13 червня 2019 16:53

Сергей СТОРОЖЕНКО: "Если Ярославский захочет принять участие в проекте ФК "Металлист 1925", будем встречать его с цветами"

Голова наглядової ради ФК "Металіст 1925" Сергій Стороженко розповів, як у клубі зустрінуть Олександра Ярославського, якщо той захоче допомогти команді.


- Про Ярославського у вас, напевно, запитують у кожному інтерв'ю, тому дещо перефразую запитання: чи відвідав він хоча б один матч ФК "Металіст 1925" і як би поставився до пропозиції стати членом чи співзасновником клубу?


- Олександр Владиленович - видатна особа не тільки для Харківщини, а й для України в цілому. Ми з ним підтримуємо дружні стосунки з 1994 року, і я завжди пишався цією дружбою. Двічі ми розмовляли на тему, пов'язану з "Металістом 1925". Але поки що цей проект його не цікавить. Він не був на жодному матчі нашого клубу. Про його ставлення до нас можна запитати особисто в нього, але я не бачу навіть у віддаленій перспективі, щоб задуматися про колишній "Металіст". Зараз це неможливо через юридичні та фінансові питання.


- Багато українських клубів відновилися в незвичний для європейського футболу спосіб - зовсім нові юридичні особи взяли собі старі імена та герби, а разом - і чужу історію. Ваш клуб пішов іншим шляхом - розробили нову символіку, відстоюєте власну ідеологію та послідовно наполягаєте на імені "Металіст 1925". Чи не було спокуси поборотися за той самий історичний бренд? Чи розглядаєте можливість залишити в назві лише "Металіст"?


- Ох, про це постійно говорять - і преса, і коментатори в інтернеті. Інколи читаєш і думаєш: чи вони хоч щось розуміють, чи просто бажання аби що по "клаві" настукати? Я хотів би, щоб усі розуміли: "Металіст 1925" - зовсім нова структура, яка ніколи не зазіхала на здобутки, трофеї, історію ФК "Металіст". Це - інше зовсім утворення.


Як не зазіхаємо й на борги ФК "Металіст". Будь-хто, хто хоче мати права на герб, прапор, історію, трофеї й стати правонаступником ФК "Металіст", за рішенням Лозаннського трибуналу й постулатами футбольного права, ця особа має взяти на себе й усі борги. А боргів там не так багато, але ж один мільярд гривень…


Отож, ані у вас, ані у мене, ані в інших людей в Україні, не знайдеться бажання заплатити мільярд, щоб отримати що? Назву, герб, історію. Таких людей мало існує, а, може, й зовсім немає. Навіть якщо припустити, що знайдеться такий ентузіаст і купить бренд, назву. А далі що? Команда мусить почати з аматорських змагань, формувати склад з нуля, інфраструктуру з нуля. Тобто, коли будуть виплачені борги, доведеться оплатити участь у ААФУ, Другій лізі, Першій лізі, УПЛ. Доведеться вкладати, усереднимо, по 20 мільйонів доларів у рік.


Тож, якщо Олександр Ярославський захоче взяти участь у проекті ФК "Металіст 1925", ми будемо зустрічати його з квітами!