18 червня 2019 13:56

Мирон МАРКЕВИЧ: "Наша сборная показала, что и такие государства, как Украина, могут выигрывать крупные форумы"

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич вважає, що зараз дуже вдалий час для розвитку вітчизняного футболу.


— Мироне Богдановичу, нинішній футбольний сезон для нашої країни завершився — краще не буває?


— Безперечно. Команда Андрія Шевченка виграла два матчі відбору Євро-2020 і упевнено лідирує у своїй групі. Молодіжка нарешті перемогла на Турнірі Валерія Лобановського, а збірна U-20 так узагалі стала чемпіоном світу. Одним словом — молодці! Україна заявила про себе на повний голос.


— Підопічні Андрія Шевченка відмінно впоралися із завданням у матчах із Сербією та Люксембургом?


— Так. Важливо, що був досягнутий максимальний результат.


— По ходу поєдинку з люксембуржцями довелося понервувати більше, ніж зазвичай?


— Я ще перед матчем говорив, що це буде складна гра, тим більше після поєдинку із Сербією, в якому було виплеснуто багато емоцій. У зустрічі з люксембуржцями довелося похвилюватися. Але знову ж таки — шість очок, зароблених у двох останніх матчах відбору, відкривають хороші перспективи для збірної України.


— Поєдинок із Сербією був одним із кращих за останній час у збірної України?


— Можливо. Гра у виконанні синьо-жовтих була класною. Мені подобається такий футбол. Упевнений, як і вболівальникам, яких не обдуриш. Глядачі оваціями проводжали команду, а це дорогого варте.


— Кого б ви відзначили у складі синьо-жовтих у цих двох поєдинках?


— Не по літах зрілу гру показує Віталій Миколенко. Вважаю, це наше майбутнє. Гарно зіграв в обох матчах Олександр Зінченко. Одразу видно, що футболіст виступає на серйозному рівні. Сильно в поєдинку із Сербією відіграв Олександр Караваєв. Радий за Женю Коноплянку, який забив два важливі м'ячі. Утім, на похвалу заслуговує вся команда, яка працювала з повною віддачею.


Хоча, на мій погляд, збірній трохи не вистачає лави запасних. Це було помітно в зустрічі з Люксембургом. Крайнім хавам не знайшлося гідної заміни...


— Проте тепер усе в руках підопічних Андрія Шевченка?


— Без сумніву. Думаю, семи очок в останніх чотирьох матчах повинно вистачити, щоб виконати завдання. Хоча, вважаю, тренерський штаб збірної України буде налаштовувати гравців на максимальний результат.


— Максимального результату на чемпіонаті світу домоглася збірна України U-20. До початку мундіалю ви могли припустити, що ця команда досягне вершини?


— Не думаю, що взагалі в країні було багато людей, які передбачали чемпіонство збірної України. Хоча, знаючи характер і амбіції Олександра Петракова, я був упевнений, що синьо-жовті не пастимуть задніх. Вважаю, що зі своїм послужним списком наставник награв на перемогу на мундіалі.


— Коли у вас вперше з'явилася думка, що збірна України може виграти чемпіонат світу?


— Я був присутній на матчі 1/8 фіналу проти Панами. Про суперника не скажеш, що він належить до лідерів світового футболу, але в діях синьо-жовтих була якась особлива впевненість. Ось тоді в мене й промайнула думка, що наша збірна може далеко зайти.


— На ваш погляд, який фактор став головним у досягненні цієї перемоги?


— В першу чергу, це максимальна самовіддача гравців і чітке виконання тренерської установки. Це яскравий приклад для всіх наших молодих футболістів, як можна досягати успіху. Немає нічого неможливого.


Але ж Олександр Петраков недаремно відзначає, що це перемога всієї асоціації. Адже він та його команда не мали відмов ні від президента Андрія Павелка, ні від інших керівників. Знаю, були складнощі з організацією контрольного матчу в Україні з командою ПАР перед стартом турніру. Потім уже під час плей-офф була непроста історія з Андрієм Луніним. Чудово, що тренери національної збірної та штаб Олександра Петракова знайшли спільну мову. А за ініціативи Андрія Павелка для Луніна взагалі організували чартер, щоб він устиг на півфінал. Тож я погоджуюся з Петраковим, що ця перемога — це велика командна робота всієї Української асоціації футболу!


— Як думаєте, цей тріумф допоможе в розвитку вітчизняного футболу?


— Хочеться на це сподіватися. Зараз усе має бути спрямовано на розвиток футболу в нашій країні. Дуже слушний період. Наша збірна показала, що й такі держави, як Україна, можуть вигравати великі форуми.


— У цій команді хто вам сподобався найбільше?


— Я зараз не стану когось виділяти, оскільки відмінно спрацював увесь колектив. Будемо вірити, що тріумфатори чемпіонату світу й далі будуть підвищувати свій професійний рівень. А для цього дуже важливо грати в перших командах своїх клубів. Нехай це буде навіть оренда, але практика має бути. І головне — не зазнатися після такого успіху, оскільки в молодому віці подібне трапляється...


— Чи не весь склад команди Олександра Петракова може посилити молодіжну збірну країни. Команда в Руслана Ротаня вимальовується ще та?


— На папері — так. Але тренер повинен правильно все з'єднати. Після успіху на чемпіонаті світу планка для молодіжної та юнацьких збірних країни піднята високо. Восени розпочинається відбірний турнір у молодіжки, і від підопічних Руслана Ротаня чекатимуть гарного виступу.


— На ваш погляд, чи не варто організувати додатковий збір молодіжки в серпні, щоб тренерський штаб познайомився з новими футболістами перед стартом у відборі Євро?


— Обов'язково варто організувати. Потрібно йти назустріч усім наставникам збірних України, адже їхні команди — обличчя нашої країни. Звичайно, кілька зайвих днів для підготовки молодіжній збірній точно не завадять.