19 серпня 2019 13:35

Владимир Шаран - лучший тренер 4-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Favbet Прем’єр-Ліги сезону 2019/20.


У четвертому турі зустрічалися двоє учасників Ліги Європи. Матчі такого рівня зазвичай є особливо показовими, адже, з одного боку, суперниками є команди з числа найсильніших в Україні, а з іншого – вони якраз і показують готовність наших єврокубкових представників до міжнародних змагань.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Favbet Прем’єр-Лізі – головний тренер ФК «Олександрія» Володимир Шаран. Його підопічні в гостях завдали поразки «Зорі» – 2:1, і це перший програш Віктора Скрпиника після повернення в Україну.

Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

По-перше, матч був важливим для самих олександрійців – у світлі їхнього невдалого старту. По-друге, попри серйозну зміну ігрової побудови, яка ще продовжується, «Зоря» в новому сезоні давала досить хороші результати (5 перемог і 2 нічиї в УПЛ і Лізі Європи, жодної поразки в 7 попередніх офіційних іграх). По-третє, виїзди до «Зорі» не дуже давалися олександрійцям, із чотирьох гостьових матчів проти луганців за останні роки вони не виграли жодного. До цього разу.

Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Передовсім, про особливі обставини – «Зоря» всього трьома днями раніше провела матч-відповідь проти болгарського ЦСКА в єврокубках, отже, мала місце втома. За втратами ситуація у луганців також була не найкращою – чекає на операцію основний захисник Вернидуб, після пошкодження вийшов грати Абу Ханна. У гостей через дискваліфікацію не міг зіграти Бухал, який починав сезон у старті в центрі захисту.

Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Олександрійці виграли минулий матч у «Олімпіка» (2:1), але навіть після першої перемоги в новому сезоні зважилися на перебудову складу. Вимушеною зміною став вихід дебютанта Дубри замість вилученого Бухала (попри певні притирки, це вдалий хід, новачок довів перспективність свого придбання). Також відзначимо підйом вище по правому фланзі Лучкевича (нижче зіграв Пашаєв) і вихід Безбородька на вістря атаки замість Ситала. А ще зліва в півзахисті Протасова змінив Третяков.

Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Номінальна тактика олександрійців лишалася незмінною (4-2-3-1), але в гостях у «Зорі», яка підняла лінію півзахисту до досить незвичної для України схеми (4-1-3-2), гості зробили ставку на гру без м’яча та епізодично застосовувала ефективний високий пресинг. У підсумку, саме це рішення призвело до двох голів у ворота «Зорі», гравці якої губилися під тиском.

Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Після 9 матчів без перемог, затягнутої безвиграшної серії, підопічні Шарана потихеньку входять у ритм. Зараз у них дві перемоги поспіль, причому, виграш у «Зорі» доволі показовий і підтверджує думку, що ФК «Олександрія» все ще може вдало використовувати тренерську установку на пресинг, атлетичний і насичений футбол.

Лауреат 4-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Favbet Прем’єр-ліги:
Володимир Шаран (ФК «Олександрія»)
Середній бал – 4,6