравців. Тоді буде казка ­про золоту рибку.
В краткосрочной перспективе тоже ничего не изменится.
Ждем к следующему лету очередное динамовское сердце. Чья теперь очередь? Шовковский, Гусев, Косовский ... ?
...........всі завдання разом — чемпіонство, Ліга Європи, прогрес гравців. Тоді буде казка ­про золоту рибку.
--------------------------------------------------------------
хочу казочку про "золоту" рибку!!!! і відразу!!!!!!!!!!!!! надоїло чекати...!!!!!!!!!!!!