27 червня 2019 21:19
20

Официально: Караваев подписал с "Динамо" контракт на 4 года

ФК «Динамо» Київ та ФК «Зоря» Луганськ досягли угоди про трансфер 27-річного гравця національної збірної України Олександра Караваєва.


Контракт Караваєва з «Динамо» розрахований на чотири роки.


У «Динамо» Олександр виступатиме під ігровим номером «20».


На рахунку Караваєва 22 матчі та один гол за національну збірну України.


До вашої уваги коротка біографія новачка «біло-синіх».


Початок шляху


Олександр народився в Херсоні і рано почав займатися футболом у школі місцевої «Освіти», яка подарувала незалежній Україні досить багато професійних футболістів.


У 13-річному віці Караваєва помітили скаути «Шахтаря» і запросили в академію «гірників», де він, в свою чергу, піднявся сходами до першої команди, хоча свого шансу так і не отримав.


Виступаючи за юнацьку і молодіжну команди «Шахтаря», а також навіть встигнувши пограти за «Шахтар-3» у Другій лізі України в сезоні 2009/10, реальний шанс проявити себе на дорослому рівні у нього з'явився дещо пізніше.


Відомий в Україні та Східній Європі білоруський тренер Олег Кононов, змінивши «Карпати» на керівну посаду в «Севастополі» і, з часом ставши тренером клубу, поступово почав збирати цікавий колектив. Слід зазначити, що кістяк того колективу складали вихованці «Шахтаря». Цей сплав молодості і досвіду ставив перед собою амбітні цілі і, відразу після повернення в Прем'єр-лігу, в сезоні 2013/14 фінішував на дев'ятому рядку. Караваєв, зрозуміло, був одним з ключових виконавців у тій команді, награвши за два роки понад півсотні матчів і забив вісім м'ячів.


До того момент Олександр вже був чудово знайомий тренерам юнацьких і молодіжної збірних. У командах U17, U19 і U21, він грав регулярно. За національну збірну він дебютував дещо пізніше - в 2015-му проти Північної Македонії.


Севастопольський скарб і «Зоря»


З початком війни з Росією і анексією Криму, а також подальшою ліквідацією ПФК «Севастополя», Олександр покинув півострів, виїхавши звідти не тільки з багатим футбольним досвідом і популярністю в українському футболі, а й з одним з головних скарбів в житті - дружиною Людмилою, з якою познайомився якраз в Севастополі. Разом пара виховує доньку Аріану.


Тим часом на футбольному горизонті у Караваєва виникла «Зоря». Амбітний молодий проект, нехай і в досить непростих умовах, враховуючи війну, в луганському клубі почав будувати Юрій Вернидуб. Молоді і талановиті футболісти (на перших порах - в основному з «Шахтаря») отримали ще одну платформу для розвитку і виступів на найвищому рівні, і Олександр опинився в їх числі.


Виступаючи на позиції правого атакувального півзахисника, здатного як зіграти на атаку, так і опуститися на правий фланг оборони, фактично Караваєв можна назвати класичним латералем в футболі. У свій перший прихід в «Зорю» (сезони 2014/15 і 2015/16) Караваєв був невід'ємною частиною команди Вернидуба і беззаперечним гравцем основи. Як результат - 66 матчів і 16 голів - показник, особливо з точки зору результативності, яким не можуть похвалитися навіть дехто з форвардів.


Логічно, що саме в той період на нього звернули увагу в збірній України, а взимку 2017-го Олександр відправився до Туреччини.


Стамбул-Запоріжжя-Київ


Він отримав шанс проявити себе в одному з топових клубів Туреччини - «Фенербахче», і багато хто вірив, що саме українцеві, за рахунок своєї настирливості і працездатності, вдасться закріпитися в Стамбулі. Цікаво, що турки помітили гравця в очних протистояннях з «Зорею» в Лізі Європи.


«Шахтар», якому все ще належав контракт футболіста, готовий був відпустити свого вихованця до «канарок», але після закінчення сезону 2016/17 Олександр повернувся до України, відігравши за «Фенербахче» всього три поєдинки. Напередодні старту нового сезону «Зорі» і «Шахтарю» вдалося домовитися про повноцінний трансфер Караваєва. У підсумку, за «гірників» він так жодного разу і не зіграв.


У «Зорі» ж Олександр повернувся на колишній рівень, став лідером і капітаном команди і продовжив стабільно викликатися до збірної України. Непоступливість, самовіддача і величезна працездатність футболіста, а також його відкритість до вболівальників і преси, виділяють його серед багатьох.


Що стосується футбольних якостей, то, як і раніше, Караваєв був гравцем основи у Вернидуба, але його результативність зменшилася вдвічі. Пов'язано це, в першу чергу, з тим, що Олександр став грати значно ближче до свого штрафного, частіше виступаючи в якості правого захисника. Саме на цій позиції він регулярно виходить і в національній збірній країни. І все-таки у багатьох важливих матчах саме голи Караваєва допомагали «Зорі» домогтися потрібного результату.


Своєю грою і ставленням Олександр, без сумнівів, заслужив справжній шанс проявити себе на топ-рівні. Як результат - запрошення в «Динамо».

Ну как замена ширинке так это небо и земля. Главное, чтоб не начал ныть что мало играет, морозюка вполне устраивало, а тут основной игрок сборной, может не согласиться на место под поляком.
Не розумію навіщо він нам, хіба що як резервіст Кендзьори. Тільки зіпсуємо йому кар'єру, беручи на укомплектовану позицію, хіба що для конкуренції.
Караваєву бажаю удачі, сподіваюсь шансом скористається.
Радий, що підписала Караваєва.

Ласкаво просимо в великий клуб Динамо Київ.