26 червня 2019 17:27

"Объединенный чемпионат", Кубок имени Путина и другие "реформы" одиозного экс-тренера "Динамо" Валерия Газзаева

Валерій Георгійович Газзаєв не завжди був настільки одіозною персоною, якою став у нинішній час. Як гравець, він зумів виграти Кубок СРСР з московським "Динамо" та стати найкращим бомбардиром Кубку володарів кубків сезону-1984/85. Крім того, в одній команді з Володимиром Безсоновим і Сергієм Балтачею майбутній тренер київського "Динамо" приміряв бронзові нагороди Олімпіади-1980.


Уже як тренер, Газзаєв привів до чемпіонства у Росії у 1995 році владикавказьку "Аланію". Далі були чемпіонські титули з московським ЦСКА, а у сезоні-2004/05 привів цей клуб до найвагомішого здобутку в історії – перемоги у Кубку УЄФА. З травня 2009-го до вересня 2010 року Газзаєв тренував київське "Динамо". І от після відходу з нашого клубу у російського фахівця у голові щось перемкнуло, і його маразм з кожним наступним роком, як то кажуть, міцнішає.


"Динамо": прихід і відхід


Валерій Георгійович змінив на посаді головного тренера "біло-синіх" Юрія Сьоміна, який повернувся у "Локомотив". Осінню частину, якщо не брати до уваги невдалий виступ у груповому етапі Ліги чемпіонів, наставник провів відносно вдало. Але на початку 2010 року щось у відносинах тренера та футболістів зламалося. Уболівальники почали вимагати відставки Газзаєва ще після виїзного матчу із "Закарпаттям" (поразка 0:1). Проте керманич мав довіру від Ігоря Суркіса та продовжив роботу, незважаючи на друге підсумкове місце у чемпіонаті.


Не звільнив президент "Динамо" Газзаєва і після вильоту у кваліфікації Ліги чемпіонів-2010/11 від "Аякса" (1:1, 1:2). Черговий шквал критики тренер отримав після домашньої нічиєї з БАТЕ у 1-му турі Ліги Європи. А після гостьової поразки від "Шерифа" і постійних вигуків фанатів "Газзаєв – пес!" російських фахівець не витримав.


1 жовтня Ігор Суркіс прийняв відставку Газзаєва. А сам наставник, кажуть, навіть не повернувся з командою у Київ, а його післяматчевий коментар виглядав наступним чином: "Перш за все, хотів би привітати "Шериф" із заслуженою перемогою. Суперник за всіма статтями переграв нас. Так погано, як сьогодні, команда не грала. Ми, на жаль, зіграли дуже погано".


Повернення додому та любов до Путіна


У січні 2011-го Газзаєв став президентом "Аланії", після чого, напевне, вирішив, що можна спробувати свої сили і в політиці. "Хочу, щоб у 2012 році президентом країни став Володимир Путін. Це – один з найбільш авторитетних і впливових політиків у світі, це – людина, до якої я ставлюся з великою симпатією. Я не хочу повернення у 90-ті, хочу стабільності та процвітання, чого всім і бажаю", - сказав російський фахівець в одному з інтерв’ю.


На крок у відповідь довго чекати не довелося, і вже за кілька місяців Газзаєв став довіреною особою Путіна.


Колишній тренер і до сьогодні за кожної нагоди намагається зробити з Путіна ідола. "Я вам хочу побажати, Володимире Володимировичу, міцного здоров'я. Хочу побажати, щоб Бог вас охороняв. Щоб Святий Георгій супроводжував вас у всіх ваших починаннях. А Микола Чудотворець дав вам міцне здоров'я та удачу", - сказав одного разу Газзаєв під час прямого включення, коли він мав поставити запитання президенту РФ. Але до самого запитання, як бачимо, так і не дійшло...


У ще одному своєму інтерв’ю він і взагалі запропонував назвати Кубок Росії Кубком президента Путіна: "Я вважаю: чому не зробити національний Кубок імені президента країни? І проводити його тільки у "Лужниках". Ось тоді буде ставлення: його цінність, значущість. Мені здається, ось це дуже важливо. Назвати його Кубком президента. І щоб особисто президент вручав цей кубок".



Перші ідеї "великого" реформатора


Газзаєв був одним із перших, хто підтримував ідею переходу чемпіонату Росії на систему "осінь – весна". А згодом він запропонував розшити прем’єр-лігу до 18-ти команд. Однак підтримки не отримав. До речі, він і досі агітує за таке розширення.


Після цього були розмови, що Валерій Георгійович є одним з кандидатів на посаду головного тренера збірної Росії. Однак після того, як він піддав критиці дії Російського футбольного союзу, ці чутки розвіялися. "Те, що відбувається зараз з призначенням нового тренера збірної Росії, було б дуже смішно, якби не було так сумно. Я "захоплений" діяльністю РФС, де зуміли замість кардинального вирішення життєво важливого для нашого футболу питання влаштувати навіть не шоу, а справжній балаган. Уявляю, як зараз над нами сміються у Європі всі, кому не лінь", - сказав тоді він.


Найглобальніша ідея: об’єднання українського та російського чемпіонатів


Наприкінці 2012 року Газзаєв очолив оргкомітет так званого "чемпіонату СНД", відразу заявивши, що Україна зацікавлена у такому турнірі: "Інтерес до турніру є з боку провідних російських та українських клубів. Також у ньому зацікавлені команди з Білорусі, Вірменії та Казахстану. Потрібно налагодити роботу з національними федераціями, обговорити формат нового чемпіонату, представництво команд у єврокубках, перший дивізіон, молодіжну першість. У нас збирається досить хороша команда, щоб вирішити ці питання".


Незважаючи на заяви Газзаєва, українська сторона відразу ж категорично виступила проти подібного нововведення у вигляді "об’єднаного чемпіонату з футболу". Хоча реформатор обіцяв і прозорий бюджет, і конкуренції, і багато іншого.


Російський фахівець навіть стверджував, що його ідею, крім бізнесменів, підтримував тодішній очільник УЄФА Мішель Платіні. "Оргкомітет не просто впевнений у своїх силах. Ми вважаємо, що процес становлення об'єднаного чемпіонату незворотній", - підкреслив у 2013 році Газзаєв.


Надалі була різного роду інформація, що екс-тренер "Динамо" зустрічався з представниками українських клубів. Аж до того, що він презентував проект чемпіонату українським ЗМІ. Газзаєв так поглинувся у створену ж собою утопію, що зовсім забув про "Аланію". І покинутий клуб змушений був у лютому 2014-го припинити існування.


Війна на Донбасі сплутала наполеонівські плани Газзаєва


Остудила запал "великого російського реформатора" війна на Донбасі. У червні 2014 року він сказав наступне: "Ситуація, яка зараз склалася в Україні, не дозволила здійснити задумане. Але сподіваємося, що вона колись нормалізується. Ідея зрозуміла. Створити близько десяти сильних клубів. Тоді і на міжнародній арені будуть зовсім інші цілі та завдання. Час покаже, що з цього вийде".


Час ішов, на Донбасі ставало все гарячіше, і Газзаєв нарешті відстав від України зі своїми ідеями та визнав, що про "об'єднаний чемпіонат" не може бути і мови. "Усі ті заходи, які ми провели, показали, що у фахівців і вболівальників була велика зацікавленість у цьому проекті. Але в умовах нинішньої політичної ситуації мови про об'єднаний чемпіонат бути не може. Сама ідея, на мій погляд, була блискуча", - сказав він.


Хоча, час від часу і до сьогодні з’являються у російських ЗМІ слова тамтешнього спеціаліста, що "об’єднаний чемпіонат" ще можливий, але на ці агонії вже ніхто не звертає особливої уваги.




Ідея з Євразійською лігою


Залишивши у спокої Україну, Газзаєв звернув свою увагу в інший бік і заявив про необхідність створення Євразійської ліги.


"Варто було б задуматися про створення єдиної ліги для країн, що входять у Митний союз. Крім Росії, це Білорусь, Казахстан, Вірменія. Звичайно, умови об'єднання повинні бути іншими, ніж в Об'єднаному чемпіонаті, де Росія й Україна були б представлені рівною кількістю учасників. Тут же перевага залишалася б за Росією, але інші країни могли б виставити в прем'єр-лігу свої найсильніші клуби.


Більш того, концепцію розвитку та можливі формати Євразійської ліги ми розробили ще в межах Об'єднаної ліги. І програма у нас практично готова", - сказав він в одному з інтерв’ю.


Мабуть, така ініціатива Газзаєва не отримала підтримки, бо все завершилося, так і не розпочавшись.


Від тренера до депутата


А між тим, Газзаєв уже повністю перекваліфікувався у політика – у 2016 році він став депутатом Держдуми від партії "Справедлива Росія".


Натомість, вибори за посаду президента РФС він програв. Чинний президент Російського футбольного союзу Віталій Мутко залишився главою. За підсумками голосування Мутко набрав 266 голосів (65,2%), а Газзаєв – 142 (34,8%).


Інші ідеї Газзаєва


Однак, навіть ставши депутатом, Валерій Георгійович продовжує інколи вставляти свої "п’ять копійок" у футбольний світ.


Зокрема, він виступав проти введення відеоповторів: "Відеоповтори можуть у негативну сторону позначитися на динаміці гри – адже це спричинить за собою зупинку матчу. Через паузи може знизитися темп матчу, гра втратить емоційність. Та й взагалі, спірні моменти – це невід'ємна частина футболу, яка у якійсь мірі навіть прикрашає гру".


Згодом фахівець пропонував присуджувати командам поразки за неготовність полів: "Якщо клуб не в змозі привести в порядок своє футбольне поле, то до нього повинні застосовуватися дисциплінарні покарання. Пропоную в таких випадках зараховувати стороні, яка приймала матчі, поразки 0:3. Упевнений, тоді клуби почнуть активніше наводити поля в порядок".


Тепер же, буквально напередодні, Газзаєв запропонував скасувати компенсований час і пасивний офсайд: "Не повинно бути пасивного або активного положення поза грою – офсайд повинен бути офсайдом, і тоді гра стане швидшою. З огляду на трактування пасивності й активності положення поза грою, футбол став більш закритим. Друге – це час, який додається арбітром після матчу. Повинні бути фіксовані 90 хвилин. Зараз ми бачимо, що часто забивають гол на п'ятій або шостій доданій хвилині, але хто і як визначив – п'ять або шість хвилин додано? Потрібно, як у хокеї, грати тільки чистий час".


Валерій Газзаєв завжди активно просував свої зміни у футболі. Але, на щастя, знаходилися люди, які не велися у нього на повідку. Це стосується і ФІФА, де, крім чиновників, яких звинувачують у корупції, працюють й адекватні люди, які виступають за справедливість. І нехай це буде перегляд відеоповтору у компенсований час, і команди ще переграють кілька хвилин понаднормово. Ми ж то з вами це відчули на своїй шкурі, адже не будь нині VAR – не факт, що збірна України вийшла б у фіналі першості світу U-20 і здобула б титул чемпіонів.


Ярослав Твардовський, для "Динамоманії"