14 серпня 2019 19:14
1

Игорь ЦЫГАНЫК: "Томас Гримм - самая большая афера в украинском футболе за последние годы"

Ігор Циганик у своїй авторській програмі прояснив ситуацію з погрозами УПЛ подати до Лозанни тощо на групу компаній 1+1 з приводу телетрансляцій на її каналах футболу поза єдиним пулом.


Томас Грімм – найбільша афера в українському футболі за останні роки. На виборах президента УПЛ ЗА Грімма проголосували всі учасники Прем’єр-Ліги. Значною мірою через те, що, йдучи на посаду, він оголосив своїм гаслом пошук компросмісу! Після цього були програмні заяви: ми шукатимемо цей компроміс тощо. Головною темою, яку взяв до розвитку на новій посаді Грімм, – спробувати створити єдиний пул, щоб у такий спосіб заробити грошей і поділити їх між клубами.
Ідея правильна, але реалізація на даному етапі нагадує аферу, шулерську гру.


Найпершою була думка робити власний телеканал, своє виробництво. Створювати платне телебачення, яке б заробляло для клубів гроші. УПЛ мала розвинути свій власний канал і власне виробництво трансляцій усіх матчів внутрішнього чемпіонату. Але у підсумку нічого зроблено не було.


Звучали порожні програмні оголошення. І стало зрозуміло, що це – спроба замилити очі з метою передачі усіх прав в одні руки. Нічого не виконано. Далі був оголошений тендер на виробництво – група компаній 1+1 мала дуже високі шанси виграти, оскільки працює у цьому напрямку вже тривалий час. В УПЛ усвідомили це і… тендер скасували.


На черговий тендер – з продажу прав – у групі компаній 1+1 вже реагували з осторогою. Група компаній 1+1 ЗА кількох трансляторів, але усі пропозиції співпраці з боку 1+1 були відкинуті Прем’єр-Лігою. УПЛ обирала партнера з-за кордону, який проводив би пакетування, щоби потім реалізувати права на якомога ширший загал зацікавленої публіки, продати якомога більше матчів та оглядів у різніх варіаціях. Претендували на партнерство кілька компаній, а виграла та, що дуже близька до Грімма. Це стало підтвердженням, що назріває якась монополія.


Тож, група компаній 1+1 звернулася з черговими пропозиціями до УПЛ про співпрацю, але все було відхилено. Вже на цьому етапі вирішила не брати участь у тендері, де все зводиться до того, що буде проведена легалізація передачі прав одному телетранслятору. Бути ширмою 1+1 не захотіла. Та й не лише ця група компаній – всі, до кого зверталася УПЛ, відмовилися.


Після того, як отримала документацію на тендер, 1+1 звернулася до своїх клубів-партнерів і пояснила свою позицію, що тендери від Грімма є аферою, або ж шулерською грою. Клуби, отримавши конкретні факти, теж вирішили, що вони не будуть брати у цьому участь. Бо відчули, що їх обманюють. Тендер не відбувся, ніхто не оголосив результати. Пропозиція єдиного телетранслятора з’явилася в останній день перед Зборами. Її навіть не обговорювали, не було ніякої дискусії.


Клубам довели до відома рішення УПЛ передати права одному конкретному транслятору. Тож, його кандидатуру просто подали і певні клуби проголосували за попередньою домовленістю. Інші ж вирішили, що не хочуть мати нічого спільного з УПЛ в цьому питанні на даному етапі. ТАк з’явилася конфронтація клубів з УПЛ, не групи комнпаній 1+1, а клубів. Тому що вони вважають себе ошуканими. Зараз є 5 клубів.


Зараз я читаю, що Грімм каже, що із задоволенням піде в Лозанну. Уявіть собі менеджера, якого найняли клуби, він буде судитися проти тих клубів і буде на них накладати якісь певні санкції. Ну, це нормальна позиція? Зараз УПЛ не бачить жодних компромісів, на будь-які пропозиції не відгукується. Незабаром представники групи компаній 1+1 виступлять з офіційною позицію з цього питання. І я не виключаю можливості зустрічного позову клубів і групи компаній 1+1 до цивільних судів з приводу поведінки Грімма і УПЛ щодо тендерів.

Кінцівку підтримую.